«Χείρα βοηθείας» για χρέη στην Εφορία!

Ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων

120 δόσεις για δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και ειδική μεταχείριση για όσους επλήγησαν από την πανδημία. Νέα ευκαιρία και γι’ αυτούς που έχασαν τις ρυθμίσεις…

Μπορεί όλη η προσοχή αυτή την περίοδο να είναι στραμμένη κυρίως στην ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, με το Νομό Ιωαννίνων μάλιστα να βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό, όμως την ίδια ώρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις που αδυνατούν – λόγω και της κατάστασης – να ανταπεξέλθουν!

Και δεν είναι μόνο τα χρέη που δημιουργήθηκαν και διογκώθηκαν την περίοδο της πανδημίας με αποκορύφωμα το lockdown που υπέστη η χώρα, αλλά και παλαιότερες οφειλές που βγήκαν απροειδοποίητα (!) εν μέσω υγειονομικής κρίσης και μάλιστα χωρίς κανένα περιθώριο αντίδρασης, αφού ήδη είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία. Ο λόγος για δάνεια που είχαν ληφθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου πριν από χρόνια και τώρα έφτασαν τα ραβασάκια για εξόφλησή τους με διορία μόλις έναν μήνα! Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και στα Γιάννενα, με το Επιμελητήριο μάλιστα να θέτει το θέμα προς το Υπ. Οικονομικών, ζητώντας διευθέτησή του.

Σημαντική «ανάσα»!
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα που αφορούσαν το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων χρεών στην Εφορία, προκάλεσαν ανακούφιση σε πολλούς φορολογούμενους, καθώς θα δώσουν σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, αλλά και παράταση ζωής, σε άλλες που παλεύουν να γλιτώσουν το λουκέτο που κρέμεται απειλητικά στην πόρτα τους!

«Το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας βαθιά επίγνωση των δυσκολιών που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία, ανακοινώνει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών, με το οποίο το κράτος τείνει “χείρα βοηθείας” σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύ σημαντικές διευκολύνσεις για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους. Πλαίσιο που παρέχει λύσεις όχι μόνο για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, όταν αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα διακοπής ή δραστικού περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά και για οφειλές πριν και μετά το lockdown», τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας.

Για δάνεια με εγγύηση Δημοσίου
Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν χθες με ικανοποίηση είδαν πολλοί οφειλέτες ότι περιλαμβάνονται και τα δάνεια που ελήφθησαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, οφειλές στην Εφορία, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Για χρέη του lockdown
Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει ακόμη ειδική μεταχείριση των χρεών του lockdown που μένουν ακόμη παγωμένα και δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχασαν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό:
– Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού και δίνει τη δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Οι οφειλές αυτές, που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους.

Αλλά και πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους, και τους δόθηκε αναστολή πληρωμής έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου έως Ιουνίου 2020, θα στηριχθούν.

Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

– Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν, για οποιονδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020, μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.
Η ρύθμιση αυτή αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματά της και οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης, όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά, και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Πρωινός Λόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.