Ευχαριστούμε κύριε Ερντογάν! 

Γράφει ο Γιάννης Πήλιουρας, Διεθνολόγος

Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του EastMed είναι μια ιστορική στιγμή για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ο ρόλος του Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής δράσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ήταν καθοριστικός. Γι’ αυτό οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε!

Το ρολόι σταμάτησε στο 2004

Δυστυχώς η ελληνική εξωτερική πολιτική για πάνω από μια δεκαετία ήταν εγκλωβισμένη στην ευρωπαϊκή της διάσταση. Η Ε.Ε. εμφανίστηκε ως η λύση σε κάθε εθνικό μας πρόβλημα, φτάνοντας στο σημείο να θεωρούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ως μονόδρομο! Η είσοδος  της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν ίσως η τελευταία γραμμή της ευρωπαϊκής επιτυχίας της εξωτερικής μας πολιτικής.

Παρόλα αυτά η κρίση εγκλώβισε τις προσπάθειες της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, την ώρα που συνέβαιναν κοσμοϊστορικές αλλαγές στην ευρύτερη γειτονιά της χώρας.

Η πτώση των καθεστώτων της Β. Αφρικής, ο πόλεμος στη Συρία, οι εξελίξεις στην Τουρκία, πέρασαν όλα απαρατήρητα την ώρα που η Ελλάδα ήταν στραμμένη στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Το τρένο έφυγε, ώρα να ανεβούμε στο επόμενο

Η χώρα μας έχασε κρίσιμα χρόνια στον διεθνή ανταγωνισμό. Η ισχύς της Ελλάδος μειώθηκε, όχι όμως η αξία της. Η γεωγραφική μας θέση παραμένει μοναδική, η πολύπλευρη ταυτότητα μας μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη όσο ανοιγόμαστε στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη, έστω και κάτω από δυσάρεστες συνθήκες, θύμισε κάτι που στην Ελλάδα είχαμε ξεχάσει: τα ελληνικά συμφέροντα δεν σταματούν εκεί που τελειώνουν τα ευρωπαϊκά μας σύνορα. Η ανατολίτικη ταυτότητα μας, επιβάλλει την ελληνική παρουσία τόσο στη Β. Αφρική, όσο και στη Συρία, τον Λίβανο και τις ακτές της Μ. Ασίας.

Οι πολυμερείς συναντήσεις και προσπάθειες συγκρότησης μιας συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Κύπρου με άλλα κράτη, μας εισάγει στη νέα κατάσταση που είχαμε μέχρι τώρα αποφύγει να αντιληφθούμε.

Οι ΗΠΑ δεν διαδραματίζουν πλέον το ρόλο του παρελθόντος, ως κράτος – αστυνόμος στην περιοχή, με αποτέλεσμα την ανάγκη αντίρροπων δράσεων για την αποτροπή της Τουρκικής επεκτατικότητας.

Μπορεί λοιπόν να χάσαμε το τρένο, λόγω της οικονομικής και πολιτικής μας δυσπραγίας, όμως σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε το επόμενο. Εκείνο που θα φέρει ξανά στη χώρα την ασφάλεια σε πρώτο πλάνο, με αυξημένες αμυντικές δαπάνες και συνεργασίες που θα έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το αμοιβαίο συμφέρον.

Εθνική Ενηλικίωση

Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω «από τα φουστάνια» είτε της Ε.Ε. είτε των ΗΠΑ. Η εθνική μας επιβίωση προϋποθέτει ένα κόστος. Τις σκοτεινές ώρες πριν την κήρυξη του πολέμου το 1940, ο Ι. Μεταξάς δεν είχε να περιμένει τίποτα περισσότερο από τους Συμμάχους του, απ’ ότι περιμένουμε εμείς σήμερα.

Ας χτίσουμε φρόνημα, διατηρώντας την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα που χρειάζεται, κόντρα στην προπαγανδιστική επίθεση της Τουρκίας την οποία βλακωδώς αναμασούν τα υστερικά ελληνικά ΜΜΕ.

Είναι χρέος όσων κατέχουν κρίσιμες θέσεις σήμερα να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό και να τον προετοιμάσουν για τη νέα περίοδο που έρχεται. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.