Δεν συγκρίνεται η Πρωτοψάλτη με την Εκκλησία και τον Επιτάφιο

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Δεν συγκρίνεται η Πρωτοψάλτη με εκκλησία και επιτάφιο. Ειδικοί μην ακούτε κανέναν!

Δεν μπορεί να συγκριθεί ένα χαλί που επάνω του καθόμαστε με έναν καναπέ που επίσης επάνω του καθόμαστε.

Η Πρωτοψάλτη ήταν μιας μορφής ελαφριά διασκέδαση , όχι ψυχαγωγία, ένα χαχανητό, μια αλλαγή παραστάσεων σε σκόρπια άτομα, ο επιτάφιος κ οι ψαλμωδίες είναι συναίσθημα, περισυλλογή, αυτοσυγκέντρωση, ταυτόχρονη προσευχή, συγχρωτισμός.

Καμία σχέση ψυχολογίας των δυο καταστάσεων. Όταν ανοίξουν οι εκκλησίες χρειάζεται η Αρχιεπισκοπή να προσλάβει ως νεωκόρους, άνεργα άτομα (ας πληρώσει κ μερικούς παρά πάνω, μόνο μαζεύει από το ποίμνιο, έχει τόση περιουσία) για να βάζουν τα άτομα λίγα λίγα όπως στα μαγαζιά.

Πολύ δύσκολο να υπακούσουν τ άτομα που πηγαίνουν για συναναστροφή, για παρέα, φυσικά και για προσευχή, γιατί πιστεύουν ότι πρέπει ν ακούσουν όλη τη λειτουργία και όχι κομμάτια αυτής.

Αφήστε που θα τρέξουν όλοι να κοινωνήσουν όταν βγει ο ιερέας. Θα αναπτύσσουν ένα σωρό ανούσιες θεωρίες και το αποτέλεσμα στην κοινωνία ίσως να είναι αρκετοί νέοι νεκροί .

Έχουν συναισθηματική και ψυχολογική εξάρτηση και οι εξαρτήσεις δεν έχουν λογική . Νοιώθουν ότι θεραπεύονται στην εκκλησία λόγω ψαλμωδιών και δονήσεων και πράγματι γαληνεύουν χάνοντας πολλές ώρες, αλλά δε δέχονται ότι είναι εξαρτημένα άτομα και ότι η Πίστη δεν έχει μόνο αυτή τη συνιστώσα. Πολλοί ενάρετοι και πιστοί ανεξάρτητοι άνθρωποι, είναι εκτός αυτού χώρου.

Ίσως λοιπόν βλάψουν την κοινωνία με τη μετάδοση της ασθένειας

Ειδικοί μην ακούτε κανέναν. Συνεκτιμήστε τη μέση οδό σφαιρικά. Μετά σε εσάς θα χρεώσουν τους νεκρούς.

Εκφράζονται μονομερείς απόψεις, ανάλογα με τα βιώματα του καθενός. Άλλοι λένε γιατί τα παιδιά να πάνε σχολείο, χωρίς να έχουν παιδιά, χωρίς να είναι παιδαγωγοί, χωρίς να είναι ιατροί.

Οι αποφάσεις αυτές απαιτούν σφαιρικότητα, εμβρίθεια ,πολλές γνώσεις στο αντικείμενο βιωματικές εμπειρίες σε παρόμοια γεγονότα και σοφία.

Αφήνουμε τις πολλές φωνές των ειδικών που μέχρι τώρα χειρίστηκαν πολύ σωστά την πανδημία ελευθέρους να αποφασίσουν.

2 σκέψεις σχετικά με το “Δεν συγκρίνεται η Πρωτοψάλτη με την Εκκλησία και τον Επιτάφιο

 • 29/04/2020, 18:19
  Permalink

  τελείως άστοχη η παρατήρηση περί κινδύνου νέων νεκρών αν υπάρξει συνωστισμός για την Θεία Κοινωνία. Να θυμίσω ότι και σε παλιότερες εποχές που υπήρξαν πανδημίες (πανούκλα κτλ )ο κόσμος προσέφευγε στους Ναούς για να προσευχηθεί χωρίς να πάθει το παραμικρό. Από την άλλη ουδέποτε αναφέρθηκε εδώ και 2000 χρόνια μετάδοση νοσήματος μέσω της Θείας Κοινωνίας. όσο για την εκκλησιαστική περιουσία καλύτερα να ψάξετε βαθύτερα για το πόση είναι και πόση δαπανήθηκε σε αγώνες του έθνους για την κατασκευή Πανεπιστημίων Βιβλιοθηκών κτλ.

  Σχολιάστε
 • 30/04/2020, 09:20
  Permalink

  Καλήμερα σας .Ευχαριστώ για το σχόλιο. Φυσικά αν γλείφουμε το ίδιο κουτάλι κολλάμε, αλλά δεν θέλουν να τα βάλουν με την εκκλησία τώρα. Δεν συμφέρει. Θα κολλήσουν αρκετοί και το ξέρουν, το θέμα είναι ότι θα κολλήσουν και εμάς, αν δεν προσέξουμε. Είναι γνωστό ότι πέθαναν πολλοί χριστιανοί από πανούκλα λόγω κοινωνίας. Και την εποχή μας κόλλησαν ιερείς. Δεν το ξέρετε; Γράφτηκε.
  Αν θέλετε να το πάμε στο μεταφυσικό ότι δεν κολλάει, γιατί πιστεύει κάποιος, να το επεκτείνετε. Αυτός ο οποίος δημιούργησε την Θ. Κοινωνία ,με τι σκέψεις τη δημιούργησε; Είστε σίγουρος ότι πιστεύει και δεν το έκανε για να τελειώσει μια δουλειά στο επάγγελμα του; Ξέρετε ότι είναι εξαγνισμένος ως άνθρωπος; (Το ότι φοράει ράσα δε σημαίνει κάτι. Και ο πατέρας των εγκληματιών που είναι στη φυλακή, ρασοφόρος ήταν) Ο άνθρωπος που μεταλαμβάνει πόσο ανυψωμένος είναι; Με τι δονήσεις εισέρχεται για την κοινωνία; Τα έχετε σκεφτεί; Η λέμε συλλήβδην δεν κολλάει η κολλάει και τελειώσαμε, επειδή το έλεγαν οι γιαγιάδες μας; Επειδή είναι κρασί μέσα σε ειδικό μεταλλικό κουτάλι το έχουν κάνει επίτηδες για να μην κολλάει. (Το ίδιο μέταλλο γράφεται, έβαζε και ο Μ. Αλέξανδρος στα σκεύη, για να μη κολλούν οι στρατιώτες του) Τώρα έχουν μεταλλαχτεί τα πάντα και έχει αλλάξει το κοσμοείδωλο, επομένως και οι σκέψεις μας που τα επηρεάζουν όλα αυτά.Οσο για την περιουσία, της εκκλησίας, πράγματι είχε προσφέρει παλαιότερα. Από τι τα δημιούργησε; Απο τη δουλειά της; Ξέρω πολλές περιπτώσεις που έχουν πάει στην εκκλησία μεγάλες περιουσίες, ανήθικα. Έχουν πείσει οι παπάδες ηλικιωμένους να μην τα αφήσουν στα παιδιά τους , αλλά στην εκκλησία για να πάνε στον παράδεισο. (σύγχρονα συχωροχάρτια) Μόνο απο τη δουλειά της δεν τα έκανε. Κάθονται όλοι εκεί μέσα και τους πληρώνουμε. (οι περισσότεροι έχουν πάει για επάγγελμα) Αρα έπρεπε να εχει δώσει πολύ περισσότερα. Ένας μεσάζων είναι. Παίρνει 10 απο τον κόσμο , κρατάει τα 8 και δίνει τα 2 να φαίνεται. Δεν έχουν σχέση με τη Χριστιανική Διδασκαλία όλα αυτά. Ο πραγματικός Χριστιανός το δείχνει με πράξεις κυρίως εκτός εκκλησίας.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.