Εκλογές στους Δικηγορικούς συλλόγους: Διέξοδος ή αδιέξοδος στα προβλήματα;

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Εντός ολίγων ημερών ως γνωστό επίκεινται εκλογές σε όλους του Δικηγορικούς συλλόγους. Εδώ και καιρό όλοι εμείς οι δικηγόροι, που καθημερινά δίνουμε μάχες ενώπιον των Δικαστηρίων, των ακροατηρίων και των δημόσιων αρχών, προβληματιζόμαστε για το μέλλον της μαχόμενης δικηγορίας. Οι δυσκολίες της καθημερινότητας, που στα μάτια ιδίως κάποιων συνδικαλιστών φαίνονται εδώ και πολλά χρόνια τάχα «δυσεπίλυτες», οι πραγματικά αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να ασκήσουμε πολλές φορές το λειτούργημα μας, η υπερφορολόγηση των δικηγόρων, η συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, η μάστιγα του ασφαλιστικού και γενικά το μέλλον της δικηγορίας είναι μερικές από τις συζητήσεις που συχνά τον τελευταίο καιρό λαμβάνουν χώρα στα πηγαδάκια εμάς των δικηγόρων. Και φυσικά το ερώτημα, που προβάλλεται είναι ένα: Θα αλλάξει κάτι με τις επικείμενες εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους;

Η απάντηση δεν είναι μεν απλή αλλά δεν είναι και σύνθετη. Σίγουρα οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν μπορούν να κάνουν πάρα πολλά. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Όμως τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα και μόνο υπό τις κατάλληλες συνδικαλιστικές ηγεσίες μπορεί να αλλάξει τουλάχιστον η καθημερινότητα μας. Η αλλαγή της καθημερινότητας ανεξαρτήτως των άλλων προβλημάτων που μαστίζουν έναν κλάδο, που πλήττεται περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, είναι ένα μείζον θέμα, που απασχολεί όλους εμάς τους καθημερινά μαχόμενους δικηγόρους, που ζούμε βιοποριστικά από την εξάσκηση του επαγγέλματος μας.

Αλλά ας εστιάσουμε στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, του οποίου έχω την τιμή να τυγχάνω μέλος. Σίγουρα στον Σύλλογο αυτόν τη δεδομένη χρονική συγκυρία αξίζει να εστιάσουμε στον συνδυασμό του νυν Γραμματέα του ΔΣΠ Παναγιώτη Πετρόπουλου. Γιατί όμως να εστιάσουμε στον Πετρόπουλο:

α) Γιατί απλά ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, όχι μόνο ξέρει, αλλά έχει το know how να αλλάξει θαρρώ την καθημερινότητα των δικηγόρων του Πειραιά, β) Γιατί ο Παναγιώτης Πετρόπουλος έχει γνώσεις, όραμα, επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, για να ανταποκριθεί επάξια στον θεσμό του προέδρου γ) Γιατί ο Παναγιώτης Πετρόπουλος κατέρχεται στις επικείμενες εκλογές ως υποψήφιος πρόεδρος με έναν συνδυασμό, που εγγυάται την ανανέωση σε πρόσωπα, σε ιδέες και πρακτικές.

Κατέρχεται υποψήφιος πρόεδρος με έναν συνδυασμό, που απαρτίζεται αφενός από νέους όσο και από έμπειρους και καταξιωμένους συναδέλφους. Ένας συνδυασμός, που συνδυάζει την νεότητα και την εμπειρία.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα ιδίως να εστιάσω σε ορισμένους φίλους συναδέλφους, χωρίς να αγνοώ σε καμία περίπτωση τους υπόλοιπους, όπως τον Χρόνη Περιβολάρη, ο οποίος τιμά ως υποψήφιος σύμβουλος αυτή τη φορά τον συνδυασμό (την προηγούμενη φορά είχε κατέλθει ως Υποψήφιος Πρόεδρος), τον νυν Σύμβουλο Γιατράκο Λάζαρο, που αναμφισβήτητα βοηθά καθημερινά ιδίως τους νέους συναδέλφους, τον πάντα «κύριο» Γρηγόρη Μπλαβέρη, τον Κώστα Σταθακόπουλο, τον Κίμωνα Γκιουλιστάνη, αλλά και άλλους συναδέλφους, που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία αυτού του συνδυασμού ιδίως το 2014 όπως τον Ανδρέα Παλευρατζή.

Σε κάθε περίπτωση και αντίθετα με άλλους συλλόγους στον ΔΣΠ δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Την επόμενη των εκλογών όλοι στον ΔΣΠ θα είμαστε φίλοι και πάλι! Ωστόσο αναμφισβήτητα τώρα ήρθε η ώρα του Πετρόπουλου για να γνωρίσει ο σύλλογος άλλες εποχές! Ας του δώσουμε την δυνατότητα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.