Από το ιατρείο πόνου στην ανθρώπινη ιατρική

Γράφει ο Ν. Λυγερός

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, στην Ελλάδα υπάρχουν ιατρεία πόνου που είναι αποτελεσματικά και βοηθούν όντως τους ανθρώπους να μην υποφέρουν. Μάλιστα αυτό γίνεται και στην επαρχία κι ένα από αυτά που καινοτομούν είναι το ιατρείο πόνου της Καρδίτσας.

Είχαμε την ευκαιρία να το δούμε επί του πρακτέου στο πλαίσιο του νοσοκομείου. Δυστυχώς αυτά τα ιατρεία και ειδικά τα δημόσια δεν είναι τόσο γνωστά όσο θα έπρεπε από τους ασθενείς και δεν προωθούνται επαρκώς ενώ αντιπροσωπεύουν την ανθρωπιά της ιατρικής. Είναι μια από τις πρακτικές εφαρμογές της βιοηθικής.

Το ιατρείο πόνου πρέπει να είναι κράχτης για το νοσοκομείο που έχει ανθρώπινη προσέγγιση του ασθενούς αλλιώς δεν γίνεται γνωστή και οι περισσότεροι το βλέπουν ως ένα χώρο πελατειακής σχέσης με τα περίφημα φακελάκια.

Ενώ έχουμε ανθρώπους που δίνουν σημασία στις ανάγκες των άλλων ακόμα κι αν αυτές δεν είναι αντικειμενικές. Με αυτόν τον τρόπο η διαχείριση του πόνου γίνεται δείκτης ανθρωπιάς και δείχνει ότι η αξιολογία είναι πιο σημαντική από όλες τις αξιολογήσεις.

Τώρα η ιατρική δεν θέλει μόνο να αφοπλίσει την ασθένεια αλλά ασχολείται και με την ποιότητα ζωής του ανθρώπου που μπορεί να μην πάσχει πια από το χειρουργείο αλλά συνεχίζει να έχει προβλήματα λόγω πόνου.

Ο πόνος των ανθρώπων αφορά όλη την Ανθρωπότητα διότι την πληγώνει κι όχι μόνο τους ασθενείς. Αυτό αποδεικνύει τα ιατρεία πόνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.