Ανάπτυξη να φάνε κι οι… κότες!

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Θυμάμαι πριν λίγο καιρό να αναλύουμε στο Last Point με το άρθρο Πανηγύρια για 0,4% ανάπτυξη; τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο επιτεύχθηκε αυτή η ισχνή ανάκαμψη κατά το 1ο τρίμηνο ενώ υπήρχε μείωση των εξαγωγών και καμιά αύξηση στα πάγια κεφάλαια, στοιχεία που δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας για την συνολική πορεία της οικονομίας.

Οι νέες ανακοινώσεις για το 2ο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν αυτά τα συμπεράσματα. Η κυβέρνηση επαίρεται ξανά, αυτή τη φορά μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, διότι η αναπτυξιακή τάση… διπλασιάστηκε αγγίζοντας το 0,8% σε ετήσια βάση. Μόνο που κανείς από τους τότε παράγοντες ανησυχίας δεν έχει εκλείψει.

Τα capital controls συνεχίζουν ακάθεκτα το καταστροφικό έργο τους. Οι φορολογικές κι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις μένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα. Οι πολιτικοί φόβοι από την εξέλιξη της 3ης αξιολόγησης με επίκεντρο τα εργασιακά παραμένουν. Οι επιχειρήσεις υποχρηματοδοτούνται και ταλανίζονται ακόμη από τα κόκκινα δάνεια.

Πολύ βασικό στοιχείο απόδειξης της μεσοπρόθεσμης έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία είναι το γεγονός ότι τα επιτόκια του 10ετους ελληνικού ομολόγου αυξήθηκαν λίγο παρά τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Οι αγορές τρέμουν απρόβλεπτες εξελίξεις ειδικά μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και πιθανή αδυναμία αυτόνομου δανεισμού.

Ας συγκρατηθούν λοιπόν οι κυβερνώντες κι ας μην κάνουν δεήσεις για την θετική πορεία του τουρισμού που θα κρατήσει την χώρα σε επίπεδο 1,5% ετήσιας ανάπτυξης. Ο στόχος αναθεωρείται συνεχώς προς τα κάτω και κανείς δεν ξεχνά ότι η ιδεοληπτική πολιτική τους μάς στέρησε τρία χρόνια ισχυρής και διαρκώς αυξανόμενης ανάπτυξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.