Δεν είναι αυτό που σου είπαν στη ΚΝΕ!

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαδιευτικός, Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

Εσύ…. φοβάσαι, η ντρέπεσαι να πεις τη λέξη καπιταλισμός; Γιατί; Αφού μέσα σου τον ενστερνίζεσαι! Αφού τον ακολουθείς!

Δεν είναι αυτό που σου είπαν στη ΚΝΕ!

Δεν είναι αυτό που σου έλεγαν στο πραιτόριο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τους συνέφερε να σε κάνουν πιόνι! Πρέπει να μάθεις και να αλλάξεις!

Ο Μαρξ, ο οποίος έλεγε ότι ΔΕΝ είναι μαρξιστής, και η θεωρία του οποίου απέτυχε παγκοσμίως, είχε ένα  Τον Μαξ Βέμπερ, ο οποίος διατείνεται πως η βασική επιδίωξη του στη μελέτη για την προτεσταντική ηθική (ΠΗ), είναι να συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο οι ιδέες επέδρασαν στην ιστορία.

{Τον Μαξ Βέμπερ τον απασχολούσε το βασικό πρόβλημα σχετικά με τη συσσώρευση κεφαλαίου που δεν μπορεί να εξηγηθεί με καθαρά οικονομικούς όρους. Τον απασχόλησε επίσης το σχετικό ερώτημα τι προκαλούσε τους ανθρώπους  να έχουν στόχο να συγκεντρώνουν τον πλούτο και να τον ξοδεύουν. Σαν  απάντηση εδώ κατασταλάζει στο ότι η αντίληψη αυτή πηγάζει απ’ τις ιδεολογίες τους, σύμφωνα με τις οποίες έχει δημιουργηθεί η ψυχολογία τους και όχι από τις παραγωγικές δυνάμεις . ( Αντίθετα απ’ τον Μαρξ που μιλάει συνέχεια για παραγωγή)  Ο Βέμπερ εστιάζει στο ότι οι υπαρξιακές αγωνίες των προτεσταντών διαμόρφωσαν ένα καπιταλιστικό ήθος. Η κοσμοθεωρία αυτή είχε ως συνέπεια τις καταδίκες των επίγειων απολαύσεων και την εξύμνηση της εργατικότητας.

Η θέση του Βέμπερ για την προτεσταντική ηθική της εργασίας θεωρήθηκε ως απάντηση στον Μαρξισμό. Τη θέση του Μαρξ τη θεωρούσε λανθασμένη ,γιατί ο Μαρξ δεν μπορούσε να αναδείξει κάτι το  ιδιαίτερο στο κάθε άτομο, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, και το οποίο ο Βέμπερ το θεωρεί ως βασικό αντικείμενο της κοινωνιολογίας. Με βάση αυτή την αρχή αναλύει τη μοναδικότητα του δυτικού καπιταλισμού . Η όλη του μεθοδολογική προσέγγιση έχει ονομαστεί προσέγγιση αποκλίνουσας περίπτωσης.

Εύλογα δημιουργήθηκε το ερώτημα. Αν ο καπιταλισμός υπήρχε και σε άλλα μέρη του κόσμου, γιατί μόνο στη δύση έλαβε τη σύγχρονη μορφή του; Ο Βέμπερ επεδίωξε να θεμελιώσει την ΠΗ με τη μελέτη των παγκόσμιων θρησκειών. Επέκτεινε  την εμπειρική διαπίστωση ότι τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά στην Ευρώπη, από ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα απ αυτή την αναζήτηση έδωσε την απάντηση ότι μέσα από το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα , τα μέρη αμοιβαία επηρεάζονται και  μεταβάλλονται. Αυτό διαδραμάτισε και διαδραματίζει ένα ρόλο στη ζωή του καθενός χωριστά, και όλων των ατόμων μαζί.

Θέτοντας το ερώτημα τι είναι ο καπιταλισμός, καταστάλαξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι η αναζήτηση του κέρδους. Αν και στη καθημερινή μας ζωή τον ταυτίζουμε με το χρήμα. Για τον Βέμπερ όμως αυτό δεν είναι η ουσία του καπιταλισμού.

Ο Βέμπερ υποστηρίζει ότι η Δύση ανέπτυξε ένα καπιταλισμό σε τύπους, μορφές και κατευθύνσεις, που δεν υπήρχαν πουθενά αλλού .Θεωρεί ότι υπήρχαν πολλές μορφές καπιταλισμού. Διαφοροποιεί τη σύγχρονη μορφή του καπιταλισμού στη Δύση, από τις άλλες μορφές για τις οποίες παραδέχεται ότι υπάρχει μια εκλογίκευση του κεφαλαίου. Η εκλογίκευση αυτή εξαρτάται από τους πιο σημαντικούς τεχνικούς παράγοντες, ζήτημα στο οποίο συμφωνεί με τον Μαρξ.

Βλέπει ως αναγκαία την ακολουθία μερικών συνθηκών βάση των οποίων είναι η ελεύθερη εργασία ,την οποία θεωρεί βασικό συστατικό της κοινωνίας, καθώς και την επιστήμη και την τεχνολογία οι οποίες συνυφάνθηκαν με τον καπιταλισμό και ανεπτύχθησαν.

Ως θεμέλιο λίθο της σύγχρονης μορφής του καπιταλισμού ορίζει την οργάνωση της εργασίας. Άλλος παράγων για τον Βέμπερ είναι η οργάνωση της επιχείρησης που προσανατολίζεται από την αγορά..Ο Βέμπερ υποστηρίζει ότι μόνο σ αυτή τη βάση είναι δυνατή η ανάπτυξη της επιχείρησης, οσο και ο νομικός διαχωρισμός της ιδιοκτησίας.

Ο Βέμπερ αντιλαμβάνεται την εργαλειακή πράξη η οποία για να επιτύχει τον σκοπό επιλέγει τα κατάλληλα μέσα .Η έννοια του ανορθολογισμού αποτελεί για το Βέμπερ το κλειδί για την ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού.. Αναφέρεται στην αυξανόμενη κυριαρχία του ανθρώπου στο φυσικό και το κοινωνικό του περιβάλλον. Κατά τον Βέμπερ , οι επιχειρηματίες καπιταλιστές και μάνατζερς αλλά και τεχνικοί στη βιομηχανία και στο εμπόριο ήταν προτεστάντες. (εξ ου και το όνομα)

Χαρακτηρίζει  τον Μαρξισμό ως αφελή ιστορικό υλισμό, και  τονίζει ότι οι  κοινωνικές διεργασίες είναι πάνω από  όλες τις υπόλοιπες

Τι εννοεί όμως με τον όρο σύγχρονο καπιταλισμό ο Βέμπερ; Είναι αυτό που ορίζει ως παραδοσιοκρατία, δηλαδή τη θεωρία να έχει κάποιος ότι του χρειάζεται

Στο τρίτο κεφάλαιο ο Βέμπερ επιχειρεί να εντοπίσει την ιδιαίτερη σημασία του επαγγέλματος (μεταρρύθμιση .Λούθηρος 16 αιώνας)Για τον προτεστάντη Λούθηρο η εργασία ήταν αποστολή και κάλεσμα από τον Θεό

Η ΠΗ του Βέμπερ επέδρασε στην κοινωνική κατάσταση ερμηνεύοντας την εξέλιξη του καπιταλισμού. Με την κοσμοθεωρία του έδειξε ότι ο πολιτισμός ακολουθεί μια διαδικασία που από-μυθοποιεί κ ερμηνεύει τον κόσμο, και  εισχωρεί βαθύτερα στην ανθρώπινη συμπεριφορά!!*

 

Βασική σταχυολόγηση για έναυσμα, προς περαιτέρω διερεύνηση  από

Max Weber η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού Guteberg 2000

Max Weber Βασικες έννοιες Κοινωνιολογίας Κυπραίος Κενταυρος 1983}

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.