“Ανάβουν φωτιές”…

Γράφει ο Γιάννης Μπούγιας

Βρε μπάρμπα Θύμιο, μου έφερε το πρωί ο ταχυδρόμος μια ειδοποίηση.

 Μακάρι Μήτσο να έχεις κανένα ευχάριστο νέο…

– Μου έφερε δηλαδή ένα γράμμα, με ωραίο φάκελο, από κάποιο… Υπουργείο! Και μου είπε, όταν το ανοίξεις να είναι… δίπλα σου και ένα ακόμη άτομο! (Αυτό με ανησύχησε…).

– Οπότε φίλε Μήτσο, μαζί θα πιούμε… το πικρό ποτήρι! Εγώ πάντως υποψιάζομαι πως η ειδοποίηση είναι για… να δώσουμε και όχι για… να πάρουμε!

– Καλά… υποψιάστηκες Θύμιο, τώρα που το άνοιξα με μεγάλη προσοχή, είδα τα πρώτα γράμματα του εγγράφου που λένε: Επιστρεπτέα προκαταβολή!

Το ξέχασες Θύμιο; Εσύ είσαι επαγγελματίας, έχεις το καφενείο του χωριού!

Πριν μερικούς μήνες το κράτος εν μέσω πανδημίας σε στήριξε επειδή είσαι καφετζής και εκείνο το διάστημα είχες αναδουλειές! Σου έδωσε λεφτά να τα φέρεις βόλτα στον καιρό της πανδημίας, που ήταν και καιρός… μεγάλης αφραγκίας!

– Γιατί τώρα τι έχουμε βρε Μήτσο; Μπήκαμε σε περίοδο… ευημερίας;

Και τώρα πού θα βρω εγώ 3 χιλιάδες ευρώ, που με δάνεισε το κράτος; Πώς να τα επιστρέψω; Μήπως τώρα που «έπεσαν οι μάσκες», το καφενείο έχει πελατεία; Δεν έχω εισπράξει μία! Οι γέροντες του χωριού, λόγω ακρίβειας, πίνουν τον καφέ τους… στο σπίτι και έρχονται στον ίσκιο του γεροπλάτανου και… πολιτικολογούν!

– Πάντως Θύμιο, το κράτος σου φέρεται σαν… κύριος! Σε δάνεισε και τώρα θέλει τα λεφτά του πίσω!

– Επομένως Μήτσο, το κράτος με βοηθάει με… το αζημίωτο!

– Τι να κάνει και το κράτος; 10 εκατομμύρια Έλληνες είναι με το «χέρι απλωμένο» και ζητάνε!

– Όμως Μήτσο, δεν έλαβε υπ’ όψιν μία παράμετρο: Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος!

Πάντως το κράτος είναι… αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, για να φτάσει σε… εισπρακτικό αποτέλεσμα! Ακόμη και ο αριθμός 112 στο κινητό, που είναι για τις φωτιές, θα… ενεργοποιηθεί και για τις επιστρεπτέες! Έτσι κι αλλιώς και αυτές «φωτιές» ανάβουν σε όλους!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.