Αλβανικό τόξο και Σκόπια

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η ανάλυση του Σκοπιανού δίχως το αλβανικό στοιχείο είναι αναπόφευκτα λανθασμένη και τώρα φαίνεται και στους λιγότερο ειδικούς, διότι τώρα έχουν ενεργοποιηθεί οι κινήσεις και των Αλβανών και των Σέρβων. Αυτό που είναι θεμελιακό είναι ότι η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας συνεχίζει να επηρεάζει όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία αλλά επίσης στο Μαυροβούνιο και βέβαια στα Σκόπια.

Διότι το μέγεθός της σε αυτό το κράτος, αντιπροσωπεύει περισσότερο από την μισή χώρα, πράγμα το οποίο ξεπερνά κατά πολύ την αλβανική πραγματικότητα της περιοχής. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η ιδέα καλύπτει την Κέρκυρα κι ένα μεγάλο μέρος της Ηπείρου.

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργεί ένα καταλυτικό στοιχείο και το αλβανικό τόξο είναι εμφανές και επί της ουσίας ακολουθεί το σχήμα του μουσουλμανικού τόξου που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια. Έτσι το Σκοπιανό δεν μπορεί να ερμηνευτεί ξεχωριστά σαν να ήταν ανεξάρτητο.

Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε πόσο ρηχό είναι το προσύμφωνο, όταν λέει ότι θέλει να αποτελέσει μια πλατφόρμα σταθερότητας για την περιοχή, ενώ δεν είναι ικανό να αγγίξει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία της χώρας. Αυτό δείχνει πόσο πίσω είναι η ιδεολογική προσέγγιση αυτών των στρατηγικών δεδομένων.

http://lygeros.org/articles.php?n=39653&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.