«Είναι καιρός να συσταθεί διεθνές δικαστήριο για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου»

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρώσοι επιτιθέμενοι προσπαθούν να κρύψουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους στη Μαριούπολη και καίνε πολλούς νεκρούς πολίτες, γράφει ο Roman Rukomeda.

Ο Roman Rukomeda είναι Ουκρανός πολιτικός αναλυτής. Αυτός είναι ο 42ος απολογισμός του για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο κατάφερε να στείλει στη EURACTIV παρά τις δυσχέρειες του πολέμου.

Η 53η ημέρα του πολέμου φτάνει στο τέλος της. Οι Ρώσοι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους με εστίαση την Ανατολική και Νότια Ουκρανία, αλλά και το Χάρκοβο. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές επιτυχίες για τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου.

Ουκρανική άμυνα

Αντιθέτως, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανασυντάσσονται, λαμβάνουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τους δυτικούς εταίρους και αρχίζουν να αντεπιτίθενται προς διάφορες κατευθύνσεις. Έχουν απελευθερωθεί μάλιστα αρκετά χωριά στην περιοχή του Χάρκοβο. Αυτό δίνει στον ουκρανικό λαό που ζει σε αυτές τις περιοχές την ελπίδα ότι σύντομα όλοι οι Ρώσοι θα απομακρυνθούν από τις πατρίδες τους.

Με φόντο τις στρατιωτικές αποτυχίες και την αυξανόμενη διεθνή υποστήριξη της Ουκρανίας, η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει και να επιτίθεται με ρουκέτες και πυροβολικό σε πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Ντνίπρο, το Μυκολάγιο και κάποιες άλλες.

Η χειρότερη κατάσταση επικρατεί στη Μαριούπολη, η οποία έχει σχεδόν καταστραφεί, εκτός από το έδαφος του λιμανιού και του μεταλλουργικού εργοστασίου «Azovstal». Οι ηρωικοί υπερασπιστές της Μαριούπολης συνεχίζουν να ελέγχουν ένα σχετικά σημαντικό τμήμα της πόλης αυτής. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρώσοι τρομοκράτες προσπαθούν να κρύψουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους στη Μαριούπολη και καίνε πολλούς νεκρούς πολίτες.

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συλλέξουν όλα τα πιθανά στοιχεία για τα εγκλήματα της Ρωσίας. Για το σκοπό αυτό, πολλοί ξένοι εμπειρογνώμονες από χώρες της ΕΕ αλλά και από άλλες χώρες έχουν προσκληθεί στην Ουκρανία για να συλλέξουν πρόσθετες πληροφορίες. Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας δημιούργησε μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική πύλη όπου οι Ουκρανοί μπορούν να ανεβάζουν τις ιστορίες και τα μηνύματά τους σχετικά με τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου με φωτογραφίες ή βίντεο.

«Γενοκτονία»

Ένα από τα σημερινά εγκλήματα των Ρώσων είναι ότι συνεχίζουν να απαγάγουν και να απελαύνουν από την Ουκρανία όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αναμεσά τους πολλά παιδιά που δίνονται σε ρωσικές οικογένειες υποδοχής ή άλλα που ενσωματώνονται παράνομα σε ρωσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή της Χερσώνας (νότια της Ουκρανίας), οι Ρώσοι εισβολείς προσπαθούν να λανσάρουν το εθνικό τους νόμισμα – το ρούβλι – ως το κύριο, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν. Επίσης, ασκούν ευρέως βία, βασανιστήρια και δολοφονίες φιλο-ουκρανών ακτιβιστών που προσπαθούν να εκφράσουν την πολιτική τους θέση. Για όλα αυτά τα μαζικά εγκλήματα, ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητά πρόσθετες αυστηρότερες κυρώσεις από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών είναι ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και σκληρότερη οικονομική πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ελπίδα μέσα από την καταστροφή

Ωστόσο, η ζωή στην Ουκρανία ξεπερνά τα ίχνη του πολέμου. Κατασκευάζονται όλο και περισσότερες προσωρινές γέφυρες και ανοίγουν και πάλι οι κεντρικοί δρόμοι. Κάθε μέρα περίπου 50.000 άνθρωποι επιστρέφουν στο Κίεβο, παρά τις προειδοποιήσεις του δημάρχου της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο για πιθανούς κινδύνους.

euractiv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.