Διαπραγμάτευση με τον… εαυτό τους και τις “προσωπικότητες”

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Κάτι είχαμε υποψιαστεί για την αυτάρκεια της κυβέρνησης σε διαπραγματευτικό επίπεδο. Από την πρώτη στιγμή, την περίοδο της δημιουργικής ασάφειας, μας απέδειξε την ικανότητα να διαπραγματεύεται με τον εαυτό της. Έδινε ερμηνείες που μόνο αυτή καταλάβαινε. Έθετε νέους σημειολογικούς όρους με σαφή επικοινωνιακή χρήση και ανύπαρκτη ουσιαστική επιρροή στις εξελίξεις.

Συνέχισε, διαπραγματευόμενη με την κοινωνία, να λειτουργεί και πάλι αυτοϊκανοποιητικά. Οι εισοδηματικές μειώσεις δεν είναι μειώσεις! Οι αυξήσεις στους φόρους, δεν είναι αυξήσεις! Όλα μέρος μιας εικονικής πραγματικότητας που με ρητορικά τεχνάσματα περί κοινωνικής ευαισθησίας επιδοματικού επιπέδου.

Κατέληξε, ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα, να διαπραγματεύεται ερήμην των πολιτών και του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος. Μυστικές συμφωνίες με αποτέλεσμα την “ανάδειξη” της “Μακεδονικής” εθνότητας και γλώσσας και την έναρξη των διαδικασιών για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ανικανότητα αντίδρασης στην γενικευμένη τουρκική προκλητικότητα και την κράτηση των ελλήνων στρατιωτικών.

Ρίχτηκαν στο τραπέζι και μια σειρά από προσωπικότητες της δημόσιας ζωής. Άνθρωποι που ανάμεσα τους υπάρχουν κι αρκετοί που ευνοήθηκαν ή αξιοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους από την κυβέρνηση. Ένα πέπλο κουλτούρας και αναγνωρισιμότητας για να σκεπάσει τον ενδοτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόφαση συγκάλυψης των ευθυνών που δεν αρκεί για να κρύψει διαθέσεις, προθέσεις και ιδεολογικές εμμονές. Ακόμη κι εκεί μέσω της αυτοδιαπραγμάτευσης φαίνεται ότι προστέθηκαν ονόματα δίχως την οριστική συναίνεση των υπογραφόντων.

Και το τέλος των μνημονίων; Το αφήγημα ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος σημαίνει και ολοκλήρωση της μνημονιακής εποχής, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα διαπραγμάτευσης με τον εαυτό τους, όπως με εξυπνακίστικο σαρκασμό ανακοίνωσε ο Φλαμπουράρης. Μάλλον εννοούσε ότι είναι όλα προσχεδιασμένα και αποφασισμένα οπότε κανείς δεν έχει να συζητήσει τίποτα με κανέναν. Μάλλον εννοούσε ότι οι τακτικοί έλεγχοι που θα συνεχίσουν έχουν εθιμοτυπική λογική γιατί έχουμε ήδη αποδεχτεί την λειτουργία του δημοσιονομικού κόφτη σε περίπτωση αποκλίσεων.

Το να μιλάς με τον εαυτό σου είναι πολύ χρήσιμο αν στοχεύεις μέσω της ενδοσκόπησης να καταγράψεις προσωπικά λάθη, να διορθώσεις εσφαλμένες πρακτικές, να διαγράψεις νέες ελπιδοφόρες πορείες. Όταν όμως χρησιμοποιείς αυτή την τακτική για να συγκαλύψεις τις αμαρτίες σου πίσω από μίζερες δικαιολογίες τότε είναι απολύτως σίγουρη η επανάληψη τους κι αυτή η επανάληψη δεν θα οδηγεί την ευτυχία όπως την ανέφερε ο Κούντερα αλλά στην δυστυχία της πλήρους αποκοπής από την αλήθεια.

2 σκέψεις σχετικά με το “Διαπραγμάτευση με τον… εαυτό τους και τις “προσωπικότητες”

 • 18/07/2018, 10:59
  Permalink

  Αυτοδιαπραγμάτευση… αυτό.. αυτό.. Αυτό που θά τούς μείνει σίγουρα είναι η “αυτοϊκανοποίηση”.! διότι σύν όλων τών άλλων, είναι καί πρωταθλητές στό νά αυτοϊκανοποιούνται.! Κανείς ΔΕΝ τούς φτάνει ούτε σ’ αυτό.!

  Σχολιάστε
 • 23/07/2018, 15:27
  Permalink

  Αυτοδιαπραγματευση, αυτοδιάψευση, αυταπάτες και γενικώς όπως λένε στη σύχρονη γλώσσα της τεχνολογίας “mastu…..tion goes cloud”

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.