Ανασχηματισμός: Άλλαξε ο Μανωλιός

Γράφει ο Ελευθέριος Μαστρογιάννης, Φοιτητής Νομικής

Με το μικρό, λιτό και ευέλικτο σχήμα των πενήντα τριών Υπουργών επέλεξε να πορευτεί στη διαχείριση και επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν την χώρα σε όλους τους τομείς των κυβερνητικών χαρτοφυλακίων ο Αλέξης Τσίπρας.

Καλά… Κανείς στην χώρα πλέον, ούτε καν από τον χώρο της αριστεράς, δεν τρέφει τέτοιες αυταπάτες. Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε έναν ανασχηματισμό με Υπουργικό συμβούλιο στο μέγεθος του 1/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση των εκλογικών σκοπιμοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα ούτε καν του ΣΥΡΙΖΑ είς ολόκληρον, αλλά των προσωπικών του! Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό ανάμεσα στις επερχόμενες εκλογές και την συντριπτική ήττα που του επιφυλάσσουν, στην κατακρήμνιση από τον θώκο της εξουσίας που τόσο αγαπά και στην εσωκομματική πολιορκία από τους δελφίνους (Φίλης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, κλπ.) που ετοιμάζονται να κατασπαράξουν το πολιτικό του σαρκίο για την ηγεσία του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη των εκλογών.

Στην απέλπιδα προσπάθεια του να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά του συμφέροντα συνέθεσε ένα δαιδαλώδες και δυσλειτουργικό παζλ από τους εναπομείναντες πιστούς κομματικούς ακόλουθους του, γυρολόγους τυχοδιώκτες και παρηκμασμένα απομεινάρια της κεντροαριστεράς. Μας τους συνέστησε ως «νέο, ευέλικτο και αποτελεσματικό σχήμα», «την διεύρυνση στο χώρο της κεντροαριστεράς», «την συνεργασία με τις υγιείς δυνάμεις της Δεξιάς», «την σύμπλευση πολιτικών δυνάμεων κατά της συντήρησης» (την οποία για αυτόν που κολά τον φάκελο με την γλώσσα και αναπαριστά τον Ζαχαριάδη στα Σκόπια, κομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Τα παλαιά πρόσωπα που παραμένουν στην Κυβέρνηση (και την ανικανότητά τους), δυστυχώς, τα γνωρίζουμε ήδη. Ποια είναι όμως τα νέα μέλη στη σύνθεση της πρώτη φορά Αριστερής dream team;

 Με δεκατρία νεα πρόσωπα «ανανέωσε» την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούμενα από τους/τις: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μιχάλη Καλογήρου, Σταύρο Αραχωβίτη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Στάθη Γιαννακίδη, Λευτέρη Κρέτσο, Παναγιώτη Ρίγα, Μάρκο Μπόλαρη, Μυρσίνη Ζορμπά, Γιώργο Δημαρά, Ολυμπία Τελιγιορίδου και την γνωστή και μη εξαιρετέα, την λαοφιλέστατη και λαοπρόβλητη εκπρόσωπο της ελληνικής Δεξιάς, Κατερίνα Παπακώστα. Ας δούμε αναλυτικότερα έκαστο αυτών και ποιο οφίκιο αναλαμβάνουν:

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Αγαπημένο παιδί του Γιώργου Παπανδρέου και Υπουργός της επίσης άκρως επιτυχημένης κυβέρνησης του και διαγεγραμμένη από το ΠΑΣΟΚ από το 2012 επειδή δεν ψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο, φαίνεται πως πλέον δεν εναντιώνεται με το ίδιο πάθος σε αυτά αφού δέχθηκε να γίνει μέλος της Κυβέρνησης του τρίτου και του τέταρτου Μνημονίου (μα τι λέω ο αφηρημένος… αφού βγήκαμε από τα Μνημόνια). Ορίστηκε Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Η άκρως νεαρά πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ά Θεσσαλονίκης, μετά την αποτυχία της να εκλεγεί βουλευτής το ‘15, κατεστάθη από τον Αλέξη ως Προϊσταμένη του γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη. Ευχόμαστε στην νεα Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης μία θητεία όπως η προηγούμενή της ή της προκατόχου της, δλδ ξεκούραστη, αφού αμφότερες δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Μιχάλης Καλογήρου: Στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, συνέταξε το (κριθέν ως αντισυνταγματικό από το ΣτΕ) σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο δικηγόρος του τρομοκράτη των Πυρήνων της φωτιάς, Κώστα Σακκά, ανέλαβε νέος Υπουργός Δικαιοσύνης.

– Σταύρος Αραχωβίτης: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το ‘12, υπήρξε γεωπόνος και συνδικαλιστής καί είναι ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

– Μαρίνα Χρυσοβελώνη: Υψηλόβαθμο στέλεχος των ΑΝΕΛ που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής στις αναμετρήσεις του ‘15.  Πρώην Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων μετά την παραίτηση του, επίσης προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη, η επάνοδός της οποίας στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως και την προηγούμενη φορά, αποτελεί μία κίνηση τήρησης των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην νομή της εξουσίας. Ως υφυπουργός Εσωτερικών θα είναι τα αυτιά και τα μάτια του Πάνου Καμμένου στο αρμόδιο για τις εκλογές Υπουργείο.

– Στάθης Γιαννακίδης: Ο νεαρός οικονομολόγος, πρώην μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το ‘15, ανέλαβε νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

– Λευτέρης Κρέτσος: Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που εκπόνησε και τον ιδιαιτέρως… επιτυχημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι διδάκτωρ εργασιακών σχέσεων, έχει εργαστεί στην συνδικαλιστική οργάνωση της ΓΣΕΕ και ανέλαβε Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

– Πάναγιωτης Ρήγας: Ο πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, αποζημιώνεται για την απομάκρυνσή του από Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Είμαστε σίγουροι ότι με την κατάρτισή του στα θέματα του χαρτοφυλακίου του θα συμβάλει τα μέγιστα στην άμυνα της χώρας.

– Μάρκος Μπόλαρης: Ακόμα ένα αγαπημένο «παιδί» του Γιώργου Παπανδρέου, που διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υφυπουργός Υγείας, και που διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει μέτρα του δεύτερου Μνημονίου. Προφανώς τα μέτρα του τρίτου και του τέταρτου Μνημονίου (πάλι ξέχασα ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια) δεν ενοχλούν την συνείδηση του κυρίου Υπουργού, οπότε έγινε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, παρέμεινε βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων (ναι, θα πληρώνουμε και αυτή την θέση).

– Μυρσίνη Ζορμπά: Η πρώην Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη ανέλαβε το φυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού.

– Γιώργος Δημαράς: Στην Κυβέρνηση των περιβαλλοντολογικών – και όχι μόνον – καταστροφών του Σαρωνικού, της Κινέτας και του Ματιού εισήλθε ο πολιτικός μηχανικός, επί χρόνια Οικολόγος πολιτικός και ακτιβιστής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ως υφυπουργός Περιβάλλοντος.

– Ολυμπία Τελιγιορίδου: Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Καστοριά την δεκαετία του ‘90, κτηνίατρος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων.

– Κατερίνα Παπακώστα: Η δικηγόρος και σφοδρή πολέμιος (μέχρι την διαγραφή της) του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, εκλέγεται βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία από το 2000. Συμμετέχει σε πολλές επιτροπές φιλίας της Βουλης με ξένα Κοινοβούλια και στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να ασχολείται με τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη. Η σφοδρή πολέμιος του Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το αλλοπρόσαλλο αυτό Κυβερνητικό σχήμα είναι και αυτό που καθιστά ξεκάθαρη τη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Μπροστά στην επερχόμενη εκλογική πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται απομονωμένος από το σύνολο του πολιτικού, πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, καταφέρνοντας να συλλέξει για Υπουργοποίηση μόνο τα ήσσονος ισχύος πειθήνια κομματικά στελέχη του και διαφορά αποτυχημένα απομεινάρια της πολιτικής ζωής της χώρας.

Ευχόμαστε λοιπόν ολόψυχα στην νέα Κυβέρνηση καλή επιτυχία στην αποτυχημένη πορεία της προς τις εκλογές και αδημονούμε για τις νέες κωμικοτραγικές αποτυχίες με τις οποίες ευελπιστεί να μας διασκεδάσει με την καινούργια ίνδικτο. Μόνον ας ελπίσουμε αυτήν την φορά η αποτυχία να μην σημαίνει και απώλεια ζώων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.