«Άλαλα τα χείλη των (ποταμίσιων) ασεβών…»

Γράφει ο Θανάσης Κ.

«Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων», είχε πει κάποτε ο Μιτεράν.

Πράγμα που σημαίνει ότι στην Πολιτική,

  • ΔΕΝ είναι όλα «πενηνταράκια».
  • ΔΕΝ είναι όλα, κατά το κοινώς λεγόμενο, «καθημερινότητα».
  • ΔΕΝ είναι όλα, τι μπαίνει στην τσέπη του ψηφοφόρου.

Υπάρχει βέβαια και αυτή η πολύ «πεζή και τετριμμένη», πλην πανταχού παρούσα, πλευρά της πολιτικής διαχείρισης.

Αλλά αληθινά μακροχρόνια ΠΟΛΙΤΙΚΗ (με όλα κεφαλαία) τα ξεπερνά όλα αυτά.

Είναι ό,τι δεν διαχειρίζεται απλά το παρόν και τα προβλήματά του, αλλά ό,τι προετοιμάζει το μέλλον – και τις ανατροπές και τις υπερβάσεις των τωρινών προβλημάτων.

Πως προετοιμάζει το μέλλον;

Με τα σύμβολα που χρησιμοποιεί με τις λέξεις και τα σημαινόμενα που επικαλείται ή αρνείται.

Γιατί οι λέξεις – ακόμα και οι πιο «ταπεινές λέξεις», όταν αλλάζουν σημασία ή όταν «απαγορεύονται» – αποτελούν στρατηγικές παρεμβάσεις πολιτικής στις ψυχές των ανθρώπων, στις συμπεριφορές των ψηφοφόρων – άρα και στους πολιτικούς συσχετισμούς του μέλλοντος.

Οι κοινωνίες απελευθερώνονται ή υποδουλώνονται, ανάλογα με τις λέξεις και τα σημαινόμενα που επιβάλλονται κάθε φορά.

Δείτε για παράδειγμα τη λέξη που πρόσφατα μας απασχόλησε πολύ:

Λαθρομετανάστευση, λαθρομετανάστες, λαθρο-εποικισμός.

Μας λένε πρώτον ότι είναι «ακροδεξιοί» όροι και ΔΕΝ πρέπει να τους χρησιμοποιούμε.

Ποια είναι η αλήθεια:

  • Πρώτον, οι όροι αυτοί υπάρχουν σε δεκάδες ελληνικούς νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας! Υπάρχουν και στο Ευρωσύνταγμα (μετά το 2004, όπως και στη Συμφωνία Λειτουργίας της Ε.Ε πριν το 2004, δηλαδή υπάρχουν ρητά και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία).

Τους έχουν χρησιμοποιήσει Έλληνες Πολιτικοί, που δεν μπορούν να κατηγορηθούν ως «ακροδεξιοί», όπως ο Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο του στην Καθημερινή με τον εύγλωττο τίτλο μάλιστα «Μηδενική ανοχή στης λαθρομετανάστευση» (Ιούνιος του 2009).

  • Δεύτερον, σε αυτό απαντάνε οι νεόκοποι «λογοκριτές» με τον εξής συλλογισμό:

Τότε, δηλαδή μέχρι το 2009 δεν υπήρχαν κύματα λαθρομεταναστών, και ο όρος ήταν «αθώος»!

Αλλά μετά εμφανίστηκαν τα κύματα των λαθρομεταναστών, τον χρησιμοποίησε η Χρυσή Αυγή, οπότε ο όρος πήρε «ακροδεξιό» περιεχόμενο.

Αυτά είναι βέβαια φαιδρότητες.

Γιατί οι σκέψεις και οι έννοιες (αλλά και οι λέξεις που τις αρθρώνουν) υπάρχουν ανεξάρτητα από το ποιος και γιατί τις χρησιμοποιεί:

Το να μας λένε σήμερα ότι η λέξη «λαθρομετανάστης» ήταν «αθώα» όταν ΔΕΝ υπήρχαν λαθρο-μεταναστευτικές ροές (ή ήταν υποτυπώδεις), αλλά έπαψε να είναι «αθώα» κι έγινε… «ακροδεξιά» όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα και διογκώθηκε επικίνδυνα καταντάει βλακώδης ασυναρτησία.

Είναι σαν να μας λένε: επιτρέπετε να χρησιμοποιείται τον όρο για κάτι που ΔΕΝ υπάρχει, αλλά… «απαγορεύεται» να χρησιμοποιείτε τον όρο, όταν εμφανιστεί απειλητικά.

Γιατί; Γιατί κάποιοι μιαροί τον… «μαγάρισαν!»

  • Τρίτον: είναι και ανοησία «εις το τετράγωνο»!

Γιατί;

Διότι ποιος επιμένει στη χρήση της λέξης λαθρομετανάστης;

Ο ίδιος ο κόσμος, αφού ξέρει ότι δεν είναι πρόσφυγες, ούτε νόμιμοι μετανάστες! Το ξέρει, δεν το υποθέτει.

Τι κάνουν, λοιπόν;

Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι είναι… «ακροδεξιοί» και «χρυσαυγίτες»;

Τρελάθηκαν εντελώς;

Και ποιος άλλος, επώνυμος, χρησιμοποιεί την λέξη «λαθρομετανάστες» δημόσια;

Ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς!

Και τον κατηγορούν, παρεμπιπτόντως, ως «ακροδεξιό»!

Ποιόν ακριβώς;

Τον μόνο Έλληνα πολιτικό, που είχε τα «άντερα», να ενεργοποιήσει το νόμο περί «εγκληματικής οργάνωσης» και να στείλει ολόκληρη τη νέο-ναζιστικη «Χρυσή Αυγή» φυλακή!

Κανείς άλλος δεν διανοήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο. Ποτέ!

Κι από το πλήγμα εκείνο η διόγκωση της ΧΑ σταμάτησε και λίγα χρόνια αργότερα το νεοναζιστικό μόρφωμα εξαφανίστηκε!

Και ποιοι έχουν τα θράσος να κατηγορούν το Σαμαρά σήμερα;

Πολλοί από εκείνους που όταν ο Σαμαράς έστελνε τη ΧΑ στη φυλακή, προεξοφλούσαν ότι η κατηγορία «θα καταπέσει στα δικαστήρια». Αλλά διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Και πολλοί από εκείνους που αργότερα καθυστερούσαν για χρόνια τη δίκη της ΧΑ. Και πολλοί από εκείνους που προς το τέλος, άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα, για να πέσουν οι χρυσαυγίτες στα μαλακά.

Μ’ άλλα λόγια, όσοι προσπάθησαν είτε να σώσουν τους χρυσαυγίτες, είτε να αποσοβήσουν τη δίωξη της ΧΑ, κατηγορούν ως «ακροδεξιό» εκείνο που την κάθισε στο εδώλιο και την έστειλε φυλακή.

Τόσο υποκριτές!

  • Πέμπτον, η απαγόρευση της λέξης «λαθρομετανάστευση» που επιχείρησαν να επιβάλουν, έχει κι ένα μικρό πρόβλημα.

Είναι η μόνη που περιγράφει την πραγματικότητα! Όλα τα άλλα είναι ψέματα.

Ονοματίζουν τις ροές «προσφυγικές». Ήδη υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου ότι, βάσει της Διεθνούς Σύμβασης της Γενεύης, κανένας από όσους έρχονται παράνομα ΔΕΝ είναι πρόσφυγας (με την νομική έννοια τουλάχιστον).

Κι όταν τους ονοματίζουν πρόσφυγες λένε ψέματα! Και επιμένουν.

Δεν είναι ούτε μετανάστες. Γιατί μετανάστες είναι όσοι μπαίνουν νόμιμα παίρνουν νόμιμες άδειες παραμονής και εργασίας, τις ανανεώνουν κανονικά κλπ. Υπάρχει ολόκληρη διεθνής Νομοθεσία για τους Μετανάστες! Αυτοί που μας έρχονται την παραβιάζουν ολόκληρη. Από το πρώτο ως το τελευταίο άρθρο.

Άρα δεν είναι ούτε «μετανάστες»!

Κι όποιος τους αποκαλεί «μετανάστες» λέει επίσης ψέματα!

Οι περισσότεροι απ’ όσους τώρα μας έρχονται τώρα, ΔΕΝ είναι «συσσωρευμένοι» πρόσφυγες στην Τουρκία. Είναι άτομα που έρχονται αεροπορικώς στην Τουρκία κανονικά με διαβατήρια, κι ύστερα σχίζουν τα διαβατήρια τους και μεταφέρονται από τις τουρκικές αρχές απέναντι από τα ελληνικά νησιά!

Κι εκεί τους φυλάνε ένοπλοι Τούρκοι στρατο-χωροφύλακες, τους φοράνε σωσίβιοι και τους επιβιβάζουν σε φουσκωτά για να αποβιβαστούν στα ελληνικά νησιά. Με πλήρη τάξη και στρατιωτική πειθαρχία.

Υπάρχουν σχετικά ντοκουμέντα, φωτογραφίες και βίντεο!

Υπάρχουν και οι απειλές του Ερντογάν κάθε τόσο, ότι θα μας στείλει κι άλλους

Αλλά κάποιοι στην Αθήνα… ενοχλούνται όταν αποκαλούμε το φαινόμενο λαθρο-εισβολή!

Αν αυτό δεν είναι λαθρο-εισβολή, τι είναι;

  • Έκτον, όσοι προσπαθούν, παρ’ όλα αυτά, να απαγορεύσουν τους όρους «λαθρο-μετανάστες», «λαθρο-εισβολή» το κάνουν γιατί δεν θέλουν οι Έλληνες να το βιώσουν ως «απειλή». Δεν θέλουν η Ελλάδα να πάρει πραγματικά μέτρα και να ανασχέσει τις ροές. Θέλουν να συνεχιστεί.

–Κι από την άλλη πλευρά, όσοι επιμένουν στους όρους «λαθρομετανάστες» και «λαθροεισβολή» το κάνουν ακριβώς γιατί – εκτός του είναι η πραγματικότητα – πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως απειλή. Όπως κάνουν όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες!

Και να το αναχαιτίσουμε. Όχι να κάτσουμε παθητικά μας να σαρώσει.

Αυτή είναι η αληθινή πολιτική διάσταση της δημόσιας διαφωνίας. Όχι γλωσσολογική, όχι υφολογική, όχι φιλοσοφική, όχι νομική: Πολιτική!

–Από τη μία όσοι θέλουν να το υποστούμε ως το τέλος.

–Κι από την άλλη όσοι θέλουν να το αποτρέψουμε και να το αποφύγουμε, όσο προλαβαίνουμε ακόμα!

  • Έβδομον, υπάρχει όμως και μια ακόμα «πολιτική διάσταση». Η αποδοχή ή απόρριψη της κατευθυνόμενης λογοκρισίας και της… λοβοτομής που πάει να επιβληθεί.

Ουσιαστικά αποφάσισαν κάποιοι – μόνοι τους, με το έτσι θέλω – να απαγορεύσουν ένα όρο, την ώρα που γινόταν πολιτικά επίκαιρος!

Απαγόρευσαν ακόμα και τη λέξη «λαθρομετανάστες», όταν άρχισαν να μας έρχονται μιλιούνια λαθρομετανάστες!

Απαγόρευσαν την λέξη «λαθρο-εισβολή» ίσα-ίσα τη στιγμή που η Τουρκία ΔΕΝ το κρύβει, ότι έχει εργαλειοποιήσει τις «ροές» και προωθεί κανονικό «λαθρο-επικοισμό».

Όμως, κανένας στοιχειωδώς δημοκρατικός άνθρωπος δεν δέχεται την αστυνόμευση της συνείδησης!

Λογοκρισία σε Ολοκληρωτικά καθεστώτα! Όχι εδώ

Ο πρώτος που τους είπε αυτό δημόσια ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος σε παρέμβασή του στη Βουλή, στις αρχές του 2015, είπε στην Πρόεδρο της Βουλής που είχε κάνει τότε κάποια σχόλια για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστες» από στελέχη της ΝΔ:

Δεν σας επιτρέπουμε να λογοκρίνετε όσα λέμε. Θεωρούμε απαράδεκτα τα σχόλια σας για όσα στελέχη μας χρησιμοποίησαν τον όρο «λαθρομετανάστες». Δεν είναι δική σας δουλειά αυτή (να ελέγχετε πως μιλάμε και τι λέμε). «Λογοκρισία δεν δεχόμαστε από κανένα. Ιδιαίτερα από σας»…

https://www.youtube.com/watch?v=y-By3_JBqok&fbclid=IwAR2wzBKTITXhT1O4KlivEyIx-wDnz61YdCVKxfBj1WUmf5ZAqFqZ6xi0u-k

Ναι, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητοτάκης, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αρχές Μαρτίου του 2015, είναι αναφερθεί στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει λογοκρισία, ειδικά με την αναφορά της λέξης «λαθρομετανάστες».

Και είχε απορρίψει απερίφραστα κάθε τέτοια απόπειρα λογοκρισίας.

(Δεν το γνώριζαν αυτό κάτι ποταμίσια «παπαγαλάκια» και άλλα… «ωδικά πτηνά», που είχαν αρχίσει να κελαηδάνε κακόφωνα, και ξαφνικά βουβάθηκαν. Τα καημένα…)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.