Διαχείριση έκτακτων καιρικών φαινομένων στο Δήμο Κορυδαλλού

Γράφει ο Μάκης Νικολάου, πολιτικός επιστήμονας

Τα τελευταία 2 χρόνια κατοικώ στον Δήμο Κορυδαλλού ,μεσαίας έκτασης Δήμο ,που περιλαμβάνει περιοχές όπως το Σχιστό Κορυδαλλού ,τον Άνω Κορυδαλλό ,το Παλιό Νεκροταφείο , την Πλατεία Ελευθερίας και την περιοχή γύρω από την Πλατεία Μερκάτη ,στην οποία κατοικώ.

Ο Κορυδαλλός είναι μια πολλαπλά βιωματική πόλη , την έχω στο πετσί μου και στο δικό μου καταγωγικό DNA ,αφού από τη μεριά του πατέρα μου ,οι πρόσφυγες παππούδες κατοίκησαν ,βάδισαν ,έκαναν βόλτες και κοινωνικοποιήθηκαν στην Πλατεία Παγκόσμιας Ειρήνης πρώην Μέμου.

Η αντιμετώπιση της χιονοθύελλας από την δημοτική αρχή υπήρξε υποδειγματική για δύο λόγους : Πρώτον λόγω της γνώσης της περιοχής από το δήμαρχο ,ο οποίος ξέρει την περιοχή του Κορυδαλλού όπως την παλάμη του, γιατί μεγάλωσε ,ζει και κινείται καθημερινά εδώ. Ξέρει τα πάρκα ,τις εκκλησίες ,τους πεζόδρομους αλλά και τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν και κινούνται εδώ ως κάτοικοι , επισκέπτες, εργαζόμενοι, ως ανήλικες παρέες στα μαγαζιά και στις πλατείες της πόλης.

Δεύτερον ,λόγω της πρότερης ανάμειξης του δημάρχου στη διοίκηση του Δήμου Κορυδαλλού από άλλες θέσεις,είναι σε θέση να γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της δημοτικής υπηρεσίας αλλά και τις δυνατότητές της. Γνώρισε τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας στη σχέση τους με τους μηχανισμούς και τις νοοτροπίες του κράτους και τους μηχανισμούς του .

Και τελικά κατανόησε τη διαφορά κράτους – δήμου .Ότι ο δήμος θέτει τον άνθρωπο και την κοινωνία στο επίκεντρο. Ότι ο δήμος είναι υπόθεση όλων και η φροντίδα του, υποχρέωση από όλους .

Με ελάχιστους πόρους , με λίγα άτομα ανθρώπινο δυναμικό ,μπόρεσε να κρατήσει όλους τους δρόμους ανοικτούς τις ώρες του χιονιά , να ρίξει αλάτι έξω από δημόσια κτίρια και χώρους με κυκλοφορία , να είναι ανοικτή γραμμή όλο το 24 ωρο για να παίρνει τηλέφωνο ο κάθε δημότης που αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα ,ενώ κάθε ώρα με την αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων και των δικτύων δημοτών ψηφιακού τύπου δίνονταν πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται αλλά και επισημαίνονταν τυχόν παραλείψεις υπό μορφή σχολίου (comment).

Η αγωγή μου, η παιδεία μου και η πυξίδα μου με κάνει να επισημάνω το παράδειγμα του Δήμου Κορυδαλλού ως βέλτιστη πρακτική κυρίως ως προς την νοοτροπία άσκησης δημόσιας εξουσίας χωρίς άλλες σκοπιμότητες και επιδιώξεις .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.