Δεν αντέχουν, μα τους λένε Κλεπταποδόχους!

Οι Βρετανοί ξέσπασαν και απαιτούν από την UNESCO – που έχει την ευθύνη – να διατάξει άμεση επανένωση των γλυπτών με τον πατέρα τους Παρθενώνα!

Του Νάσου Τσαγκανέλη

Μετά από αμέτρητες δεκαετίες, ξύπνησε η UNESCO.
Για το φρικτό σφαγείο του Παρθενώνα από τον ελεεινό Έλγιν.
Τον λόρδο απατεώνα – κλέφτη…

Η βαριά ευθύνη έχει τη ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ
να διατάξει άμεση επιστροφή στη λεηλασία του κορυφαίου θαύματος του Πολιτισμού!

Και τώρα, η κυρία ανίκανη UNESCO
– και για την Αγιά Σοφιά άχρηστη –
που λερώνεται κάθε μέρα από τους Τούρκους οργανώνει φιλολογικές συζητήσεις Αθήνας και Λονδίνου.

Θέλει να δείξει ότι κάτι κάνει…
Και αν κινήθηκε, ξέσπασαν οι Βρετανοί.
Που απαιτούν να γίνει επανένωση των γλυπτών με τον πατέρα τους Παρθενώνα.

Δεν αντέχουν άλλο, όπου πάνε, τους λένε Κλεπταποδόχους. Αιωνίως, τους μουτζώνουν…

Οι ακριβοπληρωμένοι βαρόνοι – οι διοικητικές του μολυσμένου μουσείου – τολμούν να δηλώνουν ότι είναι και ιδιοκτήτες.

Για να δούμε την UNESCO. Θα τολμήσει; Να τερματιστεί η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΟΠΗ όλων των αιώνων…

Δίχως να προεξοφλεί κάποια σημαντική πρόοδο στο φλέγον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους αλλά εμμένοντας σταθερά στη θέση που είχε εκφράσει τον περασμένο Σεπτέμβριο πως πρόκειται για διαφορά διακυβερνητικού χαρακτήρα, παρά τις έντονες πιέσεις της βρετανικής πλευράς για ανάκλησή της, ολοκληρώθηκε σήμερα στο Παρίσι η τριήμερη 23η σύνοδος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο από πολυμελή αντιπροσωπεία η οποία παρουσίασε τεκμηριωμένα τις θέσεις της χώρας μας πείθοντας την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών για το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας και καταρρίπτοντας τα βρετανικά επιχειρήματα περί νόμιμής απόκτησης των Γλυπτών.

Η Επιτροπή, παρότι καλωσόρισε την πρόθεση των υπουργών Πολιτισμού Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας να συναντηθούν σύντομα, είδηση η οποία είχε πυροδοτήσει τις προηγούμενες ημέρες υπεραισιόδοξα σενάρια τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν, εξέφρασε το βαθύ προβληματισμό της για το γεγονός ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα από το 1984 αλλά και για την απόφαση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και του Βρετανικού Μουσείου, να αρνηθούν με ξεχωριστές επιστολές την αίτησή της για διαμεσολάβηση.

Στις θετικές εξελίξεις που αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια της συνόδου ήταν η διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό Μπόρις Τζόνσον που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2021, που ενδυνάμωσε τον δεσμό ανάμεσα στις δύο χώρες και η συνεχιζόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα πολιτισμού την οποία καλεί τις δύο πλευρές να συνεχίσουν με την ευχή να ολοκληρωθεί η συζήτηση σχετικά με την ενοποίηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Επιπλέον, η επιτροπή της UNESCO υπογράμμισε πως αναγνωρίζει την επίσημη επιστολή που εστάλη τον Αύγουστο του 2013 από την UNESCO στην βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο, καλώντας τους να διερευνήσουν την πιθανότητα συμφωνίας με τη διαδικασία που προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό ενώ κάλεσε την γενική διευθύντρια του οργανισμού να βοηθήσει στη σύγκληση των αναγκαίων συναντήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο με πρόθεση να φτάσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Η Ελλάδα χαιρετίζει τη Σύσταση της 23ης Διακυβερνητικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ και είναι έτοιμη να προσέλθει σε έναν έντιμο και καλόπιστο διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μνεδώνη και πρόσθεσε:

«Η Συμφωνία της Ελλάδας και της Σικελίας για την μόνιμη επιστροφή του θραύσματος Fagan στην Αθήνα, η οποία συνέπεσε με την τελευταία ημέρα των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής, αποδεικνύει ότι υπάρχουν λύσεις ακόμη και σε πολύ δύσκολα θέματα. Η αποδοχή της ανακοίνωσης της Συμφωνίας από το σύνολο των κρατών-μελών αποδεικνύει ότι αποτελεί ήδη καλή πρακτική. Ευχαριστώ τα κράτη-μέλη για την στήριξή τους στο ελληνικό αίτημα. Ευχαριστώ την ελληνική αντιπροσωπεία για την προσήλωση στον εθνικό μας στόχο. Εφαρμόζουμε την στρατηγική μας με συνέπεια, ηπιότητα και πολλή δουλειά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.