Αριστερός αρχαιοΤΑΛΙΜΠΑΝΙΣΜΟΣ

Γράφει ο Κώστας Κάπος, Μηχανολόγος-Ενεργειακός Μηχανικός Σύμβουλος Αρχιτεκτονικού Φωτισμού

Όποιος από εμάς είχε την ατυχία να συνδιαλλαγεί με κάποια αρχαιολογική υπηρεσία, είμαι βέβαιος ότι θα έχει πάρα πολλά παράπονα να εκφράσει, όσον αφορά την αυστηρότητα που φτάνει στα όρια του φανατισμού, που επιδεικνύεται από μια μεγάλη μερίδα αρχαιολόγων.

Σε πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί τον απέραντο σεβασμό που δείχνουν για τον αρχαίο Πολιτισμό της Πατρίδας μας και να αιτιολογήσει ότι εάν δεν υπήρχαν αυτοί, ο κάθε Τραμπάκουλας εργολάβος θα ξεπάτωνε μια πλειάδα μνημείων για να χτίσει την από αντιπαροχή πολυκατοικία του.

Όμως παρατηρείται το εξής περίεργο φαινόμενο, σε αντιδιαστολή με τα τεκταινόμενα στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη που διαθέτουν αρχαίους πολιτισμούς: Ενώ εκεί είναι οι συντηρητικοί που επιμένουν στην διατήρηση των μνημείων και την πλήρη αποκοπή τους από την καθημερινότητα των σύγχρονων κατοίκων, εδώ την φονταμελιστική αυτή ρητορική την έχουν υιοθετήσει κυρίως οι Αριστεροί αρχαιολόγοι, οι οποίοι αποτελούν (για κάποιους λόγους) τη συντριπτική πλειοψηφία των αρχαιολόγων του Υπ.Πο.

Είναι δε απορίας άξιο, ότι δεν ανήκουν οι περισσότεροι (τουλάχιστον επίσημα) σε κάποιο κοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα, αλλά στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θα μου πείτε, μα είναι δυνατόν ένα απόκομμα να έχει τόση εκπροσώπηση μεταξύ των επιστημόνων αυτών; Ή μήπως ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί το αφανές χέρι κάποιου πιο … επίσημου αριστερού κόμματος, ώστε το κόμμα αυτό να μην χρεώνεται κάποιες ακραίες θέσεις και συμπεριφορές;

Και εν τέλει, ο επιδεικνυόμενος αυτός φανατισμός, έχει να κάνει πραγματικά με την πρεμούρα τους για διάσωση της αρχαίας μας παράδοσης, ή είναι καταδεικτικός κάποιας άλλης ατζέντας που άπτεται κάποιων πολιτικών ιδεοληψιών;

Μέχρι σήμερα, οποιοσδήποτε αρχαιολόγος ανήκε ιδεολογικά στη συντηρητική ή σοσιαλδημοκρατική παράταξη είχε εξασφαλισμένη μια ιδιαίτερα ταραχώδη καριέρα μέσα στο Υπ.Πο. Ακόμα και σήμερα, με την ηγεσία του Υπουργείου να προέρχεται από το αστικό φάσμα της πολιτικής, είναι πάρα πολλοί αυτοί που εμμέσως ή απροκάλυπτα προσπαθούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους χειρισμούς της Κυβέρνησης, ή έστω να πετάξουν ένα σωληνοκάβουρα μέσα στα γρανάζια.

Τα πολεμικά μέτωπα που ανοίγουν δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και απλά προσπαθούν να ταράζουν τα νερά με αστήρικτους ισχυρισμούς, είτε πρόκειται για τον Σταθμό Βενιζέλου (θυμηθείτε με, όταν απομακρυνθούν τα ευρήματα, ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ και ποιοι θα γίνουν ρόμπα ξεκούμπωτη), είτε για την Αμφίπολη που είναι το κόκκινο πανί γι αυτούς, ενώ αγνοούν επιδεικτικά το ΕΓΚΛΗΜΑ που έγινε στους σταθμούς Αγ.Σοφίας και Συντριβανίου (ξέρουν αυτοί, θα μάθετε κι εσείς σύντομα).

Σε μια συζήτηση που είχα με έναν από αυτούς, μου είπε ξεκάθαρα ότι τον ενδιέφεραν περισσότερο τα απλά, λαϊκά κτίσματα που έβρισκαν, παρά τα περίλαμπρα μνημεία, γιατί επιθυμούν να αναδείξουν τον απλό αρχαίο κάτοικο περισσότερο από τα ξεχωριστά μνημειακά στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού που ήταν δημιουργήματα της Άρχουσας Τάξης(!!). Δηλαδή ο καμπινές στο Κουκάκι είναι πιο σημαντικός από τον Παρθενώνα, για κάποιους.

Συνδυάζοντας λοιπόν τα γεγονότα, τις αιτιάσεις τους και την τακτική τους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το διακύβευμα γι αυτούς δεν είναι η πραγματική ασφάλεια των αρχαιολογικών ευρημάτων (δείτε σε τι χάλια άφησαν τους “Δεσμώτες” στο Φάληρο), αλλά η δια της αρχαιολογικής αιτιάσεως λυσσαλέα πολεμική απέναντι σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή απόπειρα, ιδίως όταν αυτή προέρχεται από τον Ιδιωτικό Τομέα.

Έτσι, θυμάμαι κάποια εποχή που περίμενα να παραστώ στο ΚΑΣ για μια μελέτη μου, 2 παλικάρια που περίμεναν επίσης για να λάβουν έγκριση να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες σε απόσταση 6 χιλιομέτρων (!!) από ένα ξωκλήσι, γιατί ο τοπικός αρχαιολόγος είχε απορρίψει μια επένδυση 15 εκατομμυρίων γιατί θα “χαλούσε τη θέα από το ξωκλήσι”.

Επίσης θυμάμαι το 1994 που έσκαβα μια τάφρο για το οπτικό καλώδιο-κορμό του ΟΤΕ (Αθήνα-Κόρινθος-Πάτρα-Ιωάννινα-Ιταλία) μέσα από την Ελευσίνα, και ο “αρμόδιος” αρχαιολόγος ό,τι έβλεπε το περνούσε για αρχαίο και φτάσαμε να μεταφέρουμε 12 φορτηγά με μπάζα “για εξέταση” μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας (το 2004 τα φώτισα κιόλας αυτά τα μπάζα). Του έδωσα δουλειά μέχρι να βγει στη σύνταξη…

Τελικά, σύντροφοι και συντρόφισσες αρχαιολόγοι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάποιες φορές η όλη στάση σας μου δίνει την εντύπωση ότι θα ήσασταν ευτυχισμένοι αν η Ελλάδα ήταν ένα άδειο οικόπεδο που εσείς θα είχατε την άνεση να το σκαλίζετε νωχελικά και χωρίς πρόγραμμα, για τα επόμενα 500 χρόνια, αρκεί να έτρεχε το παραδάκι.

Αφερίμ!!

Βρήκαμε στο διαδίκτυο τις ανακοινώσεις από τη σελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Διαβάστε και “θαυμάστε”!!!!!!!!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

Αθήνα, 20/12/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σ.Ε.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρέστη και παρενέβη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο θέμα «Έγκριση ή μη του αιτήματος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του Σταθμού “Βενιζέλου” με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης», υπέρ της διάσωσης των μοναδικών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου.
Σε μια άθλια διαδικασία, με καταφανείς παραβιάσεις ακόμη και της τυπικής νομιμότητας, η οποία διήρκεσε από τις 6 το απόγευμα της 18.12.2019 έως τις 8 το πρωί της επομένης, τη συζήτηση μονοπώλησε σχεδόν η Αττικό Μετρό, στην οποία δόθηκαν σχεδόν έξι (6) ώρες προκειμένου να αναπτύξει μια μελέτη βασισμένη σε αναληθή στοιχεία (όπως τεκμηριώνουμε στο συνημμένο υπόμνημα), για να δώσει τη θέση της στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Από την άλλη, στις 2:00 π.μ. ξεκίνησαν την τοποθέτησή τους οι πολυάριθμοι φορείς, που επικεντρώθηκαν στη διάσωση του μνημειακού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου: η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, εκπρόσωπος του συμβουλίου Europa Nostra και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού ο Σ.Ε.Α. και άλλα σωματεία του ΥΠ.ΠΟ.Α (Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Π.Ε.Σ.Α.)! Τελευταία, σε μία κίνηση έντονης απαξίωσης των απόψεων των ίδιων των υπεύθυνων συναδέλφων και ανασκαφέων του χώρου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης κλήθηκε να τοποθετηθεί μόλις στις 6.00 το πρωί (!) της επομένης μπροστά σε ένα συμβούλιο με προειλημμένη απόφαση.
Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης (13 ψήφοι υπέρ, 2 κατά, μια αποχή και μία απουσία) φέρνει το ΚΑΣ σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας. Μοναδικές εξαιρέσεις η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομίας κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη και ο μοναδικός καθ’ ύλην αρμόδιος για το κατασκευαστικό θέμα πολιτικός μηχανικός (δομοστατικός) καθηγητής κ. Βλάσης Κουμούσης, ο οποίος δεν πείστηκε από τα σαθρά επιχειρήματα της Αττικό Μετρό.
Είμαστε περήφανοι για τους συναδέλφους που άντεξαν την πίεση και στάθηκαν όρθιοι υπερασπιζόμενοι την Πολιτιστική Κληρονομιά: για μία ακόμη φορά την Πολυξένη Αδάμ-Βελένη (ΓΔΑΠΚ), την Ιουλία Παπαγεωργίου (ΔΒΜΑ), την Κρινώ Κωνσταντινίδου και τον Γιώργο Σκιαδαρέση (ΕΦΑΠΟΘ) αλλά και τον Προϊστάμενο της ΔΑΑΜ κ. Δημοσθένη Σβολόπουλο.
Είμαστε περήφανοι για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, αρχαιολόγους και μηχανικούς (τις ομότιμες καθηγήτριες Βυζαντινής Αρχαιολογίας Μαρία Παναγιωτίδη-Κεσίσογλου, πρόεδρο της ΧΑΕ, την Σοφία Καλοπίση-Βέρτη, πρόεδρο του ΕΚΒΜΜ, την Μελίνα Παϊσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και την Αλέκα Αλεξοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) που με σθένος αντιτάχθηκαν σε αυτή τη μεθοδευμένη κίνηση. Ξεχωριστή μνεία στον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, για την σταθερή του στάση στο θέμα της κατά χώραν διάσωσης του μνημείου. Είμαστε περήφανοι, τέλος, για τους συναδέλφους του ΥΠ.ΠΟ.Α. που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι μια πολύ δυναμική και μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας!
Πηγή προβληματισμού αποτελεί το γεγονός ότι συνάδελφοί μας, μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και μέλη του Κ.Α.Σ., κατά την ευκαιρία που τους δόθηκε να κρίνουν την τύχη ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου συντάχθηκαν με το αίτημα της Αττικό Μετρό, για κατακερματισμό (άρα καταστροφή) και απόσπασή του (βλ. συνημμένο Υπόμνημα και επιστολή ΣΕΑ στα μέλη Κ.Α.Σ.) και αυτό θα συζητηθεί σε προσεχή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.
Οι διαφορετικές και αντικρουόμενες γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ για το μείζον ζήτημα της σωτηρίας των αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης, και ειδικά η εν λόγω συνεδρίαση μετά από μια περίοδο, στην οποία εμπεδώθηκε και προχωρούσε η λύση της κατά χώραν διατήρησης, καθιστούν και πάλι επίκαιρο το πάγιο αίτημα του ΣΕΑ για συγκρότησή του από μέλη ex officio και όχι διορισμένα από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Τονίζουμε ότι η πλειοψηφία του Κ.Α.Σ., που στήριξε την λύση της απόσπασης ενάντια στην εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας, αποτελεί μειοψηφία στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Υπογραμμίζουμε  ότι, με εμπάθεια και ακατανόητο για εμάς τους αρχαιολόγους ρεβανσισμό, η επιλογή της ανατροπής της ήδη ισχύουσας Απόφασης για διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων στην Βενιζέλου εν τέλει οδηγεί με απόλυτη βεβαιότητα στον  εκτροχιασμό και την μη ολοκλήρωση του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Εστιάζοντας στις αρχαιότητες προειδοποιούμε ότι η επιμονή στην απομάκρυνσή του Βυζαντινού Σταυροδρομίου θα αποκαλύψει μετά βεβαιότητος ένα νέο αρχαιολογικό στρώμα με αρχαιότητες της ρωμαϊκής και ελληνιστικής εποχής, θα πολλαπλασιάσει τον χρόνο εκτέλεσης των έργων λόγω των νέων ανασκαφών και δεν θα επιτρέψει τελικά την επανατοποθέτηση του γνωστού μνημειακού συνόλου του Βυζαντινού Σταυροδρομίου.
Με απλά λόγια, κάποιοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι το έργο θα τιναχθεί στον αέρα και μαζί με αυτό και οι αρχαιότητες!
Ο πρωθυπουργός, που δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά μας να τον συναντήσουμε, έχασε την ευκαιρία να κατανοήσει όχι μόνο την πραγματική αξία του ευρήματος, αλλά και τον κίνδυνο της μη ολοκλήρωσης του έργου. Αλλά τελικά την ευκαιρία δεν πρέπει να χάσουν η Θεσσαλονίκη και η χώρα.
Η γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. αποτελεί μαύρη σελίδα  για την Αρχαιολογία, καθώς εμπλέκει τις αρχαιότητες σε ένα παιχνίδι γύρω από τα Δημόσια Έργα, το οποίο σχεδιάζεται  ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην Κυβέρνηση και τον Δήμο. Το βέβαιο είναι ότι το έργο στη Θεσσαλονίκη θα καθυστερήσει και οι αρχαιότητες θα καταστραφούν.

Η Θεσσαλονίκη αξίζει κάτι καλύτερο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι περήφανος για την σθεναρή στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του και αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη για την σωτηρία των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, μαζί με τους δεκάδες σύμμαχους φορείς μέχρι τέλους, αξιοποιώντας όλες τις πρόσφορες μορφές αντίδρασης καθώς και την προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς και το Συμβούλιο της Επικρατείας!

(Βρείτε στο διαδίκτυο τις ανακοινώσεις από τη σελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αν δεν με πιστεύετε. https://www.sea.org.gr/list.php?ct=3 )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.