Ας προσδεθούμε καλού – κακού για το 2023

Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Ο ελληνικός προϋπολογισμός, στην αρχική του μορφή, έχει ήδη κατατεθεί, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η εκτέλεση του κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους συνοδεύεται από ένα μεγάλο ερωτηματικό

Τι παραδοχές μπορούν να θεωρούνται ασφαλείς, ποια μεγέθη θα επιβεβαιωθούν και ποια όχι (ρυθμός ανάπτυξης, πληθωρισμός, έσοδα, τιμές πετρελαίου, κόστος δανεισμού, κ.λπ), όλα είναι λίγο πολύ στον αέρα.

Το θέμα εν προκειμένω είναι – και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι και πολύ περισσότερο θα πρέπει να πάψουν να το κρύβουν οι πολιτικοί – ότι, ενώ σε ολόκληρη της Ευρώπη προβλέπεται μία ύφεση με άγνωστη διέξοδο, δεν μπορεί να θεωρούμε στην Ελλάδα, ότι θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μία νησίδα ανάπτυξης και ευημερίας (sic).

Ένα από τα βέβαια της επόμενης χρονιάς (με βάση τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις), είναι οι ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν λιγότερο και το ίδιο θα ισχύσει μάλλον και για τους Έλληνες.

Συνεπώς – και αν περιοριστεί κανείς μόνο στον τουρισμό – τα έσοδα του επόμενου έτους θα είναι μάλλον μειωμένα (και αν δεν είναι, ας χαρούμε για μία ευχάριστη έκπληξη). Αυτό θα έχει προφανώς αρνητικές συνέπειες και μάλιστα αλυσιδωτές.

Με βάση όλα αυτά, καλό θα είναι όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να κρατούν μικρό καλάθι για το 2023, που όλως συμπτωματικώς είναι και εκλογική χρονιά και εν όψει της κάλπης θα ακούσουμε πολλές υποσχέσεις και θα «μοιραστούν» (στα λόγια) πολλά εκατομμύρια…

reporter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.