Ελληνικό, δράματος συνέχεια

Του Ελευθερίου Μαστρογιάννη, Φοιτητού Νομικής

Συνεδρίασε χθες για τρίτη φορά το ΚΑΣ προκειμένου να αποφασίσει αν θα κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο ή όχι, μέρος ή και ολόκληρη την έκταση. Τους πίεσαν από την Κυβέρνηση να μην τους δημιουργήσουν προβλήματα με την Τρόικα (γιατί για την επένδυση έτσι και αλλιώς δεν ενδιαφέρονται) αλλά και πάλι δεν μπορούσαν να μην κηρύξουν κάτι αρχαιολογικό! Έτσι από τις αρχικές εισηγήσεις που προέβλεπαν κήρυξη 3000 και 700 στρεμμάτων αντίστοιχα, προτάχθηκε και υπερψηφίστηκε με ψήφους 15 υπέρ προς 1 κατά, η κήρυξη 280 στρεμμάτων. Είναι εξωφρενικό το πως σε αυτήν την χώρα ο κάθε ιδεοληπτικός κρατικοδίαιτος μπορεί να προβεί σε πραξικόπημα με μέσο μέχρι και τον αρχαιολογικό νόμo!

Πανηγυρίζουν στην Κυβέρνηση και διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι καλά. «Πλέον αφού μόνο τα 280 στρέμματα είναι αρχαιολογικός χώρος, δεν έχει πρόβλημα η επένδυση. Τι είναι 280 στρέμματα μπροστά στα 6200 ολόκληρου του αεροδρομίου; Αφήστε που δεν έχουν και περιορισμό στην δόμηση! Υπέροχα, μια χαρά θα προχωρήσει η επένδυση!». Αυτά διαρρέουν από το Μαξίμου και αναρωτιέμαι: Για πόσο αφελείς και αστοιχείωτους μας περνάνε; Στο βόρειο άκρο της έκτασης, παραλλήλως της Λεωφ. Βουλιαγμένης, εκεί δλδ που βρίσκονται τα περί ων ο λόγος 280 στρ., είναι η δεύτερη σημαντικότερη ζώνη ανάπτυξης του έργου! Προβλέπεται (ή προβλεπόταν…;) να κτισθεί το μεγαλύτερο Εμπορικό κέντρο της Ελλάδας και των Βαλκανίων, δύο ουρανοξύστες, Επιχειρηματικό πάρκο, οικιστικές αναπτύξεις, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και υγείας κ.α.. Τώρα, όλα τίθενται εν αμφιβόλω. Πιστεύουν οι φωστήρες του Μαξίμου ότι δεν θα το μαθαίναμε και ότι απλά θα καθόμασταν να τους χειροκροτάμε;

Οι επενδυτές από την πλευρά τους δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση. Προσπαθώντας να περάσουν αλώβητοι από τα πολιτικά παιχνίδια του Συριζα, αναμένουν την ακριβή οριοθέτηση των 280 στρ. προκειμένου να ξέρουν πλέον ακριβώς σε ποια σημεία θα έχουν πρόβλημα· και σε αυτό το σημείο πραγματικά αναρωτιέμαι το εξής: Πόσο πιθανό θα μπορούσε να είναι από μια έκταση 6200 στρ. που η συντριπτική της πλειοψηφία θα είναι πάρκο, golf, δρόμοι  και άμμος (από άποψη κάλυψης επιφανείας πάντοτε) τα 280 στρ. που χρίζουν  ειδικής προστασίας να είναι στο πολύ συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα αναπτυχθούν όλως τυχαίως έργα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, σε επίπεδο μεγάλων εταιρειών; Αλήθεια, τι σύμπτωση τα αρχαία να βρίσκονται ακριβώς εκεί που χρειάζονται προκειμένου να εμποδιστεί η, συγκριτικά, πιο μισητή για τους αριστερούς δραστηριότητα του έργου;;;

Για μία έκταση που έχει κτισθεί ήδη μια φορά ένα αεροδρόμιο και τα ολυμπιακά ακίνητα, οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι τώρα βρήκαν τα αρχαία! Αρχαία τα οποία έχει καταστεί σαφές ότι απλά δεν υφίστανται!!! Ή και τα ελάχιστα που πιθανώς να υφίστανται ότι είναι ήσσονος σημασίας. Και όλα αυτά ενώ το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) μεταξύ Επενδυτών και Κυβέρνησης προβλέπει την ανάδειξη ΟΛΩΝ των αρχαίων  που τυχόν βρεθούν με έξοδα του επενδυτή!

Έχουν ονειρώξεις πάλι εκεί στη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση! Στο πολιτικό συμβούλιο του Συριζα έγιναν «μαλλιά κουβάρια» οι παρατάξεις των ρεαλιστών καρεκλοκένταυρων και των ιδεολόγων καρεκλοκένταυρων και σαν μεγάλος ηγέτης που είναι ο Αλέξης την έδωσε πάλι την λύση. Ο Πρωθυπουργός κλόουν, αυτός που ήρθε τον Σεπτέμβρη από τις διακοπές του με αφήγημα επενδύσεων, αποφάσισε να βγει μια ανακοίνωση η οποία περιελάμβανε τις απόψεις και των δύο πλευρών! Είχε, δεν είχε, την έσκισε πάλι την γάτα αυτών που αντιτίθενται στην  επένδυση μέσα από το τσίρκο του – Εε, Συγγνώμη! – το κόμμα του ήθελα να πω.

Έχουμε λοιπόν τον Πρωθυπουργό να «στηρίζει» την επένδυση και τους βουλευτές του να συμμαχούν με την ΑντΑρΣυΑ των αρχαιολόγων, προκειμένου να σταματήσουν την επένδυση· και δυστυχώς τα καταφέρνουν. Αν κηρυσσόταν αρχαιολογικός χώρος η έκταση και των 3000 στρ. του πρώην αεροδρομίου, όχι απλώς θα δυσχεραινόταν η επένδυση αλλά θα ματαιωνόταν!!! Ευτυχώς που, μέσα στις τραγελαφικές συνθήκες που βιώνουμε, η Κυβέρνηση διάλεξε μία μεσοβέζικη λύση· μία που, και θα κατευνάζει την Τρόικα, και θα ικανοποιεί το διαβολάκι στον αριστερό ώμο του Τσίπρα. Χωρίς αυτό βέβαια να κάνει εμάς να ανησυχούμε λιγότερο. Η κήρυξη των 280 στρ. ενδέχεται να σημάνει την ανάγκη αλλαγής των σχεδίων της ανάπτυξης (πράγμα σχεδόν ακατόρθωτο και πολύ δαπανηρό), την αδυναμία προγραμματισμού οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος, την κατακόρυφη αύξηση της γραφειοκρατείας και για να μην πολυλογούμε: και για να φτερνιστεί ο επενδυτής θα θέλει άδεια από την αρχαιολογία!

Οι αρχαιολόγοι του ΚΑΣ επέμεναν όχι στην ουσία του αρχαιολογικού νόμου αλλά στο τυπικό της διαδικασίας, γιατί αυτό βόλευε τις αριστερές ονειρώξεις της κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης του Συριζα. Και αντί να την αποπέμψει ο Πρωθυπουργός, εμμένει στην στάση του ότι από την στιγμή που η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει στο Υπ.Πολ. δεν ετίθετο ζήτημα. Φτάσαμε στο σημείο να ευχαριστούμε την τρόικα για το ρόλο θεματοφύλακα που έχει αναλάβει απέναντι στα σχέδια του Τσίπρα! Αν δεν υπήρχε ο φόβος αυτής, τώρα θα είχαμε μία γνωμάτευση για 3000 στρ. αρχαιολογικό χώρο, που θα αποτελούσε δυναμίτη για την επένδυση αν γινόταν δεκτή ή για το Προεδρικό διάταγμα στο ΣτΕ αν δεν γινόταν δεκτή, δλδ πάλι η επένδυση ουσιαστικά θα ακυρωνόταν.

Και για όποιον θεωρεί τραβηγμένη αυτήν την εξέλιξη τα γεγονότα τον προλαβαίνουν. Προχθες, 2/10, η δευτεροβάθμια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης αποφάσισε ότι δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα, όπως είχε εισηγηθεί ο δασάρχης του Πειραιά και ήδη δύο οικολογικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης. Αιτούνται να ακυρωθεί η απόφαση μη κήρυξης ως δασικής της έκτασης, με την αιτιολογία ότι είναι λανθασμένη και αντισυνταγματική (δεν πρόκειται να εμβαθύνω στην επιχειρηματολογία τους σαν να είχε κάποια αξία το περιεχόμενό της) και μάλιστα να κριθεί η υπόθεση από την Ολομέλεια του σώματος! Εξ αιτίας μίας εισήγησης, μπορεί ο κάθε ιδεοληπτικός να απασχολεί με τις ανοησίες του την Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και να απειλεί μια χώρα με ομηρία και ποδηγέτηση στο θέλημά του!

Το μέλλον του Ελληνικού προδιαγράφεται δυσοίονο όσο είναι αυτοί πάνω. Το πραξικόπημά τους φαίνεται να αποδίδει καρπούς και η Ελλάδα στέκει ανήμπορη να τους σταματήσει. Βρισκόμαστε στην ομηρία των ιδεοληπτικών και όπως δείχνουν να πράγματα, το άμεσο μέλλον θα κρινει τις αντοχές της Ελληνικής εννόμου τάξεως απέναντι στους καταχραστές της. Σε κάθε περίπτωση ένα από τα στοιχήματα του επόμενου Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι να καταφέρει να θωρακίσει την ελληνική πολιτεία και έννομο τάξη, απέναντι στους κάθε λογής επιδρομείς. Μέχρι τότε ας μείνουμε απλώς αδρανείς, εξοργισμένοι και ανήμποροι θεατές στη συνέχεια του Ελληνικού δράματος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.