Δυτική Σαχάρα: Ένα «ανοιχτό ζήτημα» στον Αραβικό Κόσμο

Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης, Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η Δυτική Σαχάρα, μια άγνωστη για την Ελλάδα περιοχή, καθώς συναντά κανείς στην εξόδο της Μεσογείου. Ένα μέρος, στο οποίο τα γεγονότα, που διαδραματίζονται καλύπτονται από την σκιά των διεθνούς ενδιαφέροντος εξελίξεων στην Λιβύη. Μια πρώην αποικία, όπως και αρκετές χώρες της Αφρικής, έναντι των ισπανικής κυριαρχίας Κανάριων Νησιών, καλυμμένη με έρημο και αραιοκατοικημένη. Ευρισκόμενη στην βορειοδυτική πλευρά της ηπείρου, όπου ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων της διαβιεί κάτω από το όριο της ένδειας, σε συνθήκες εξαθλίωσης. Σ’ αυτή τη ανεμοδαρμένη γη λοιπόν, που βρέχεται από τα νερά του Ατλαντικού ωκεανού, είναι που συνεχίστηκε στις αρχές του έτους 2020 η εφαρμογή της πιο απλής μορφής της διπλωματίας, η «παραδοσιακή διπλωματία».

Η Western Sahara (αγγλιστί), το έδαφος όπου πραγματοποιήθηκε η διπλωματική τελετή με «εορτάζοντα» μέλη τις κυβερνήσεις των κρατών του Μαρόκου και της Γκάμπια. Το είδος αυτής της τελετής, εγκαίνια, και πιο συγκεκριμένα έναρξη λειτουργείας γενικού προξενείου της Γκάμπια στην παραλιακή πόλη Ντάχλα, στο δυτικό τμήμα της λεγόμενης Δυτικής Σαχάρας από τις 06 Ιαν 2020. Τα μέλη των κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην τελετή, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα και Μαμαντού Τανγκαρά αντίστοιχα. Εδώ να τονιστεί ότι η Γκάμπια είναι το τρίτο αφρικανικό κράτος που εγκαθιστά διπλωματικό εκπρόσωπο στη περιοχή μετά τις Κομόρες και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Αυτή η αμμώδης έκταση όμως, έχει παρελθόν κρίσης και έντασης. Δεν υπολογίστηκε, δηλαδή, ο οικοδεσπότης, που δεν είναι άλλος από το επαναστατικό κίνημα «Μέτωπο Πολισάριο», το οποίο υπερασπίζεται τους αυτόχθονες πληθυσμούς της περιοχής, τα άτομη της φυλής των Σαχραουί. Σ’ αυτό το μέρος το κίνημα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας (Sahrawi Arab Democratic Republic, στην αγγλική) στις 27 Φεβρουαρίου 1976. Με άλλα λόγια διαπράττεται μια ρητή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της πληγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιας πληγής, που δύσκολα θα επουλωθεί στο άμεσο μέλλον. Και αυτό, επειδή  στη Δυτική Σαχάρα, απλώνεται το μεγαλύτερο σε μήκος τείχος του κόσμου, αποτελούμενο από άμμο. Είναι διάσπαρτο με χιλιάδες νάρκες. Έτσι διαχωρίζεται η περιοχή σε δυτικό και ανατολικό μέρος. Το Μαρόκο ελέγχει το δυτικό προς τον Ωκεανό και οι Σαχραουί το ανατολικό.

Αυτό το ανατολικό τμήμα συνιστά τα εδάφη της Δημοκρατίας της Σαχάρας, μιας μη αναγνωρισμένης διεθνώς χώρας, που στις 22 Φεβ 1982 εισήλθε στον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας (Ο.Α.Ε), που σήμερα ονομάζεται Αφρικανική Ένωση (Α.Ε). Συμπερασματικά, το μέλλον της Δυτικής Σαχάρας, εκτιμάται ως ζοφερό. Είναι ένα ακόμα «ανοιχτό ζήτημα» εδαφικής κυριότητας στον Αραβικό κόσμο, μαζί με τα μέτωπα της Λιβύης και της Παλαιστίνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.