Δύσκολα τα πράγματα Μίμη

Γράφει ο Ευπατρίδης

Αν δεν ήμαστε μέρος ενός έθνους που προσκυνά σώβρακα και φανέλες, και είχαμε ένα σοβαρό κράτος όπου η διάκριση των εξουσιών είναι πρώτη προτεραιότητα, οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας στην προανακριτική για την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη δικαστική εξουσία θα αποτελούσαν πολύ σημαντικότερο ζήτημα στην επικαιρότητα. 

Μίμη, μέχρι προχθές μας έλεγες ότι η Ράικου είναι διεφθαρμένη και ο Αγγελής είναι μυθομανής, και για αυτό κατέθεταν εναντίον σου. Ότι το έκαναν από ιδιοτελείς λόγους. Για τον Αθανασίου τι έχεις να πεις; Τρίτωσε το κακό. Όταν ισχυρίζεται κάτι μόνο ένας είναι απλή καταγγελία. Όταν το λέει και δεύτερος είναι απλή μαρτυρία. Όταν το επιβεβαιώνει κι ένας τρίτος η κατάσταση Μίμη μου ξεφεύγει. 

Τρεις εισαγγελείς καταθέτουν τα ίδια πράγματα κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Και μάλιστα όχι τρεις οποιοιδήποτε. Η Ράικου ήταν Εισαγγελέας Διαφθοράς, ο Αγγελής Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Αθανασίου Οικονομικός Εισαγγελέας. Είχαν μεγάλες και σημαντικές αρμοδιότητες και ευθύνες στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Και σίγουρα είχαν πολύ σημαντικότερη θέση και μεγαλύτερη εμπειρία από την Ελένη Τουλουπάκη, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναγάγει σε θεότητα. 

Δεν είναι ένας, δεν είναι δύο. Είναι τρεις. Προς το παρόν. Τους δύο πρώτους Μίμη τους έβγαλες αναξιόπιστους. Είναι αναξιόπιστος και ο Αθανασίου, ο παλιός σου φίλος;

Η κατάθεση Αθανασίου είναι εξαιρετικά σημαντική. Όχι μόνο επειδή επιβεβαιώνει τους άλλους δύο, αλλά κυρίως επειδή αναφέρεται σε περισσότερες υποθέσεις. Καταδεικνύει ότι η εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού δεν ήταν μόνο στη Novartis. Ήταν για πλήθος υποθέσεων, που όλες τύχαινε να είναι κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης. Ακόμα και τον Παπαχρήστου έβαλε στο στόχαστρο. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη δεν είναι σύμπτωση. 

Πλέον, για πρώτη φορά απ’ όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία η κατηγορία κατά του Παπαγγελόπουλου φαίνεται να στηρίζεται σταθερά. Υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής του σε στήσιμο κατηγοριών με πολιτικό κίνητρο. Και η επιτροπή έχει δρόμο ακόμα. 

Η κατάθεση Αθανασίου είναι μια εξαιρετική απάντηση και για ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους. Ξέρετε, αυτούς που διέρρεαν ότι μετά την κατάθεση Ράικου η επιτροπή έπρεπε να κλείσει τις εργασίες της και να απαγγείλει κατηγορία. Όταν γνώριζαν πως τα στοιχεία ήταν μεν σημαντικά, αλλά δεν ήταν επαρκή για να διασφαλίσουν την κατηγορία. 

Αν υπάρχουν διάφοροι εντός παράταξης που αντιμετωπίζουν την προανακριτική ως αγγαρεία ή ακόμα χειρότερα φοβούνται τι μπορεί να αποκαλύψει, και προσπαθούν να κλείσουν την υπόθεση άρον-άρον, η κατάθεση Αθανασίου είναι η καλύτερη απάντηση. Η προανακριτική θα κλείσει μόνο όταν θα έχει βγάλει πόρισμα πλήρες, δομημένο και αιτιολογημένο. Το Ειδικό Δικαστήριο δε θα συρθεί σε αθωωτική απόφαση λόγω έλλειψης στοιχείων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.