Χρονοστρατηγική και Πανδημιολογία

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Πολλοί επιμένουν να εξετάζουν το θέμα του κορωνοϊού ως μία απλή ασθένεια. Υπάρχουν ευτυχώς οι πιο ειδικοί που εξετάζουν το Covid-19 μέσω της επιδημολογίας. Δεν τολμούν όμως να μιλήσουν για Πανδημιολογία ακόμα.

Από την πλευρά της στρατηγικής, πολλές από τις οδηγίες που ακούμε παραμένουν στο στάδιο της τακτικής, παρόλο που παρουσιάζονται ως στρατηγικά νοητικά σχήματα. Στην πραγματικότητα δεν φτάνουν καν το επιχειρησιακό επίπεδο και γι΄ αυτό δεν αγγίζουν το ύψος της στρατηγικής. Ενώ φαίνεται ξεκάθαρα στις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απαιτείται υψηλή στρατηγική.

Για τις χώρες παραμένουμε στο στάδιο της γεωστρατηγικής ανάλυσης, ενώ ξέρουμε ότι η διάδοση δεν ακολούθησε τη γεωγραφία αλλά την τοπολογία λόγω των αεροπορικών γραμμών, πράγμα που σημαίνει ότι λειτούργησαν τοποστρατηγικά.

Επίσης αυτή η πανδημία δεν έχει δημιουργηθεί ex nihilo. Αποτελεί ένα κρίκο από την οικογένεια των γριπών και δεν έχει νόημα να το εξετάζουμε ανεξάρτητα από τους άλλους ειδικά τώρα που βρέθηκε γονιδίωμά του. Επιπλέον αφού γνωρίζουμε ότι ο κύκλος των πανδημιών που αφορούν τις πολλαπλές μορφές της γρίπης είναι της τάξης της τριακονταετίας γιατί να την παρουσιάζουμε ως ένα σπάνιο γεγονός που δεν ήταν προβλέψιμο;

Στην πραγματικότητα έχει μεγάλη σημασία το χρονικό παράθυρο με το οποίο εξετάζουμε το όλο θέμα. Το φαινόμενο είναι απρόβλεπτο μόνο αν κάνουμε αναλύσεις που είναι εγκλωβισμένες σε μερικά έτη διότι ακόμα και οι δεκαετίες είναι οριακές. Ενώ αν έχουμε ως μονάδα τον αιώνα και λειτουργήσουμε μέσω των σχημάτων της Χρονοστρατηγικής, η Πανδημιολογία αποκτά νόημα.

Η λεγόμενη ισπανική γρίπη του 1918 με τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) που έκανε δεκάδες εκατομμύρια θύματα άρχισε στην Κίνα.

Η γρίπη του Χονγκ Κόνγκ του 1968 με τον ιό της γρίπης Α (Η3Ν2) έκανε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θύματα.

Είχαμε επίσης μία ρώσικη γρίπη το 1977 του τύπου Η1Ν1 χωρίς όμως να έχουμε δεδομένα για τα θύματα. Και είχαμε και τη γρίπη του 2009 του τύπου Η1Ν1 που έκανε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Αυτός είναι ο λόγος που εξετάζουμε και αυτή την πανδημία μέσω Χρονοστρατηγικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.