Δε θα αποδράσουμε απ’ τις ευθύνες μας, είπε ο στρεψόδικος

Γράφει η Ελένη Παπουτσή,  Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Δε θα αποδράσουμε απτις ευθύνες μας είπε ο στρεψόδικος .

Στα αρχαία μας χρόνια υπήρχε επίσης η στρεψοδικοπανουργία, η αλλοίωση των δεδομένων που είχε μέσα δόλο. (Αυτός που για ένα μαγκάλι άναβε φωτιές, για παραιτήσεις. Νομίζει ότι έχουμε αμνησία; )

Όταν αναλάβει κάποιος την ευθύνη να πάει στον Άρη, και  είναι ανίκανος ,αλλά νομίζει ότι είναι ικανός  δεν είναι ευθύνη. Πάει να κοροϊδέψει για το συμφέρον του. Είναι σχιζοφρενής και αλαζόνας. Πρέπει να φεύγει. απτην κοινωνία.

Η ευθύνη παράγεται από το θέμα του ρήματος είμι.
Ι-θύς είναι ο ιωνικός και επικός τύπος του επιθέτου ευ-θύς που είναι ο ίσιος, ο ντόμπρος, ο ευθύς χαρακτήρας, σε αντίθεση προς τον στρεψόδικο.

Ιθύς, ευθύς είναι αυτός που μιλάει χωρίς περιστροφές ή υπεκφυγές, δηλαδή ευθέως. Ευθύνη σημαίνει ιθύνω, δηλαδή ισιάζω, διευθύνω, εις λογοδοσίαν φέρω και από κει και η ευθύνη του ιθύνοντος νου.

Ιθύνω σημαίνει καθιστώ τι ευθύ, ευθυγραμμίζω, διευθύνω, διοικώ, κυβερνώ ως υπεύθυνος πλοηγός.

Ευθυντηρία ονόμαζαν τη γέφυρα του πλοίου, ώστε το κατευθείαν πορευόμενο πλοίο να καταπλέει ευθέως, δηλαδή ταχέως στον προορισμό του και κατά τρόπο υπεύθυνο. Έχει ευθύνη ο ευθυντήριος πλοηγός, ο ευθυντήριος κυβερνήτης, ο ευθυντήριος πρόεδρος.

όταν το «ευ» φθίνει γεννιέται πάντα ΦΟΒΟΣ!

Αυτός που διαστρέφει την αλήθεια, παραποιεί τα γεγονότα, για να τα παρουσιάσει όπως θέλει ονομάζεται στρεψόδικος

Ο μεγάλος κωμικός της αρχαιότητας Αριστοφάνης, στο έργο του Νεφέλες, καυτηριάζει τους σοφιστές και τη διδασκαλία τους, γιατί έκαναν τους νέους να στρεψοδικοῦν, να διαστρεβλώνουν την αλήθεια και την πραγματικότητα.

Η στρεψοδικία αυτή έθετε σε κίνδυνο τα θεμέλια της παραδοσιακής οικογένειας και κοινωνίας και έκανε τους γονείς να τραβούν τα μαλλιά τους από αγανάκτηση. Προσλάβαμε δασκάλους, έλεγαν, για να μορφώσουμε τα παιδιά μας, όχι για να τα κάνουν στρεψόδικους, να δείχνουν το άσπρο για μαύρο.

Ο στρεψόδικος, λοιπόν, αν αναλυθεί στα συνθετικά του, στρέφει τη δίκη και το κάνει αυτό, όταν κατηγορεί κάποιον για πράγματα που δεν έγιναν, όταν είναι δημαγωγός και δημοσιοποιεί τη μισή αλήθεια ή κομμάτια της αλήθειας. Πρόθεσή του φυσικά είναι να εξαπατήσει το ακροατήριό του, να το χειραγωγήσει.

Συνώνυμα του στρεψόδικου είναι ο δικολαβίστικος, σοφιστικός, παραπλανητικός.

Αυτό που είπε  στην αρχή όταν βγήκε να μιλήσει ο Τσίπρας  “έχουμε αυξημένο ένστικτο αυτοσυντήρησης και υπερβάλλαμε όταν είπαμε ότι δεν έχουμε ευθύνες”, ήταν για νηπιαγωγείο. Αυτοσυντήρηση δε σημαίνει ανηθικότητα και συμφέρον μέσα στις πολιτισμένες κοινωνίες.

Συνοδεύεται από ψυχικό πολιτισμό, ενσυναίσθηση και εντιμότητα.  Αν ήμασταν ζούγκλα, φυσικά μπορείς να φας τις σάρκες μας για να συντηρηθείς. Αυτό είναι το όνειρο σου, να μας κάνεις ζούγκλα για να τα λες αυτά. Δε θα μπορέσει. Μπούμερανγκ. Δε του τα έμαθαν  εκεί που ξημεροβραδιαζόσουν τόσα χρόνια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.