Δύο Διεθνείς Διαγωνισμοί στο Ιόνιο και την Κρήτη

Επιτέλους περάσαμε στο επόμενο στάδιο της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ με την υιοθέτηση από το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. της εισήγησης του Υπουργού Ενέργειας για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Με καθυστέρηση σε σχέση με τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων μερικών, ο Υπουργός κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αποδείξει ότι λειτουργεί συνειδητά προς την αξιοποίηση αυτών των περιοχών της ελληνικής ΑΟΖ. Έτσι μετά από τις αιτήσεις της κοινοπραξίας Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ για τις θαλάσσιες περιοχές Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης αλλά και της Energean Oil & Gas στη Δυτική Ελλάδα, προωθούνται οι νέες προκηρύξεις.

Οι σχετικές αποφάσεις έχουν υπογραφές από τον ΥΠΕΝ. Έτσι το ΥΠΕΝ καλεί επίσημα πλέον τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές εντός 90 ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης της Ανακοίνωσης της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι έχουμε την έναρξη του Δεύτερου γύρου παραχώρησης, ο οποίος ακολουθεί ακριβώς τα διαδικαστικά του πρώτου που έγινε το 2014 και πάλι μέσω της Εφημερίδας της ΕΕ.

Έτσι όλοι αυτοί που είχαν κατηγορήσει αυτή την προσέγγιση και που την είχαν καθυστερήσει για ιδεολογικούς λόγους, πρέπει τώρα όχι μόνο να αποδεκτούν ότι είναι η σωστή αλλά και να συνεχίσουν το έργο της πατώντας πάνω στα δεδομένα της.

Αυτό σημαίνει ότι τελειώσαμε με τις γελοιότητες ενός κόμματος που δεν έχει γνώση στον τομέα κι αρχίζουμε μια δυναμική που συνεχίζει την πρώτη δίχως καθυστερήσεις πλέον διότι η ουσία είναι μία. Η ΑΟΖ είναι ικανή να φέρει την ανάκαμψη μόνο αν ενεργοποιηθεί.

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.