Εδώ ο κόσμος χάνεται…

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Για να μη μασάμε τα λόγια μας και να μη χαϊδεύουμε αυτιά.

  • Η χώρα υφίσταται ένα πρωτοφανές κύμα λαθρο-εισβολής!

Όλοι ομολογούν πια ότι υποκινείται και διευκολύνεται από την Τουρκία.

Πολλοί καταγγέλλουν (και όλοι οι υπόλοιποι υποπτεύονται) ότι μαζί με τους λαθρομετανάστες περνάνε συνεχώς και κάποιοι πράκτορες της Τουρκίας ή και τζιχαντιστές ακόμα.

Τα γράφει κατά καιρούς και ο ξένος Τύπος.

Κι εμείς εδώ ασχολούμαστε – και απασχολούμε αστυνομικές δυνάμεις και κρατικούς πόρους – στην επιβολή του… «αντικαπνιστικού νόμου»!

Η αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει όσους «λάθρο» εγκληματούν μέσα στους (ανοικτούς ακόμα) καταυλισμούς τους ή και γύρω από τους καταυλισμούς, αλλά υποχρεώνεται να τρέχει και να κυνηγάει τους… «απείθαρχους» αρειμάνιους καπνιστές στα καφέ-μπαρ!

Εδώ ο κόσμος χάνεται…

  • Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, υπογράφει συμφωνία με την Τουρκία για το μελλοντικό καθορισμό των θαλασσίων ζωνών νοτίως της Κρήτης.

Προσέξτε, όχι νοτίως του Καστελόριζου – νοτίως της Κρήτης!

Η διεθνώς αναγνωρισμένη «κυβέρνηση» της Λιβύης, βέβαια, έχει μια μικρή «ιδιομορφία»: Ελέγχει κυρίως την περιοχή της πρωτεύουσας, Τρίπολης. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δηλαδή ολόκληρο το Ανατολικό τμήμα το ελέγχει μια άλλη – αντίπαλη αρχή – η «κυβέρνηση της Βεγγάζης», υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ! Ο οποίος ελέγχει και το νότιο τμήμα της χώρας, που είναι κυρίως έρημος.

Η κυβέρνηση Χάφταρ αναγνωρίζεται από την γειτονική Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Εμιράτα. Και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της χώρας, αλλά και των μεσογειακών ακτών της.

Όμως η κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζεται θερμά από την Τουρκία και την Ιταλία, ενώ έχει επίσημη διεθνή αναγνώριση και στήριξη από την Ε.Ε. Η Γαλλία αντιθέτως, έχει κατηγορηθεί ότι στηρίζει πλαγίως την κυβέρνηση της Βεγγάζης, που βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση και με την Τουρκική παρουσία στη χώρα.

Μικρή λεπτομέρεια: ο στρατηγός Χάφταρ έχει συγκρουστεί και έχει σαρώσει τα προπύργια των «Αδελφών μουσουλμάνων» στη Λιβύη, που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Οι «Αδελφοί μουσουλμάνοι» θεωρούνται οι πνευματικοί ηγέτες του ΙΣΙΣ και του τζιχαντισμού, γενικότερα!

Το κοσμικό καθεστώς του στρατηγού Σίσι στην Αίγυπτο βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τους «Αδελφούς μουσουλμάνους» (τους έχει θέσει και εκτός νόμου).

Η Σαουδική Αραβία, υπό την νέα ηγεσία της, καθώς και τα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου, βρίσκονται επίσης σε σύγκρουση με τους «Αδελφούς μουσουλμάνους». Αλλά και με την Τουρκία που εξακολουθεί να τους υποστηρίζει.

Μόνο το Κατάρ, πέραν της Τουρκίας, στηρίζει τους «Αδελφούς μουσουλμάνους».

Αλλά ολόκληρη η Δύση (πλην της Γαλλίας και τώρα τελευταία και της Ουάσιγκτον), υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης, δηλαδή όσους υπερασπίζονται τους φανατικούς «Αδελφούς μουσουλμάνους».

Για να καταλάβετε (αν μπορείτε): Η Δύση έχει ιδιαίτερες «αγάπες» με τα καθεστώτα του μουσουλμανικού κόσμου που καλύπτουν τους τζιχαντιστές. Όπως και η Τουρκία, άλλωστε…

Την πάτησε η Δύση στην Συρία. Τώρα κάνει τα ίδια και στη Λιβύη.

Όπου αναγνωρίζεται διεθνώς «κυβέρνηση» που ελέγχει ελάχιστα και συμμαχεί με την Τουρκία, αλλά δεν αναγνωρίζεται (από τη Δύση) κυβέρνηση που ελέγχει ουσιαστική ολόκληρη τη χώρα και τα έχει σπάσει με την Τουρκία!

Και η Ελλάδα, η οποία ανήκει ασφαλώς στην Δύση δεν κάνει τίποτε. Δεν διαφοροποιείται, δεν συμμαχεί με άλλες δυτικές χώρες (όπως η Γαλλία), δεν συνεργάζεται με την Αίγυπτο, δεν κάνει κάτι για να εμποδίσει αυτές τις «αφύσικες συμμαχίες» (που δεν θα κρατήσουν πολύ, έτσι κι αλλιώς – όπως δεν κράτησαν ούτε στη Συρία).

Κι έρχεται τώρα η «κυβέρνηση της Τρίπολης» (χωρίς… χώρα από πίσω) να κάνει μια ανοικτά εχθρική προς την Ελλάδα κίνηση, καθ’ υπόδειξιν της Τουρκίας, κι εμείς κοιτάμε και… καταγγέλλουμε.

Και ψιθυρίζουμε κάτι ακατανόητα περί… Διεθνούς Δικαίου!

Εδώ ο κόσμος χάνεται…

  • Είδα χθες, σε μια ενδιαφέρουσα τηλεοπτική εκπομπή εύγλωττο νομομαθή υπουργό της κυβέρνησης – ακαδημαϊκής προέλευσης – να προσπαθεί να εξηγήσει την αδυναμία των Ελλήνων να πειθαρχήσουν στη νομιμότητα, επικαλούμενος ψυχολογικούς όρους όπως το συλλογικό μας Υπέρ-Εγώ!

Η συζήτηση αφορούσε το «φλέγον» ζήτημα γιατί κλείνει το κέντρο κάθε μέρα πια, για πορείες 50 ή 100 ατόμων.

Ο άνθρωπος αγωνιούσε να πει κάτι σωστό: πως πρέπει να μάθουμε να πειθαρχούμε στο νόμο. Κι όχι να επικρατεί η ανομία παντού.

Αλλά έδειχνε πόσο μακριά νυχτωμένοι είμαστε, ως χώρα.

Σε κάθε δημοκρατική χώρα ο Νόμος επιβάλλεται με την Αστυνομία! Όχι με τη υψηλή… «συνειδητότητα» των πολιτών!

Ακόμα και στις χώρες που υπάρχει πράγματι, πολύ υψηλό επίπεδο, οικειοθελούς αποδοχής της νομιμότητας από τους πολίτες, αυτό συμβαίνει διότι όλοι ξέρουν πως αν παραβούν το νόμο θα έχουν άμεσες συνέπειες.

Γι’ αυτό και όταν οι ξένοι έρχονται στην Ελλάδα, όπου στους δρόμους δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης αστυνόμευση – όλοι κάνουν ό,τι θέλουν – πολύ σύντομα χαλάνε κι αυτοί!

Συμπεριφέρονται όπως οι «Έλληνες οδηγοί»: Κάνουν ό,τι γουστάρουν. Κι όταν πάνε στις πατρίδες τους προσαρμόζονται αμέσως στη νομιμότητα.

Κι αντιστρόφως: όταν οι «κακομαθημένοι» Έλληνες πάνε στο εξωτερικό, όπου υπάρχει αστυνόμευση, πολλοί σύντομα γίνονται κι αυτοί υποδειγματικοί οδηγοί. Και «ξανά-χαλάνε» μόλις επιστρέψουν στην Ελλάδα της ανομίας.

Εδώ δεν έχουμε ουσιαστικά, ενεργή αστυνόμευση. Έχουμε ΜΑΤ για να σταματάνε τις πορείες, να μην καταλάβουν δύο τρία κτήρια: τη Βουλή, το Μαξίμου και μερικές «μεγάλες Πρεσβείες».

Αλλά την παρανομία δεν την κυνηγάνε. Κι έτσι όταν υπάρχει πορεία, αποκλείουν όλο το κέντρο, για να είναι σίγουροι.

Γιατί η ίδια η αστυνομία εδώ δεν διανοείται να κάνει ό,τι γίνεται παντού αλλού: να παρακολουθεί διακριτικά τη διαδήλωση και μόλις ξεφύγει κάποιος να επεμβαίνει και να τον συλλάβει, διαλύοντας τους υπόλοιπους.

Αυτό γίνεται σε όλες τις δημοκρατικές χώρες: η τάξη και η νομιμότητα βρίσκονται πολύ υψηλά στην ατζέντα. Εδώ, απλώς δεν υπάρχουν!

Κι ο λόγος είναι πολύ απλός: Δεν είναι το… «υπερ-Εγώ» των Ελλήνων!

Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα;

Είναι το γεγονός ότι η Αστυνομία μας ΔΕΝ έχει μέσα επιβολής της τάξης – για την ακρίβεια δεν διαθέτει χαμηλού ρίσκου, αλλά υψηλής αποτελεσματικότητας μέσα επιβολής της τάξης.

Γι’ αυτό δεν επιβάλλει την τάξη. Δεν κυνηγάει τους μπαχαλάκηδες όταν τα σπάνε. Προσπαθεί, απλώς να τους απωθήσει, να τους κρατήσει μακριά από κεντρικούς στόχους.

Δεν επεμβαίνει ενεργά. Κρατάει «άμυνα» πίσω από οδοφράγματα με κλούβες.

  • –Έχουμε τη μόνη Αστυνομία στην Ευρώπη (κι ίσως και στον κόσμο) που δεν διαθέτει καταβρεχτήρες νερού (υπό πίεση), που θεωρούνται σήμερα το πιο ασφαλές (non-lethal) μέσο διάλυσης εκτρόπων μέσα στον αστικό ιστό.
  • –Έχουμε από τις ελάχιστες Αστυνομίες στον Ευρώπη που δεν διαθέτει πλαστικές σφαίρες (το δεύτερο πιο ασφαλές μέσο διάλυσης μαζικών εκτρόπων).

Αν τα είχαμε αυτά, ΔΕΝ θα καιγόταν στο κέντρο της Αθήνας το Δεκέμβριο του 2008!

Και σίγουρα δεν θα θρηνούσαμε τα τραγικά θύματα μέσα στη φλεγόμενη Μαρφίν, τον Μάϊο του 2010.

  • –Έχουμε από τις λίγες πλέον Αστυνομίες στην Ευρώπη, που δεν διαθέτει στόλο ολόκληρο από drones, ώστε να παρακολουθούνται οι αναρχομπάχαλοι – είτε φοράνε κουκούλες είτε όχι – και να ταυτοποιούνται όταν συλλαμβάνονται.

Ούτε πλαστικά συρματοπλέγματα, για να τους παγιδεύουν τοπικά, να τους ακινητοποιούν (με νερό υπό πίεση) και να τους συλλαμβάνουν ταυτοποιώντας τους μέσω εναέριας παρακολούθησης με drones.

Για να μη μιλήσω για την φρούρηση των θαλασσίων συνόρων, όπου με στόλο drones (εφοδιασμένων με θερμικές κάμερες) μπορούν να ελέγχουν πλήρως τι γίνεται και ποιος περνάει – και να τεκμηριώνουν επακριβώς την τουρκική ευθύνη για τις ροές.

Αλλά ποιες ροές από τη θάλασσα, εδώ δεν έχουμε ακόμα ούτε φράχτη στον Έβρο. Από τον οποίο περνάνε πλέον μιλιούνια κι έχουν γεμίσει την πιο ευαίσθητη παραμεθόριο περιοχή μας.

 

Και να σκεφτείτε ότι φράχτη στα χερσαία σύνορα, οι Σκοπιανοί τον σήκωσαν σε δέκα μέρες, ενώ οι Βούλγαροι– τριπλό φράχτη – τον σήκωσαν σε 15-20 μέρες. Και δεν περνάει τίποτε, από πουθενά!

Κι εμείς ακόμα το συζητάμε…

Η Αστυνομία μας ήταν ουσιαστικά παροπλισμένη. Τώρα σιγά-σιγά αφυπνίζεται (αλλά ακόμα υστερεί πολύ).

Οι ένοπλες δυνάμεις μας «εμπλέκονται» όλο και περισσότερο σε απαράδεκτες υπηρεσίες «εξυπηρέτησης» και «τακτοποίησης» ανεξέλεγκτων λαθρομεταναστών – πράγμα που ρίχνει το ηθικό τους!

Κι όλα αυτά από το φόβο μη μας κατηγορήσουν για… «αστυνομικό κράτος»!

Κι έτσι φτιάχνεται και «Επιτροπή» για να ελέγξει την… «αστυνομική βία» και τον «υπερβάλλοντα ζήλο» των αστυνομικών!

Δεν έχουν πάρει χαμπάρι, ακόμα, ότι δεν κινδυνεύουμε από την αστυνομική βία, αλλά από την αδυναμία της αστυνομίας να ασκήσει νόμιμη βία!

Δεν κινδυνεύουμε από τον «υπερβάλλοντα ζήλο» των αστυνομικών, αλλά από το γεγονός ότι δεν έχουν τα μέσα να δείξουν, όχι τον υπερβάλλοντα, αλλά τον απαραίτητο ζήλο και να επιβάλλουν την τάξη στις συμμορίες των παρανόμων!

Δεν κινδυνεύουμε από το να αποκτήσουμε την «αστυνομία της χούντας»…

Κινδυνεύουμε γιατί δεν έχουμε την Αστυνομία της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Για να μη μιλήσουμε για τις αστυνομίες άλλων δημοκρατικών δυτικών χωρών που διαθέτουν και SWAT-teams και snippers και έφιππα τμήματα (πέραν όλων των άλλων που ήδη αναφέραμε).

Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε αστυνομία δημοκρατικής χώρας!

Άρα δεν έχουμε και τη νομιμότητα που μόνο μια σύγχρονη αστυνομία μπορεί να εγγυηθεί.

Θεωρούμε «αστυνομικό κράτος» «φασιστικής έμπνευσης» και «χουντικών καταβολών», τη στοιχειώδη περιφρούρηση του δημόσιου χώρου και της δημοκρατικής νομιμότητας!

Γι’ αυτό έχουμε γενικευμένη ανομία. Γιατί λίγοι, ελάχιστοι, μπάχαλοι, πολιτικά καλυπτόμενοι και υποστηριζόμενοι, μπορούν ανεμπόδιστα να κάνουν ό,τι θέλουν, όπου θέλουν και να τη γλιτώσουν.

Κι αν κάποιος επιχειρήσει να τους αντισταθεί είναι… «φασίστας»!

Αυτό ευθύνεται!

Όχι το… «υπερ-Εγώ» του Έλληνα, ο οποίος απελπισμένος αγανακτεί και βρίζει και δεν ξέρει πώς να προφυλαχθεί.

Εδώ ο κόσμος χάνεται και μεις μιλάμε για το συλλογικό «υπερ-Εγώ»…

Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εμείς συζητάμε, αν η ελευθερία διακίνησης των ιδεών στα πανεπιστήμια κατοχυρώνεται από τα οπλοστάσια αναρχικών στα υπόγεια των Πανεπιστημιακών Σχολών.

Περιμένουμε να πείσουμε τους… παράνομους, και τα τάγματα εφόδου, να γίνουν «φιλόνομοι πολίτες»! Αντί να τους μπουζουριάσουμε, όπως κάνουν όλες οι άλλες δημοκρατικές χώρες.

Περιμένουμε να σεβαστεί η Τουρκία το… Διεθνές Δίκαιο. Αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε τα σύνορά μας που είναι σουρωτήρι. Όπως τα έχουν κλείσει αεροστεγώς, όλες οι άλλες χώρες.

Και στο μεταξύ πανηγυρίζουμε για την εφαρμογή του… «αντι-καπνιστικού» νόμου!

Κάτι όπως οι Βυζαντινοί της έσχατης παρακμής, τσακώνονταν για το… «φύλλο των αγγέλων», όταν τα στρατεύματα των Οθωμανών είχαν αρχίσει να μαζεύονται έξω από την Πόλη.

Λίγο πριν την Άλωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.