Bloomberg: “Ειδικός στην ανατροπή δημοψηφισμάτων λέει ότι και το Brexit θα μπορούσε να αποτραπεί”!

To Bloomberg ξεφτιλίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό. “Ο Τσίπρας ξέρει πως να ακυρώνει αποτελέσματα δημοψηφισμάτων”.

Αναλυτικά το κείμενο του Bloomberg. 

Το Brexit θα μπορούσε να μην λάβει χώρα σύμφωνα με την Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που και ο ίδιος είχε δράσει κάποτε ενάντια σε αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.

Ο Τσίπρας είπε σε ομολόγους του στα πλαίσια μιας συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ότι αν το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει την συμφωνία αποχώρησης μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν αναγκασμένο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα των υποστηρικτών του Brexit, και μπορεί να είναι ακόμη και η αρχή του τέλους του Brexit» είπε ο Τσίπρας σύμφωνα με έγγραφο των πρακτικών που μοιράστηκαν διπλωμάτες οικείοι με το ζήτημα. Τους ζήτησε επίσης να σκεφτούν αν η Ε.Ε. θα έπρεπε να στηρίξει αυτή τη πιθανότητα.

Ο Τσίπρας ξέρει πως να ακυρώνει αποτελέσματα δημοψηφισμάτων.

Προκήρυξε μια ψηφοφορία πάνω σε μια συμφωνία που είχε προταθεί στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της το 2015 και έκανε προεκλογική εκστρατεία κατά αυτής. Κέρδισε το δημοψήφισμα μόνο και μόνο για να αντιστρέψει το αποτέλεσμα και να δεχθεί την συμφωνία σε μια ολονύχτια συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η διαφορά στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι η αντιπολίτευση στήριξε την συμφωνία, βοηθώντας τον Τσίπρα να υπερνικήσει ανταρσία των βουλευτών του που την καταψήφισαν στο κοινοβούλιο. Η Μέι έχει αποτύχει επανηλειμμένα να αποκομίσει μια τέτοια στήριξη και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, απέφευγε να απαντήσει η να δεσμευτεί για κάτι, σύμφωνα με δυο διπλωμάτες που γνωρίζουν για αυτή τη συνομιλία.

Ένα πράγμα κοινό μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας είναι η ύπαρξη ενός σκληρού πυρήνα υποστηρικτών της Ε.Ε. , ταυτόχρονα ο Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τις 6 εκατομμύρια υπογραφές ψηφοφόρων του ΗΒ για αντίστροφη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Brexit. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα οι υποστηρικτές της Ε.Ε. λάμβαναν ειρωνικούς χαρακτηρισμούς παρόμοιους με την αργκό που χρησιμοποιείται στην Βρετανία για να περιγράψει κάποιον που προσπαθεί να αντιστρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (remoaners).

Η μετάφραση έγινε από τον συνεργάτη του site Οδυσσέα Ματζιούνη

Expert on Reversing Referendums Says Brexit Can Also Be Stopped

Tsipras told fellow leaders at a crunch summit in Brussels on Wednesday that if the U.K. Parliament doesn’t approve the withdrawal agreement in the next six weeks, it will be forced to hold European elections.

“This will be the greatest defeat of Brexiteers, and maybe even the beginning of the end for Brexit,” Tsipras said, according to a transcript of his intervention shared by diplomats familiar with the matter. He then asked them to consider whether the EU should back this possibility.

Tsipras knows a thing or two about annulling referendum results. He called a popular vote on a deal Greece was offered by its European partners in 2015 and campaigned against it. He won the plebiscite only to reverse course and accept the deal at an all-night summit in Brussels.

The difference is that in Greece’s case, the opposition lent its support to the deal, helping Tsipras overcome a mutiny by his backbenchers, who voted against it in Parliament. May has failed repeatedly to extract such support and when she was asked on Wednesday about her talks with the opposition, she was evasive and non-committal, according to two diplomats familiar with the discussion

https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-04-10/expert-on-reversing-referendums-says-brexit-can-also-be-stopped?__twitter_impression=true&fbclid=IwAR0Uz8hcHF3mM9rS0njcdC5BxhAfW3QxhD4uvnNUm5oU4ovfpxsKjTRIoNE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.