Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαίρετου Τριάδoς

Γράφει ο Θάνος Πλεύρης, Δικηγόρος ΔΝ, LLM, βουλευτής Α Αθηνών ΝΔ

Με αυτό το χωρίο ξεκινά το Ελληνικό Σύνταγμα. Αυτό πρέπει να το υπενθυμίζουμε στον καθένα που ενοχλείται από την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Συνταγματική μας και Κοινοβουλευτική μας παράδοση. Μάλιστα το αρ. 3 ρητώς κάνει αναφορά στην Επικρατούσα Θρησκεία, αναγνωρίζοντας προφανώς το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας στο αρ. 13.

Η σύνδεση του Ελληνικού Συντάγματος με την Ορθόδοξη Πίστη έχει κατά καιρούς ενοχλήσει την αριστερά και μάλιστα ο Σύριζα στην αποδρομή του από την εξουσία ζήτησε στα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος να προστεθεί και το αρ. 3 θέλοντας να αποσυνδέσει την Ορθόδοξη πίστη από την συνταγματική της αναφορά. Μετά τις εκλογές του 2019 η ΝΔ πιστή στις προεκλογικές τις εξαγγελίες με την πλειοψηφία πλέον καταψήφισε την όποια αλλαγή και παρέμεινε σε ισχύ και το προοίμιο του Συντάγματος και το αρ. 3 περί Επικρατούσας Θρησκείας, όπως διαχρονικά το ερμηνεύει το ΣτΕ, ως αναγνώριση της σύνδεσης του Ελληνικού Έθνους με την Ορθοδοξία και όχι ως επιβολή Θρησκείας ή άρνηση της Ανεξιθρησκείας.

Η ΝΔ λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε την ιδεολογική μάχη με την αριστερά για τη μη αλλαγή του αρ. 3 που θα σήμαινε μεταξύ άλλων την πλήρη κατάργηση του θρησκευτικού γάμου και της βάπτισης ως τυπικού που αποδέχεται η πολιτεία, την αφαίρεση των εικόνων του Χριστού από κάθε δημόσιο κτίριο, ακόμη και την κατάργηση των Θρησκευτικών Εορτών ως Αργίες του Κράτους κλπ.

Η αριστερά και κάποιοι πρώην αριστεροί που έχουν επαναπροσδιορίσει τους εαυτούς τους ως φιλελεύθερους (ορθότερα φιλελέφτ) σοκαρίστηκαν που την Ημέρα εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων εμφανίστηκε η Εικόνα της Παναγίας (ανήμερα μάλιστα και της Μεγάλης της Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου) στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Εξαγριώθηκαν διότι εθίγη το προοδευτικό πρόσημο των οπαδών του Μαδούρο ή των πρώην οπαδών του Μαρξ, που δεν θίγεται όταν βλέπουν τις γυναίκες να αντιμετωπίζονται με ευθεία προσβολή της αξιοπρέπεια τους από μέρος του Ισλάμ ή όταν θεωρούμαστε οι Χριστιανοί άπιστοι που πρέπει να μας εξολοθρεύσουν.

Η υπενθύμιση των Συνταγματικών Άρθρων αναφέρεται στο τυπικό σκέλος της συνταγματικής τάξης. Υπάρχει όμως και ένα ουσιαστικό σκέλος που έχει να κάνει με την υποκρισία όλων όσων θαυμάζουν και επικροτούν τις πρωτοβουλίες όταν η Βουλή φωταγωγείται στα χρώματα πχ του gay pride και ενοχλούνται όταν τιμάται από την Εικόνα της Παναγίας. Όσο και να κραυγάζουν ας ανοίξουν το Σύνταγμα και να ξεκινήσουν την ανάγνωση «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαίρετου Τριάδoς». Θα τους ενοχλεί, αλλά δεν πειράζει θα το συνηθίσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.