Αποδεκτή η αγωγή του Άδωνι Γεωργιάδη κατά του Παύλου Πολάκη

Γράφει ο Σπαρτιάτης

Με την απόφαση υπ. Αριθμ.. 442/2020 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με την ιδιότητα του ενάγοντος, και ο Θάνος Πλεύρης με την ιδιότητα του πλξρεξουσίου δικηγόρου του, εκτός ότι προσέθεσαν κι άλλους μπελάδες στο κεφάλι του Παύλου Πολάκη, ενδέχεται να πέτυχαν τη διάνοιξη ενός νέου δρόμου στη νομολογία.

Καταρχάς τα πραγματικά γεγονότα. Ο Πολάκης ισχυρίστηκε δημοσίως ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης διατηρούσε  off shore εταιρία, η οποία μάλιστα συνδεόταν δήθεν με διαφθορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και τον χαρακτήρισε «ανθρωπάκι της αρπαχτής και λαμογιάς». Ο Άδωνις άσκησε αγωγή ζητώντας να του καταβληθεί από τον Παύλο Πολάκη αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από τους ως άνω ισχυρισμούς του. Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή, επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ και επέβαλε να δημοσιεύσει ο Παύλος Πολάκης την απόφαση στο facebook, για το σκοπό αποκατάστασης της αλήθειας και άρσης της προσβολής.

Για να επιδικαστεί αποζημίωση για την αιτία αυτή, αναγκαία προϋπόθεση δεν ήταν μόνο η απόδειξη ότι ο ισχυρισμός για την ύπαρξη off shore ήταν ψευδής. Έπρεπε επιπλέον να αποδειχθεί ότι ο ισχυρισμός έγινε με πρόθεση προσβολής για την προσωπικότητα αυτού που αφορούσε. Εν ολίγοις, έπρεπε ο Παύλος Πολάκης να γνωρίζει ότι όσα λέει είναι ψευδή, αλλά να τα λέει με σκοπό να προσβάλει δημοσίως τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Το ψευδές του ισχυρισμού ήταν εύκολο να αποδειχθεί, καθώς ουδέν αποδεικτικό υπήρχε για την ύπαρξη off shore.

Εύκολο να αποδειχθεί ήταν και ότι ο ισχυρισμός του Πολάκη έγινε με πρόθεση προσβολής. Άλλωστε το γνωστό του λεξιλόγιο δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολιών.

Όμως η απόδειξη ότι ο Πολάκης είχε γνώση του ψεύδους δεν ήταν εύκολο. Όσο αυτονόητο κι αν το θεωρούμε, δεν είναι. Ο Πολάκης, όπως και πολλοί άλλοι στην ίδια θέση με αυτόν, μπορούσε απλά να ισχυριστεί ότι άκουσε από άλλες πηγές όσα έλεγε και τα είπε στο πλαίσιο ενημέρωσης και άσκησης ελέγχου σε ένα δημόσιο πρόσωπο, όπως είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο στοιχείο αυτό σκοντάφτουν οι περισσότερες αγωγές αυτού του είδους. Είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί το συκοφαντικό του ισχυρισμού. Ακόμα και σε περιπτώσεις που φαίνονται καραμπινάτες.

Η αποδοχή της αγωγής του Άδωνι Γεωργιάδη, αν τελεσιδικήσει η σχετική απόφαση, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική στο μέλλον. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλά θύματα της ίδιας κατηγορίας στον πολιτικό κόσμο, περί δήθεν ιδιοκτησίας off shore. Όλοι αυτοί, αν αποφασίσουν να κινηθούν δικαστικά, ή αν το έχουν κάνει ήδη, έχουν τουλάχιστον μία απόφαση δικαστηρίου να επικαλεστούν, με παρόμοιο πραγματικό σκέλος.
Και ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο ε; Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές έχουν τον ίδιο θύτη. Παυλάρα την πάτησες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.