Covid 19: Διεθνείς εξελίξεις και ο παράγοντας Ηνωμένες Πολιτείες

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Είναι προφανές πως η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του Covid-19 αποτελεί καταλύτη γεωπολιτικών, εξελίξεων καθώς το ιστορικό δυναμικό που συσσωρευόταν εδώ και δεκαετίες εκλύεται προκαλώντας νέες γεωπολιτικές αναταράξεις σε έναν ήδη ταραγμένο κόσμο.

Βιώνουμε συνθήκες παγκοσμίου πολέμου με πρώτη συνέπεια την οικονομία, που μετατρέπεται από οικονομία ειρήνης σε οικονομία πολέμου καθώς οι μεγάλες βιομηχανίες αλλάζουν αντικείμενο προχωρώντας πλέον στην παραγωγή ιατροφαρμακευτικού υλικού. Τα υφεσιακά χαρακτηριστικά στα οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίζουν την σημασία των μηχανισμών στήριξης που θεσμοθετούν στην διάρκεια της κρίσης χρέους αλλά και σταθεροποιητικό ρόλο των κεντρικών τραπεζών.

Όπως και οι δύο προηγούμενοι παγκόσμιοι πόλεμοι δεν ήταν ενιαίοι πόλεμοι, αλλά πόλεμοι που διεξαγόταν παράλληλα, έτσι και ο σημερινός πόλεμος που διεξαγόταν παράλληλα, έτσι και ο σημερινός παγκόσμιος πόλεμος κατά της πανδημίας του Covid-19 έχει πολλά παράλληλα μέτωπα. Πιο χαρακτηριστικό και κοντινό μας παράδειγμα η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος , η δυναμική διεκδίκηση από την Κίνα του ρόλου της παγκόσμιας δύναμης που συνδυάζεται με την υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών από υπερδύναμη σε περιφερειακή δύναμη, η αδυναμία των μειζόνων δυνάμεων να διαχειριστούν κρίση, ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα τους και ο πλέον υπαρξιακός πόλεμος, εκείνος για την διασφάλιση του απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού υλικού για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό των εθνικών κρατών.

Ταυτόχρονα η πανδημία υπήρξε αιτία της ολικής επαναφοράς ενός αναχρονισμού που οριοθετείται από την αναβίωση του προστατευτισμού σε μία περίοδο που η επιδίωξη της αυτάρκειας αποτελεί μία επικίνδυνη φενάκη σε μία εποχή μάλιστα που η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται απόλυτα από τις διεθνείς συναλλαγές και το εμπόριο.

Νομοτελειακά μετά την αναχαίτιση της επιδημίας, κυβερνήσεις αλλά και θεσμοί πολλών κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένοι, αλλάζοντας πλήρως το παγκόσμιο πολιτικό χάρτη. Αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα το θεσμικό πλέγμα των Δημοκρατικών κρατών να προασπίζει την φιλελεύθερη Δημοκρατία και το ιδεολογικό και αξιακό σύστημα του διαφωτισμού και ευρύτερα της νεοτερικότητας.

Ηνωμένες Πολιτείες και Covid 19

Στην διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η αμερικανική κυριαρχία χτίστηκε με πυλώνα τον ανώτερο εθνικό στόχο της επέκτασης των γεωγραφικών ορίων. Στις μέρες μας για την βαθιά διχασμένη Αμερική, είναι απαραίτητη μια νέα αποτελεσματική διακυβέρνηση που θα εξουδετερώσει τους αντιμαχόμενους πόλους εξουσίας αλλά και δυνητικές φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ στην διάρκεια της προεδρίας Τραμπ καθώς είναι δεδομένο πως στις μέρες μας η διεθνοπολιτική ισχύς των κρατών περνά και από εσωτερικές διεργασίες την ούτως ή άλλως διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Ίσως το απόλυτο κριτήριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατά πόσο το θεσμικό πλέγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορέσει να καλύψει τα κενά της καταρρέουσας πλέον διακυβέρνησης Τραμπ ώστε να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικάνων.

Γίνεται σαφές πως η εξαιρετικά δύσκολη και πολυσύνθετη πλέον διαδικασία αναχαίτισης της επιδημίας είναι απαραίτητο να συνδυαστεί και με την πολύπλευρη κρίση που αναμφίβολα θα υπάρξει στην μετά κορονοιού εποχή.

Με εκκίνηση τα ιστορικά παραδείγματα του δόγματος Τρούμαν, του σχεδίου Μάρσαλ και του Manhatan project, οι ΗΠΑ είναι απαραίτητο να στηρίξουν την δική τους οικονομία για να υποστηρίξουν στην συνέχεια την παγκόσμια οικονομία μη επιτρέποντας στην Κίνα να αποκτήσει αυτόν τον ρόλο.

Ενώ είναι απαραίτητο να δηλώσουν ξανά το παρόν στις διεθνείς εξελίξεις σπάζοντας τα δεσμά του απομονωτισμού της περιόδου Τραμ-Ομπάμα και να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις αρχές του Δημοκρατικού παρεμβατισμού και μίας φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης απέναντι σε χαοτικές καταστάσεις που θα προκαλέσει ο αναθεωρητισμός της Κίνας και της Ρωσίας αλλά και άλλων δυνητικών απειλών όπως οι τριτοκοσμικές δυνάμεις, το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία.

Νομοτελειακά μετά την αναχαίτιση της επιδημίας, κυβερνήσεις αλλά και θεσμοί πολλών κρατών θα θεωρηθούν αποτυχημένες, αλλάζοντας πλήρως τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη Αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για το θεσμικό πλέγμα των Δημοκρατικών κρατών να προασπίσει την φιλελεύθερη Δημοκρατία και ευρύτερα το ιδεολογικό και αξιακό σύστημα του διαφωτισμού.

Στην ακριβώς προηγούμενη ιστορική συγκυρία η αμερικανική ισχύς και η παγκοσμιοποίηση του, τελικά επιβεβαιώθηκε μέσα από την κρίση της πανδημίας, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τον πλανήτη αλλά αποτέλεσαν και την σημαντικότερη αιτία των διλλημάτων τους. Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον βασικότερο παράγοντα που σταθμίζει την παγκόσμια ασφάλεια, καθορίζουν το πλέγμα της αμερικανικής πολιτικής πέρα από τα σφάλματα μίας συγκυριακής προεδρίας.

Καθώς είναι σαφές πως σ αυτήν την ιστορική συγκυρία δεν μπορεί να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ισχύ και το διεθνές δίκαιο. Η ιστορική πρόκληση για τις κυβερνήσεις του σήμερα είναι να σχεδιάσουν το αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.