3+1 αρχιτέκτονες που φιλοτέχνησαν σπουδαία κτίρια της Αθήνας

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Ο Θεόφιλος Χάνσεν,ο Ερνέστος Τσίλερ ,ο Γκέρντνερ και , ο δικός μας Λύσανδρος Καυτατζόγλου ήταν μερικοί από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες που φιλοτέχνησαν κάποια από τα πιο σημαντικά κτίρια , που κοσμούν σήμερα το κέντρο της Αθήνας . Τα έργα τους ανήκουν αναντίρρητα στην πολιτιστική κληρονομιά της Χώρα μας.  

Ας δούμε ποιοι ήταν :  

 • Ο Φρίντριχ φον Γκέρτνερ (γερμ. Friedrich Wilhelm von Gärtner, Ιδιαίτερα γνωστός στη Βαυαρία στην εποχή του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας. Από το 1842 ο Γκέρτνερ ήταν διευθυντής της Ακαδημίας Τεχνών του Μονάχου.
 1. Ο Γκέρτνερ σχεδίασε το κτίριο των Ανακτόρων του Όθωνα, όπου μετέπειτα στεγάστηκε η Βουλή των Ελλήνων.

 

 • Ο Θεόφιλος Χάνσεν ήταν Δανός αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος του νεοκλασικισμού.
 1. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις κατασκευές του στη Βιέννη, καθώς και για τα έργα του στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων είναι η Σιναία Ακαδημία (Ακαδημία Αθηνών)  και
 2. η Βαλλιάνειος Εθνική Βιβλιοθήκη , τα οποία,
 3. μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργο τού αδελφού του, Χριστιαν Χάνσεν, απαρτίζουν τη λεγόμενη «νεοκλασική τριλογία της Αθήνας».

 

 • Ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου υπήρξε Έλληνας αρχιτέκτονας.

Έργα του είναι εκτός των άλλων:

 1. Tο Πολυτεχνείο στην οδό Πατησίων
 2. Το Οφθαλμιατρείο Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου
 3. Tο Αρσάκειο, έδρα του Στ

 

Ο Ερνέστος Τσίλλερ ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας από την Σαξονία, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στη Βιέννη και την Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες στην ελληνική επικράτεια, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες κτήρια

Έργα του είναι εκτός των άλλων

 1. Προεδρικό Μέγαρο
 2. Ιλίου Μέλαθρον, κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν  (σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών)
 3. Εθνικό Θέατρο
 4. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οικοδομήθηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λάνγκε. Ο Τσίλερ ήταν ο τρίτος και τελευταίος επιβλέπων του έργου, επέφερε δε αλλαγές στην πρόσοψη του κτιρίου, προσθέτοντας το ιωνικό πρόπυλο και τις εκατέρωθεν στοές.
 5. Μέγαρο Σταθάτου
 6. Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού, στην συμβολή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 5 (πρώην οδός Κηφισίας) με την οδό Ζαλοκώστα, σήμερα είναι το κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.