Η εξαθλίωση του ιδιωτικού τομέα

Όσο και αν η προπαγάνδα του Μαξίμου προσπαθεί, σε μόνιμη βάση, να εμφανίσει μια ωραιοποιημένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν με τον πιο ηχηρό τρόπο τον κ. Τσίπρα και την παρέα του.

Μέσα στα δυόμισι χρόνια της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης, τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν δραματικά, τόσο για τη μεσαία τάξη, όσο κυρίως για τους οικονομικά ασθενέστερους, τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα προστάτευε.

Τα στοιχεία του ΙΚΑ για τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τα υποβαλλόμενα έντυπα ΑΠΔ, που παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος είναι συντριπτικά για τον κ. Τσίπρα και καταρρίπτουν πλήρως τα επιχειρήματά του. Παράλληλα αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας, όπου περισσότεροι από 600 χιλιάδες απασχολούμενοι με μερική απασχόληση καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους με μόλις 388 ευρώ τον μήνα, κατά μέσον όρο. Και αυτό, ενώ η «επάρατη» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «παρέδωσε» στον ΣΥΡΙΖΑ έναν μέσο μισθό της τάξης των 470,85 ευρώ για τους part time εργαζόμενους.

Αλλά ακόμα και για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση η σύγκριση είναι καταλυτική. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2014 ο μέσος μισθός ανερχόταν στα 1.363 ευρώ, το ποσό αυτό έπεσε στα 1.167 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016. Πράγμα το οποίο, εκτός της δεδομένης πτώσης του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών, σημαίνει και σημαντική μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών, δηλαδή συρρίκνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Από τις υποσχέσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τις υποτιθέμενες μάχες για τα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας κατάφερε να μειώσει δραστικά τις αποδοχές των εργαζομένων, να οδηγήσει ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις στο κλείσιμο ή στην αδυναμία πληρωμών και να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας. Γιατί ακόμα και η περίφημη μείωση της ανεργίας για την οποία πανηγυρίζει προέρχεται είτε από τα προγράμματα – «ασπιρίνες» του ΟΑΕΔ είτε από τη μερική απασχόληση. Και όλα αυτά για να συντηρείται το σπάταλο πελατειακό Δημόσιο με υπερωρίες και «γρηγορόσημα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.