Το δύσκολο επιχειρείν του Αλέξη Τσίπρα

Αν συνεχίσει έτσι, σε λίγο μπορεί να αποκηρύξει και το καθεστώς Μαδούρο. Η επικοινωνιακή στροφή του Μαξίμου προς τις επενδύσεις και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, λίγα 24ωρα πριν φθάσει ο Γάλλος πρόεδρος στην Αθήνα, είναι τόσο εντυπωσιακή που προκαλεί ίλιγγο.

Τρεις επισκέψεις του πρωθυπουργού μέσα σε μία εβδομάδα (Παπαστράτος, Athens Hub, Apivita) είναι περισσότερες από όσες μπορεί να αντέξει η πρώτη φορά Αριστερά. Αλλά κάνει τον «πόνο της τραγούδι» για να δείξει στην Ευρώπη και στον Εμ. Μακρόν πόσο έτοιμη είναι να υποδεχθεί τους ξένους επενδυτές.

Η αλήθεια είναι ότι πήρε δυόμισι χρόνια στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για να αντιληφθούν -αν υποθέσουμε ότι το εμπέδωσαν πραγματικά- πως χωρίς τη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε έναν τόπο. Βέβαια οι επισκέψεις, τα καλά λόγια και τα χαμόγελα δεν φθάνουν για να πείσουν πως υπάρχει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής και νοοτροπίας. Η υπερφορολόγηση και η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζεται το επιχειρείν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν σβήνονται από το χάρτη επειδή ο πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε σε μια παραγωγική μονάδα.

Χρειάζονται έμπρακτες αποδείξεις οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στα φορολογικά νομοσχέδια των υπουργείων και να υλοποιούνται στις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που έπονται των νόμων. Όχι να εξαφανίζονται μπροστά στην πρώτη αντίδραση κάποιας τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, να μπλοκάρονται από τις ιδεοληψίες επιφανών στελεχών της ή να μένουν μετέωρες επειδή κάποιοι δυσκολεύονται με τα business plans….

Την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που ζητά ο Αλ. Τσίπρας από τον Εμ. Μακρόν έπρεπε να την έχει ζητήσει πρώτα από τους υπουργούς του και τα στελέχη της Κουμουνδούρου που βάζουν τρικλοποδιές ή καθυστερούν με διάφορα τεχνάσματα επενδύσεις όπως το Ελληνικό. Τις επισκέψεις στον Παπαστράτο ή στην Apivita θα έπρεπε να τις έχει κάνει σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο και όχι εντάσσοντάς τις στην «επικοινωνιακή καταιγίδα» που ετοίμασε το Μαξίμου. Το θέμα βέβαια είναι ότι όλες οι καταιγίδες, όσο εντυπωσιακές και αν είναι, γρήγορα υποχωρούν και δείχνουν τι άφησαν στο πέρασμά τους. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν είναι αργά για ένα «mea culpa», όπως θα έλεγε χωρίς κανέναν πολιτικό ενδοιασμό ο original Ανδρέας Παπανδρέου.

Δέσποινα Κονταράκη – Αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *