Δεν υπάρχει bullying. Ψέμα είναι

Η λέξη bullying στα σχολεία επιτέλους θα πρέπει να διαγραφεί. Είναι υποκρισία, είναι ψέμα, είναι άλλοθι για ό, τι πραγματικά συμβαίνει.

Γράφει ο Γιώργος Παντάκης

Σχολική βία λέγεται. Τέλος. Και είναι ίδια με τη βία στα γήπεδα μεταξύ χούλιγκαν, ή με τη βία των συμμοριών στις γειτονιές.

Όταν σχηματίζεται μια βίαιη ομάδα που έχει μαχαίρια και επιτίθονται δεν λέγεται bullying. Και κάνουμε μεγάλο λάθος σαν κοινωνία να το εξωραΐζουμε έτσι. Η ομάδα λέγεται συμμορία και αυτό που κάνουν είναι βία. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζονται ψυχολόγοι (μόνο) χρειάζεται επέμβαση της αστυνομίας και του εισαγγελέα στα σπίτια και στα σχολεία των συμμοριών, για να χτυπηθεί στην ρίζα του.

Τα παιδιά των συμμοριών δεν φύτρωσαν. Δεν γεννήθηκαν βίαια, δεν γεννήθηκαν με ένα μαχαίρι στους χέρι.
Οι βίαιες τάσεις προέρχονται απευθείας από το σπίτι, από την οικογένεια. Ανήλικα παιδιά δε μπορεί να τα έχουν δει και να τα έχουν μάθε κάπου αλλού αυτά. Είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια.

Δεν είναι όμως μόνο τα σπίτια. Και τα σχολεία, οι δάσκαλοι και καθηγητές των παιδιών έχουν το μερίδιο ευθύνης τους. Αν συμβαίνει κάτι στραβό στο σπίτι, αυτοί πρέπει να το εντοπίζουν και να το αντιμετωπίζουν ή να ενημερώνουν, άμεσα, τους αρμόδιους φορείς. Ας αναλάβουν ολοκληρωμένα τον ρόλο τους. Ο ρόλος τους δεν είναι να μπαίνουν στην αίθουσα να κάνουν το μάθημα με το κεφάλι κάτω, να μην κοιτάνε τους μαθητές στα μάτια, και μετά να εξαφανίζονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα και να αφήνουν τους αδύναμους στο έλεος των δυνατών.

Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι και παιδαγωγοί, δε μεταδίδουν μόνο τη γνώση. Έχουν υποχρέωση να προστατεύουν όλους τους μαθητές, και ειδικότερα τους αδύναμους. Είναι οι δεύτεροι γονείς των παιδιών, αφού το μισό τους χρόνο τον περνάνε στο σχολείο.

Κάθε θύμα σχολικής βίας είναι μια αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος. Και των παραγόντων του που ήταν υπεύθυνοι για το θύμα αυτό.

Δάσκαλοι, καθηγητές, ψυχολόγοι, αστυνομία κοινωνικοί λειτουργοί ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ας ασχοληθούν με τα παιδιά μας, ας ασχοληθούν με αυτές τις ψυχές πραγματικά, σοβαρά, και όχι φοβικά και επιδερμικά.

Μην κρύβεστε πίσω από την λέξη bullying. Δολοφονικές συμμορίες είναι που ασκούν βία σε αδύναμους χτυπώντας και κλέβοντας και δυστυχώς… δολοφονώντας. Είτε ψυχικά είτε κυριολεκτικά. Και από τις απαρχές του κόσμου δύο τρόποι υπάρχουν για να αντιμετωπίζονται. Πρόληψη και τιμωρία.

Η πολιτεία ας αναλάβει τις πραγματικές της ευθύνες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.