Ελληνική Αστυνομία: Επιχειρησιακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός

Γράφει ο Ηλίας Μελετίου, Απόφοιτος Πληροφορικής – Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Η  Ελληνική Αστυνομία είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί σε όλα τα επίπεδα. Κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι μας ( κοινωνία αλλά και Αστυνομία) να αποφασίσουμε ότι οι απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας απαιτούν αλλαγές. Η επιχειρησιακή αναβάθμιση είναι προαπαιτούμενο για μία καλύτερη, δικαιότερη και  αποτελεσματικότερη αστυνομία, αλλά και εν τέλει μία πιο ασφαλή κοινωνία.

Πρώτα απ’ όλα ας ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση. Πριν λίγους μήνες η Κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών και μπράβο της! Ήταν επιτακτική ανάγκη και έπρεπε να έχουν γίνει και άλλες προσλήψεις στο παρελθόν από προηγούμενες Κυβερνήσεις. 

Ο χρόνος εκπαίδευσης όμως των νέων αστυνομικών αν δε κάνω λάθος ήταν 3 μήνες ( ίδιος χρόνος ήταν η εκπαίδευση και στην τελευταία προκήρυξη του 2011), χρόνος ελάχιστος που σίγουρα δεν καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες. Στο μέλλον ο χρόνος εκπαίδευσης πρέπει να αυξηθεί σημαντικά.

Επίσης ο ατομικός οπλισμός όλων των αστυνομικών, αλλά και τα μεταφορικά μέσα ήταν  πάντα το μεγάλο επιχειρησιακό πρόβλημα. Σίγουρα η οικονομική κρίση έπαιξε καθοριστικό ρόλο όλα τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις για μεγαλύτερη επάρκεια στα υλικά από την υπηρεσία, αλλά χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά και στοχευμένες κινήσεις.

Μία απαραίτητη θεωρώ κίνηση είναι η τοποθέτηση καμερών σε περιπολικά και αστυνομικούς. Αρχικά σε αυτούς που υπηρετούν σε  κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες (ΜΑΤ, ΔΙ.ΑΣ, Άμεση Δράση) για καλύτερη διελευκανση περιστατικών ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας από την πλευρά των αστυνομικών, αλλά και συκοφάντησης και στοχοποίησης αστυνομικών από την πλευρά των πολιτών.

Επιπλέον, σαν πολιτεία θα πρέπει να εξετάσουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την χρησιμοποίηση μη φονικών  όπλων ( taiser χαμηλής ισχύος, sprei πιπεριού) από την Ελληνική Αστυνομία όπου αυτό απαιτείται. Άλλωστε κάποιες φορές οι αστυνομικοί δεν μπορούν λόγω των σωματικών προσόντων, της αντίστασης και των γνώσεων πολεμικών τεχνών από κάποιους παραβάτες να τους ακινητοποιήσουν γρήγορα και σωστά.

Επίσης κάποιες υπηρεσίες θα πρέπει να αναβαθμίσουν τον οπλισμό τους. Εχοντας να αντιμετωπίσουν ένα οργανωμένο έγκλημα που είναι βαριά οπλισμένο και αποφασισμένο θα πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι. Παραδείγματος χάρη τα ατομικά πιστόλια του κάθε αστυνομικού και τα υποπολυβόλα mp5 με διαμετρημα 9mm χιλιοστών  δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα εκατοντάδες πολεμικά τυφέκια ΑΚ47 (Kalashnikov) με διαμέτρημα 7.62mm χιλιοστών που βρίσκονται στα χέρια κακοποιών. Τα τυφέκια εφόδου M16 με διαμέτρημα 5.56 χιλιοστών θα ήταν μία λύση αλλά σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι γνώστες από εμένα να προτείνουν ποιες υπηρεσίες και τι οπλισμός είναι ο κατάλληλος! Εννοείται ότι η προστασία της ζωής των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ είναι η ύψιστη προτεραιότητα γι αυτό τα αλεξίσφαιρα γιλέκα θα πρέπει να είναι τα κατάλληλα,  να είναι σε αφθονία και σωστά συντηρημένα.

Κλείνοντας επιγραμματικά θα αναφερθώ σε ένα ακόμα μεγάλο θέμα της ΕΛ.ΑΣ: Το <Βαθμολογιο>. Ήρθε η στιγμή θεωρώ πολιτεία και Αστυνομία να αποστρατικοποιησουμε την βαθμολογική εξέλιξη της ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Λιγότεροι Βαθμοί!

Περισσότερη Ουσία!

Σωστότερη ιεραρχική εξέλιξη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.