Ε. Βόζεμπεργκ: Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έλαβε μέτρα

Ε. Βόζεμπεργκ : Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των πληγέντων από την πανδημία

Σε όλα τα κρίσιμα θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία σήμερα αναφέρεται σε συνέντευξή της στο LastPoint.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Χονδρογηιάννη, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Από τα ελληνοτουρκικά την πανδημία και την πολιτική της κυβέρνησης,μέχρι την συζήτηση που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο, για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και ειδικότερα της βίας στον κυβερνοχώρο η κ. Βόζεμπεργκ αναλύει τα πολιτικά ζητήματα που παραθέτει τις θέσεις της.

Σε ερώτηση για την Τουρκία, που δεν αλλάζει την πολιτική της και δεν αίρει τις αξιώσεις για την Ελλάδα η κ. Βόζεμπεργκ δηλώνει:

«Μόνο κατά τον τελευταίο μήνα εξέδωσε έξι παράνομες Navtex σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, προέβη σε προκλητικές ενέργειες όπως το «πικ-νικ» του Ερντογάν στα Βαρώσια και εξέδωσε παράνομη Navtex για έρευνα σε θαλάσσια περιοχή, που περιλαμβάνει κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης δεν μας αρκεί ένα θέατρο αποκλιμάκωσης με κινήσεις όπως η απόσυρση του Oruc Reis, εάν αυτή είναι προσωρινή και μετά τη Σύνοδο Κορυφής συνεχιστούν οι προκλήσεις και οι παράνομες έρευνες.

Η ελληνική πλευρά, είναι ξεκάθαρη. Σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις»

Όσο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πανδημία η κ.Βόζεμπεργκ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Όλα τα μέτρα λαμβάνονται μετά από τις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων, αφού προηγηθεί ενδελεχής επεξεργασία των εκάστοτε επιδημιολογικών δεδομένων», αναφέρει.

Σχετικά με την οικονομική κρίση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της πανδημία η ευρωβουλευτής της ΝΔ δηλώνει πως η απάντηση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2021, είναι η αύξηση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η πιστή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, που θα εξασφαλίσουν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, την επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Καταλυτικό ρόλο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας, αναμένεται να διαδραματίσουν τα 72 δις ευρώ αναφέρει η ευρωβουλευτής, που εξασφάλισε η Ελλάδα από το πακέτο ανάκαμψης, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη στήριξη προς κράτος μέλος της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού και ΑΕΠ και μάλιστα με την ευνοϊκότερη αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων».

Σε ότι αφορά τον τουρισμό η κ Βόζεμπεργκ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ζήτησε την προτεραιοποίηση του τουρισμού στο πακέτο ανάκαμψης και στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και την ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας με ισχυρή στήριξη στις περιφέρειες που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

 

Η συνέντευξή της κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ αναλυτικά:

Οι κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας δείχνουν σημάδια υπαναχώρησης από την τακτική της έντασης και των προκλήσεων από τη μια και από την άλλη δεν λείπουν κάποιες κινήσεις όπως η παρουσία του προέδρου της Τουρκίας στην προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία που δείχνουν ότι η αλλαγή ίσως να είναι προσωρινή;  

Τα σημάδια υπαναχώρησης ήταν προσχηματικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον περασμένο Οκτώβριο είχε δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση, όμως αυτή έπραξε το αντίθετο.

Μόνο κατά τον τελευταίο μήνα εξέδωσε έξι παράνομες Navtex σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, προέβη σε προκλητικές ενέργειες όπως το «πικ-νικ» του Ερντογάν στα Βαρώσια και εξέδωσε παράνομη Navtex για έρευνα σε θαλάσσια περιοχή, που περιλαμβάνει κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης δεν μας αρκεί ένα θέατρο αποκλιμάκωσης με κινήσεις όπως η απόσυρση του Oruc Reis, εάν αυτή είναι προσωρινή και μετά τη Σύνοδο Κορυφής συνεχιστούν οι προκλήσεις και οι παράνομες έρευνες.

Η ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρη. Σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις.

 

Σας ικανοποιεί η στάση της Ευρώπης σε όσα έγιναν από την Τουρκία. Έγιναν οι πολιτικές κινήσεις και επιβλήθηκαν οι κυρώσεις που αναμένονταν; 

Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συντονισμένη στρατηγική και ενεργητική διπλωματία κατάφεραν να διευρύνουν τις συμμαχίες της Ελλάδας εντός της ΕΕ και να μετατρέψουν τις Ελληνοτουρκικές διαφορές σε Ευρωτουρκικές, γεγονός που συνιστά σημαντική εθνική επιτυχία.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής οι 27 ηγέτες καταδικάζουν τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θέτουν ως όρο για την επανέναρξη των διμερών διερευνητικών επαφών την αποχή της Άγκυρας από παράνομες δραστηριότητες, ζητούν την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων για τις μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν  τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική κ. Μπορέλ να συμπεριλάβει στην έκθεση αποτίμησης των ευρωτουρκικών σχέσεων την εκτίμησή του για δυνατότητα «επέκτασης της εμβέλειας» των κυρώσεων αυτών έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του προσεχούς Μαρτίου.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου έγιναν βήματα, που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα, όμως αυτό αποδίδεται στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που συνδέουν ορισμένα κράτη μέλη με την Τουρκία, στους αργούς ρυθμούς της ΕΕ, αλλά και στη στάση αναμονής της Ευρώπης με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο.

 

Παρά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση η πανδημία σοβεί ακόμη στην Ελλάδα, τελικά μήπως κάποια πράγματα έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα;

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Όλα τα μέτρα λαμβάνονται μετά από τις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων, αφού προηγηθεί ενδελεχής επεξεργασία των εκάστοτε επιδημιολογικών δεδομένων.

Μάλιστα τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας όσο και στη δεύτερη, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και εκεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η κατά πολύ καλύτερη εικόνα της χώρα μας σε αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων σε σύγκριση με τη μεγάλη πλειονότητα των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

Όταν όμως βιώνουμε μία πρωτόγνωρη επιδημιολογικά κατάσταση, την εξέλιξη της οποίας αδυνατούν να προβλέψουν ακόμη και οι πιο εξειδικευμένοι λοιμωξιολόγοι, είναι πιθανό να σημειωθούν λάθη ή παραλείψεις. Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να παραδεχθεί από το βήμα της Βουλής ότι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης ίσως αργήσαμε να λάβουμε μέτρα.  

 

Θα καταφέρει να περάσει η κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία; 

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή ήταν να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους με σειρά μέτρων, όπως μεταξύ άλλων, ενίσχυση ρευστότητας, έκτακτα επιδόματα, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, μείωση ΦΠΑ, άδειες ειδικού σκοπού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, επιδότηση νέων θέσεων εργασίας, μείωση ενοικίων, παράταση επιδομάτων ανεργίας και αναστολή πλειστηριασμών.

Η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα στήριξης, τα οποία ανέρχονται σε 24 δις ευρώ μόνο για το τρέχον έτος,   έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά τόσο από τις αγορές που μας δανείζουν με ιστορικά χαμηλά επιτόκια όσο και από τους οίκους αξιολόγησης που δεν διστάζουν να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που άρχισαν να αναφέρονται στην οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει την πανδημία, τι απαντάτε;

Η κρίση της πανδημίας έχει οδηγήσει ακόμη και τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη στη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ανησυχία που εκφράζεται για την επόμενη μέρα έγκειται στον κίνδυνο κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων λόγω της παρατεταμένης κρίσης και στο ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας λόγω της λήξης των μέτρων προστασίας.

Η απάντηση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2021, είναι η αύξηση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και η πιστή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, που θα εξασφαλίσουν την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, την επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Καταλυτικό ρόλο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας αναμένεται να διαδραματίσουν τα 72 δις ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα από το πακέτο ανάκαμψης, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη στήριξη προς κράτος μέλος της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού και ΑΕΠ και μάλιστα με την ευνοϊκότερη αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων.  

 

Σε ότι αφορά τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί να έρθουν στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πληροφορίες σε ό, τι αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα κατανομής τους;

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων κρατών μελών που έστειλαν στις Βρυξέλλες το προσχέδιο για το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας, με στόχο την αξιοποίηση των πόρων του πακέτου ανάκαμψης, ενώ το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο.

Σε ό, τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα κατανομής των ευρωπαϊκών πόρων, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα έχουν εισρεύσει στη χώρα μας τα πρώτα 5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης μαζί με τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, που υπολογίζονται σε 6 δις ευρώ.

 

Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν φέτος εξαιτίας της   πανδημίας τι προβλέπεται;

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ζήτησε την προτεραιοποίηση του τουρισμού στο πακέτο ανάκαμψης και στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και την ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας με ισχυρή στήριξη στις περιφέρειες που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Το δεκαετές σχέδιο για τον ελληνικό Τουρισμό, που εκπονεί η κυβέρνηση, θα συντονιστεί με τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ούτως ώστε ο τουριστικός κλάδος να είναι σε θέση να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία από το εν λόγω πακέτο.

Ο τουρισμός έχει πολύτιμη υπεραξία για την εθνική μας οικονομία και ιδίως για τα νησιά μας και έχει υποστεί τεράστιες απώλειες λόγω της πανδημίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου του 2020 της Τράπεζας της Ελλάδος τα τουριστικά έσοδα φέτος ήταν μόλις 3,5 δις ευρώ, από 16,1 δις ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εννεαμήνου το 2019.

Ορμώμενη από αυτήν την αρνητική εξέλιξη ζήτησα με προσωπικές μου παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικό κονδύλι για βιώσιμο τουρισμό στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση με στόχο τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στους τομείς των μεταφορών, του πολιτισμού και του τουρισμού.

 

Με αφορμή την επίκαιρη συζήτηση για χρηματοδότηση εμβληματικών διασυνοριακών έργων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προκύπτει το ερώτημα αν από το ίδιο ταμείο είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν έργα και για τα νησιά μας; 

Η προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης είναι η χρηματοδότηση έργων με προστιθέμενη αξία στο στρατηγικό στόχο της ΕΕ για πράσινη, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Υπό το πρίσμα αυτό η χρηματοδότηση έργων στα νησιά μας, που θα υπηρετούν το στόχο της αναπτυξιακής προοπτικής με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος, θα μπορούσε να ενταχθεί στα υπό κατάρτιση προγράμματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο ανάκαμψης.

 

Ποια τα συμπεράσματα από τη δημόσια ακρόαση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και ειδικότερα της βίας στον κυβερνοχώρο;

 

Στη δημόσια ακρόαση δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ευρωβουλευτών και ειδικών επιστημόνων για αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της σχετικής έκθεσης, που θα αποτελεί και τη μοναδική πρωτοβουλία νομοθετικού περιεχομένου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων για την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία.

Ως εισηγήτρια της έκθεσης αναφέρθηκα στις σύγχρονες προκλήσεις καθώς και στα ελλιπή διαθέσιμα τεχνικά και νομοθετικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας κατά των γυναικών, που αποτελεί ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο.

Προχωρώντας σε μια στατιστική αποτίμηση της κατάστασης τόνισα ότι ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα της συνολικής έκτασης της βίας στον κυβερνοχώρο, που φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ νεότερων χρηστών ηλικίας 18-29 ετών.

Αναφέρθηκα επίσης στο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στα fake news, στην ψηφιακή ασφάλεια των φύλων, στα μέτρα εντοπισμού και δίωξης, στην ανάγκη ουσιαστικής υποστήριξης των θυμάτων, αλλά και στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση για τη βία κατά των γυναικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.