«Εξαγωγές» προσφύγων προς Αλβανία!

Κυκλώματα τους προωθούν από τα παραμεθόρια της Ηπείρου

– Το φαινόμενο εντείνεται με την ανοχή της γείτονος χώρας

– Σε ξενοδοχεία των Ιωαννίνων «φιλοξενούνται» μέχρι να οργανωθούν οι επιχειρήσεις – Δύο συλλήψεις την Κυριακή, αναζητούνται άλλοι δύο…

• Αλβανοί, Τούρκοι, Σύριοι, αλλά και πάσης άλλης εθνικότητας επιτήδειοι, άρχισαν να δραστηριοποιούνται όλο και πιο έντονα στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς χώρες της Ευρώπης.

Χρήματα, όπως φαίνεται υπάρχουν, οπότε είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία δημιουργίας κυκλωμάτων για την εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας και της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

Στο επίκεντρο για άλλη μια φορά βρίσκεται η Ήπειρος, η οποία έχει το διπλό… προνόμιο. Και να δέχεται παράνομους μετανάστες και εγκληματικά στοιχεία από την Αλβανία, αλλά και από περιοχές της να προωθούνται προς Αλβανία μετανάστες και πρόσφυγες. Και φυσικά η Αλβανία αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το «άβατο της παρανομίας», καθώς επιτρέπει τα πάντα: Και την παράνομη διακίνηση ανέχεται και για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού «σφυρίζει» αδιάφορα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα άνθιζαν τα κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς το έδαφός της.

Βέβαια με την έναρξη της μεγάλης προσφυγικής ροής από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα και της πρόθεσης (ακόμη) της προηγούμενης Κυβέρνησης να μεταφέρει πρόσφυγες στην Ήπειρο, είχε επισημανθεί ο κίνδυνος να αρχίσουν οι μετακινήσεις προς Αλβανία. Τότε δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις, ακολούθησαν οι μετακινήσεις εκατοντάδων πεζοπόρων ατόμων προς Αλβανία, τώρα όμως την υπόθεση έχουν πάρει στα «χέρια» τους οι συμμορίες Αλβανών, οι οποίες έναντι αδράς αμοιβής αναλαμβάνουν να τους περάσουν στην Αλβανία.

Μια τέτοια «επιχείρηση» εντοπίστηκε την Κυριακή στο Χάνι Δελβινάκι, με πρωταγωνιστές δύο αλλοδαπούς ηλικίας 28 και 31 χρόνων. Σε αυτοκίνητο που οδηγούσε ο πρώτος, εντοπίστηκαν τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι έναντι 1500 ευρώ προωθούνται προς το εξωτερικό, μέσω της Ελληνοαλβανικής μεθόριου. Ο δεύτερος της ομάδας, βρίσκονταν στα Γιάννενα, όπου είχε υπό την επιτήρηση άλλους τρεις αλλοδαπούς που διέμεναν σε ξενοδοχείο μέχρι να οργανωθεί η επόμενη αποστολή.

Οι δύο δράστες είχαν επίσης άλλους δύο συνεργούς που αναζητούνται και οι οποίοι φρόντιζαν να εντοπίζουν αλλοδαπούς που ήθελαν να φυγαδευτούν και αφού συμφωνούσαν στην τιμή ανελάμβαναν να τους προωθήσουν τόσο προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, όσο και εντός της Αλβανίας. Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν 1940 ευρώ, οκτώ κινητά τηλέφωνα, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο της μεταφοράς.

Στην Κέρκυρα το έργο μαζικής μεταφοράς αλλοδαπών (43 το σύνολο) είχαν αναλάβει τρεις Τούρκοι που συνελήφθησαν κοντά στους Οθωνούς. Το σκάφος είχε προορισμό το Λέτσε της Ιταλίας. Οι Τούρκοι διακινητές ήταν γνωστοί για τη δράση τους στις Ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές καθώς σε βάρος τους είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Και Σύριοι στα «κόλπα»!
Η διακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς ευρωπαϊκές χώρες, όλα δείχνουν πως θα αποκτά ολοένα και περισσότερα στοιχεία εγκληματικότητας. Στην Αθήνα άρχισαν να εντείνονται οι έλεγχοι για εργαστήρια παραγωγής πλαστών ταυτοτήτων, διαβατηρίων κλπ και το τελευταίο περιστατικό με το οποίο ήλθαν αντιμέτωπες οι αστυνομικές αρχές δείχνει ότι άρχισαν να σχηματίζονται και συμμορίες Σύριων που με το αζημίωτο και με σκληρό τρόπο αναλαμβάνουν τη διακίνηση μεταναστών. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν τρεις Σύριοι οι οποίοι αναλάμβαναν να μεταφέρουν αεροπορικώς ή και οδικώς μετανάστες προς διάφορες χώρες. Προηγουμένως τους υποχρέωναν να διαμένουν σε ένα διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα για το οποίο κατέβαλλαν επιπλέον χρηματικό ποσό. Για τη διακίνηση των μεταναστών χρησιμοποιούνταν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε κατ΄ οίκον έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38 δελτία ταυτότητας, 20 διαβατήρια, 11 άδειες διαμονής, 6 διπλώματα οδήγησης, φωτογραφίες και αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων, που επιβεβαιώνουν πως η υπόθεση έχει… βάθος.

Πού τα βρίσκουν τα χρήματα;
Από τα αλλεπάλληλα περιστατικά διακίνησης μεταναστών και προσφύγων με οικονομικό αντάλλαγμα, γεννάται ασφαλώς ένα ερώτημα, για το πώς εξασφαλίζουν οι ενδιαφερόμενοι τα χρήματα που απαιτούν οι διακινητές. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιους εύπορους, τότε για τους άλλους πρέπει να αναζητηθεί η πηγή τους, καθώς πολλά μπορούν να συμβαίνουν…

πρωινός λόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.