Ελληνοτουρκικά ζητήματα

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την τουρκική πολιτική καθώς και του νομικού καθεστώτος στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο δημιουργεί σημεία τριβής για τις 2 χώρες Ελλάδα -Τουρκία.

Το 1973 εκδηλώνονται πρώτες διεκδικήσεις υφαλοκρηπίδας , ενώ το 1975 αμφισβητείται ο ελληνικός εναέριος χώρος.

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο επαύξησε την ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ,ενώ ακολούθησαν η κρίση του 1987 και τα Ίμια (1996).

Η Τουρκική Δημοκρατία σήμερα , εγείρει 7 ζητήματα αμφισβήτησης ως προς την Ελλάδα με κυριότερο σημείο έντασης κατά τη γνώμη μας , την απειλή casus belli, για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης , με ψήφισμα που εξέδωσε στις 8/6/1995 , να κηρύξει πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης , πέραν των 6 ναυτικών μιλίων , πράγμα που θα καταστήσει το Αιγαίο πέλαγος, ελληνική λίμνη.

Η στάση της Τουρκίας εν γένει ,ως χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ είναι αδιανόητη. Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης 1923, , η οποία στο άρθρο 12,επικυρώνει την κυριαρχία επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα πλην της Ιμβρου και της Τενέδου και των Λαγουσών νήσων , ιδιαίτερα δηλαδή των νησιών Λήμνου , Σαμοθράκης , Λέσβου, Χίου , Σάμου ,Ικαρίας , είναι απαράδεκτη .

Η κατά καιρούς εντάσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τα υπόλοιπα 6 εκκρεμή ζητήματα πρέπει να χειρίζονται, με προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση. Η λογική του ισχυρού, οι εγωιστικές τάσεις , τα σύνορα της καρδιάς μας του Ερντογάν , χρειάζονται ένα νηφάλιο σχεδιασμό , προσεκτική ανάγνωση και μια ήπια αλλά αποφασιστική δράση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.