Δίπλα στον… Αγκόπ και τον Χατζηαβάτη!

Γράφει ο Θανάσης Κ.

Όπως αποδείχθηκε πλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών θα διδάσκεται στις διεθνείς Διπλωματικές Ακαδημίες ως λαμπρό «παράδειγμα προς… αποφυγήν»!

Ως ιστορικό προηγούμενο που συμπυκνώνει όλα όσα ΔΕΝ πρέπει να κάνει κανείς στην εξωτερική Πολιτική.

  • Πρώτον, η μία χώρα εκ των δύο – η μεγαλύτερη και από κάθε άποψη σπουδαιότερη γεωπολιτικά – υποχρεώθηκε σε μια πρωτοφανή παραχώρηση αλλοίωσης της Ιστορίας της, από μιαν άλλη χώρα (μικρότερη και από κάθε άποψη ελλιποβαρή διεθνώς), η οποία επιπροσθέτως εγγράφει και υποθήκες αλυτρωτισμού σε βάρος της πρώτης.

Ακόμα και τώρα που μιλάμε, στα σχολεία των Σκοπίων είναι αναρτημένοι επίσημοι διδακτικοί χάρτες που περιλαμβάνουν στη «Μακεδονία» τους, όλη την Ελληνική Μακεδονία (και μέρος της ανατολικής βουλγαρικής επικράτειας)!

Κι όλο αυτό το «κατάπιαμε» εμείς!

Κι όλο αυτό για να… «σταθεροποιήσουν», λέει, την περιοχή!

Από πότε η σταθεροποίηση γίνεται με νομιμοποίηση και επιβράβευση του αλυτρωτισμού μιας χώρας σε βάρος μιας άλλης;

  • Δεύτερον, δεν είναι μόνο ότι υποχρέωσαν την Ελλάδα να δεχθεί το ψευδο-
    μακεδονικό ιδεολόγημα» των Σκοπίων, που στρέφεται ευθέως κατά της εδαφικής της ακεραιότητας. Ουσιαστικά νομιμοποίησαν αλυτρωτισμό που στρέφεται και εναντίον της γειτονικής Βουλγαρίας.

Γιατί όπως εμείς ξέρουμε ότι η «Μακεδονία» τους δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική Μακεδονία, έτσι και οι Βούλγαροι γνωρίζουν ότι η «Μακεδονική γλώσσα» τους είναι τοπική διάλεκτος της Βουλγαρικής!

Και ότι «Μακεδονική εθνότητα» δεν υπήρξε ποτέ! Μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα «Μακεδόνες» ΔΕΝ βρίσκονται πουθενά στα Βαλκάνια! Πρόκειται για πληθυσμούς που ζούσαν εκτός Βουλγαρίας, πολλοί απ’ αυτούς είχαν βουλγαρική εθνική συνείδηση και μίλαγαν βουλγαρικό ιδίωμα. Ξένες διπλωματικές υπηρεσίες μετά το 1880 ονόμασαν την περιοχή τους «Μακεδονία» (τις τουρκικές κτήσεις εκτός Βουλγαρίας), για να μη τις ονομάσουν ευρύτερη (ή «μεγάλη») Βουλγαρία.

(Το όνομα «Μακεδονία» ανακαλύφθηκε μετά τη ματαίωση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Και κράτησε καμιά 25αρια χρόνια. Στις Συνθήκες που έκλεισαν τους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, το 1913, δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά σε «Μακεδονία»…)

Και στις απογραφές που γίνονταν – και επί Οθωμανών πριν το 1912 και επί Γιουγκοσλάβων μετά το 2020 – δεν καταγράφεται κανένας «Μακεδόνας».

Όταν εμείς δεχθήκαμε να τους αναγνωρίσουμε όνομα και εθνότητα «Μακεδόνων», παραχαράξαμε και τη δική μας Ιστορία και τη Βουλγαρική Ιστορία. Τελικά και τη δική τους εθνολογική υπόσταση.

Από πότε η πολλαπλή παραχάραξη της Ιστορίας είναι… «συνταγή σταθερότητας»;

  • Τρίτον, δεν είναι σαφές καν τι είναι οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Τους αναγνωρίσαμε ως «εθνότητα Μακεδόνων», αλλά οι ίδιοι μετά αναγκάστηκαν να παραδεχθούν και επίσημα (ανεπισήμως το είχαν παραδεχθεί από χρόνια) ότι έχουν… κι άλλες εθνότητες! Μεταξύ των οποίων και Αλβανούς.

Είναι λοιπόν, μια «εθνότητα» που αποτελείται από… δύο «εθνότητες»! Και μιλάει μια γλώσσα που δηλώνει «Μακεδονική», αλλά είναι στην πραγματικότητα βουλγαρική! Χώρια που, ούτε οι ίδιοι ούτε η γλώσσα τους έχουν καμία σχέση με την Ιστορική Μακεδονία, δηλαδή με την Ελληνική Μακεδονία.

Αναγνωρίστηκε – και νομιμοποιήθηκε εκ μέρους μας – ένα πολλαπλό ψέμα!

Από πότε η σταθερότητα «θεμελιώνεται» πάνω σε χονδροειδή ψέματα;

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει αληθινό πρόβλημα να καταλάβει πόσο αθεράπευτα ηλίθιοι ήταν οι διπλωμάτες, πόσο απίστευτα κοντόφθαλμοι ήταν οι πολιτικοί και πόσο ανιστόρητοι όλοι οι υπόλοιποι, που δέχθηκαν καν να συζητήσουν, πολλώ μάλλον να υπογράψουν και να εφαρμόσουν ένα τέτοιο εξάμβλωμα.

  • Τέταρτον, η Ελληνική πλευρά – επαναλαμβάνω, ο «ισχυρός» της περιοχής, υποτίθεται – δέχθηκε να παραχωρήσει, δηλαδή να υπογράψει και να νομιμοποιήσει τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό– με «αντάλλαγμα» ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια Μακεδονία» να ισχύσει erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις εσωτερικά και εξωτερικά.

Τώρα επιβεβαιώνεται, ωστόσο – κάτι για το οποίο εμείς προειδοποιούσαμε από πέρσι: πως ό,τι έδωσε η Ελληνική πλευρά, δόθηκε εφ’ άπαξ, μια και καλή και εξ αρχής.

Ενώ ό,τι έδωσαν εκείνοι – την υποχρέωση να αλλάξουν το όνομά τους και σε όλες τις χρήσεις, να αλλάξουν τους αλυτρωτικούς χάρτες τους κλπ. – το έδωσαν μόνο υπό την προϋπόθεση μελλοντικά να γίνουν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Δηλαδή ό,τι έδωσαν εκείνοι θα δινόταν σταδιακά στο μέλλον, και υπό προϋποθέσεις που δεν εξαρτώνταν από μας, εξαρτώνταν από (πολλούς) «τρίτους».

Εμείς πληρώσαμε «τοις μετρητοίς». Αυτοί ανέλαβαν να πληρώσουν «επί πιστώσει» μελλοντικά, και μόνο εφ’ όσον τους ικανοποιήσουν κάποιοι άλλοι.

Αυτό είναι λαμπρό παράδειγμα ηλίθιας διαπραγμάτευσης!

Λέγαμε για το Βαρουφάκη, πως ήταν ufo, που πρότεινε να μετατραπεί το ελληνικό δημόσιο χρέος σε… «διηνεκή ομόλογα» (perpetuities) που δεν ξεπληρώνονται ποτέ (αλλά βαθμιαία παίρνουν πολύ μεγάλα επιτόκια). Πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για δημόσιο χρέος από τις αρχές του 19ου ως τις αρχές του 20ου Αιώνα και θεωρείται ήδη… προ-παλαιολιθικό!

Αλλά ο Κοτζιάς τον ξεπέρασε τον Βαρουφάκη! Έκλεισε «μεγαλειώδη» συμφωνία, όπου εμείς αναλαμβάναμε υποχρέωση άμεσα εκτελεστή, ενώ τα Σκόπια ανάλαβαν «υποχρέωση» απέναντί μας, που μπορεί να μην την εφαρμόσουν ποτέ!

Για να το πω καθαρά, σε δύο καίρια πόστα, δύο καίριες στιγμές διαχειρίστηκαν τη μοίρα του τόπου δύο πρόσωπα εμφανώς «προβληματικά»!

  • «Διαταραγμένες προσωπικότητες», να τους πω;
  • «Ανώριμους νάρκισσους», μεγαλομανείς και ψιλο-άσχετους, να τους πω;

Όπως και να τους πει κανείς, τους πληρώσαμε πανάκριβα.

Όπως και να τους πει κανείς, το ερώτημα δεν είναι πώς βρέθηκαν δύο «Καραγκιόζηδες» να λένε τις ανοησίες τους, αλλά πώς μια ολόκληρη χώρα, ένα πολιτικό σύστημα τους άφησε, και σε κάποιο βαθμό τους πίστεψε για κάποιο διάστημα.

Όσο γελοία ανθρωπάκια κι αν φαίνονται τώρα, όσοι τους πίστεψαν, όσοι τους εμπιστεύθηκαν, όσοι επαναλάμβαναν τις ανοησίες τους, δεν είναι πολύ καλύτεροι.

  • Πέμπτον, βάλαμε, λέει, τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ενωμένη Ευρώπη για να τους σταθεροποιήσουμε!Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα τότε.

Όμως, προειδοποιούσαμε από τότε, πως αυτό το επιχείρημα ήταν βλακώδες. Δεν είναι «Κολυμπήθρα του Σιλωάμ» το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ για να μπαίνουν οι «αναξιοπαθούντες» και να «θεραπεύονται» από «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν…».

Πρέπει οι υπό ένταξη χώρες να πληρούν προϋποθέσεις πριν μπουν και για να μπουν. Όχι το αντίθετο: πρώτα να μπουν άρον-άρον, κι ύστερα να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις της σταθερότητας εκ των υστέρων.

Στην πρώτη κρίση που ξέσπασε έκτοτε (τώρα στη Συρία) αποδείχθηκε πως οι ΗΠΑ είναι «απρόβλεπτες και αναξιόπιστες», το ΝΑΤΟ «ανύπαρκτο» και η ΕΕ «γραφειοκρατική, εσωστρεφής και αδύναμη»!

(Αυτά λέγονται σήμερα από επίσημα χείλη και δεν αμφισβητούνται από κανένα…)

Για να καταλάβουμε λοιπόν: πίστευαν κάποιοι πέρσι, ότι θα «σταθεροποιήσουμε» τα Σκόπια βάζοντας τα στο ΝΑΤΟ που είναι «αδύναμο», υπό την αιγίδα των ΗΠΑ που είναι «αναξιόπιστες» και μέσα στην ΕΕ που είναι γεωπολιτικά «ανύπαρκτη»!

Αυτή ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα οι Σκοπιανοί την «παγώνουν»

Δικαίως δεν πήρε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που προσδοκούσαν κάποιοι.

Αν υπήρχε, όμως, παγκόσμιο βραβείο μυωπικότητας, ευήθειας και ασυναρτησίας, σίγουρα θα το κέρδιζε επάξια.

Παρεμπιπτόντως, ο Τράμπ είχε προειδοποιήσει τους ηγέτες της Ευρώπης ότι το ΝΑΤΟ έχει παραλύσει εδώ και καιρό.

Και ο ίδιος ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει ότι, αν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές μέσα στην Ένωση δεν πρόκειται να δεχθεί άλλη διεύρυνση. Το ίδιο και η Ολλανδία. Και άλλες χώρες…

Ο Μακρόν, εξ άλλου, πέρσι είχε πει ότι με την είσοδο των Σκοπίων δεν πρόκειται να κάνει εξαίρεση. Δεν θα τη δεχθεί ούτε κι αυτή.

Προχθές άσκησε βέτο και η Γαλλία και η Ολλανδία!

(Είχαμε προειδοποιήσει κι εμείς γι’ αυτό, ήδη από πέρσι.)

Δεν συνέβη, λοιπόν, κάτι «απρόβλεπτο».

Συνέβη κάτι ρητώς προειδοποιημένο και σαφώς προδιαγεγραμμένο.

Κι όλα αυτά που λέει ο κ. Κοτζιάς ότι «το μόνο σενάριο που δεν μπορούσα να φανταστώ ήταν να βάλουν βέτο» στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, δείχνει πόσο ελλιποβαρής είναι και ο ίδιος.

Δεν μπορούσε να προβλέψει το μόνο… σίγουρο και διακηρυγμένο δημόσια!

Είναι προφανές πως τους έδωσαν ανεδαφικές υποσχέσεις και τις πιστέψανε σαν χάνοι.

Δηλαδή τους «παραμύθιασαν» κανονικά και «τσίμπησαν» αγρίως.

Στην διπλωματική Ακαδημία το πορτρέτο τους θα αναρτηθεί «μετά πολλών τιμών», δίπλα στα πορτρέτα του… Αγκόπ και του Χατζηαβάτη!

ΥΓ1 Δεν τους λέω «προδότες», όπως διαπιστώσατε. Προτιμώ την εκδοχή των «ηλιθίων». Παίζει βέβαια, να πήραν και κάποια «ανταλλάγματα επιείκειας» στα μνημόνια. Δηλαδή να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να απαλλαγούν από την υποχρέωση που είχαν ήδη υπογράψει να μειώσουν κι άλλο τις συντάξεις.

Οπότε βέβαια, θα πρόκειται για πολιτικάντικη συναλλαγή με αντικείμενο μείζον εθνικό θέμα! Και τότε πολύ λίγο θα απέχει από καραμπινάτη προδοσία!

Παίζει ακόμα να είναι ένα μείγμα ιδεοληπτικών εμμονών (αριστερόστροφης ροπής) και μεγαλομανούς ασχετοσύνης.

Όλα παίζουν…

ΥΓ.2 Όπως και να έχει, η Ελλάδα πρέπει να δει τώρα πώς θα απεμπλακεί από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει λόγω Πρεσπών. Πολύ περισσότερο που η συμφωνία παγώνει και επισήμως από την πλευρά των Σκοπίων. Αντίστοιχα πρέπει να παγώσει και από τη δική μας πλευρά. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε τόσο «χώμα» στις διεθνείς σχέσεις.

Δεν είναι απλή η «άσκηση» και δεν σηκώνει βιασύνες. Αλλά ανοησίες του τύπου «εμείς σεβόμαστε τις συμφωνίες που υπογράψαμε κι ας μη συμφωνούμε», όταν δεν τις σέβεται ΚΑΝΕΙΣ άλλος, μόνο θλίψη προκαλούν πια.

Και κάτι χειρότερο: Οίκτο

Ιδιαίτερα για όσους καταλαβαίνουν από Διεθνείς Σχέσεις.

ΥΓ.3 Και παρεμπιπτόντως, μπορείτε όταν μιλάτε δημόσια και όταν γράφετε να αποκαλείται το κράτος αυτό «Σκόπια»! Η ίδια η Συνθήκη το «επιτρέπει» αυτό. «Υποχρεώνει» την Ελλάδα να τους αποκαλεί «Βόρειο Μακεδονία», μόνο στις επίσημες διεθνείς σχέσεις. Όχι στην εσωτερική χρήση (δες άρθρο 7 της Συμφωνίας, πρώτη και τελευταία παράγραφος).

Ακόμα και αν δεν την είχαν «παγώσει» και πάλι στην εσωτερική χρήση μπορούσαμε να τους λέμε «Σκόπια». Τώρα που μόνοι τους την πάγωσαν, δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης.

Σκεφτείτε πού μας κατάντησαν: Να πρέπει να… «επιχειρηματολογούμε» μεταξύ μας για το πώς θα τους ονομάζουμε!

Σκόπια μέχρι να παγώσει ο ήλιος, λοιπόν!

(Μια που αποφάσισαν μόνοι τους το «πάγωμα»…)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.