Airbnb. Ο κόσμος με την περιουσία του που με τόσο κόπο απέκτησε, θα σώσει ένα κράτος ανίκανο;

Γράφει ο Γιώργος Παντάκης

“Ξηλώνεται” λένε κάποιοι το airbnb και αυτοί οι κάποιοι πανηγυρίζουν. Όχι ότι έχουν κάτι να κερδίσουν, αντιθέτως, ευχαριστιούνται που κάποιοι θα χάσουν… Λάθος;
Τότε για ποιο λόγο πανηγυρίζουν; Με ποιο σκοπό; Ότι έτσι θα βρίσκουν ευκολότερα σπίτια οι ιατροί, οι λιμενικοί, δάσκαλοι στα νησιά, οι φοιτητές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη;

Αλήθεια; Δηλαδή ο κόσμος που απέκτησε ένα ακίνητο και το εκμεταλλεύεται, θα αναγκαστεί να σταματήσει να το κάνει για να σώσει ένα κράτος που άφησε 25+ χρόνια τις φοιτητικές εστίες να καταρρέουν και να τις διαχειρίζονται οι διάφοροι αναρχικοί ;

Αλήθεια; Δηλαδή ο κόσμος με την περιουσία του που με τόσο κόπο απέκτησε, με δική του προσπάθεια και δικά του μέσα, θα σώσει ένα κράτος ανίκανο, ένα κράτος που εδώ και 200 και βάλε χρόνια δεν μπόρεσε να κτίσει σε αυτούς τους τόπους σπίτια για να φιλοξενεί, έστω και με ένα συμβολικό ποσό, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δασκάλους, τους λιμενικούς, τους ιατρούς κλπ, που στέλνει στα νησιά ;

Δεν είμαι καθόλου αντίθετος ότι το κράτος πρέπει να μεριμνά για την παροχή στέγης σε αυτούς τους ανθρώπους. Επιτελούν λειτούργημα, υπηρετούν σε δύσβατες περιοχές και η παροχή διευκολύνσεων είναι αναγκαία, αλλιώς υπάρχει ο φόβος (σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει ήδη πραγματικότητα) να μη στελεχώνονται αυτές οι θέσεις. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί οι θιγμένοι που θα πληρώσουν αυτή την πολιτική στέγασης του κράτους, πρέπει να είναι οι πολίτες, οι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται την περιουσία τους. Εκμετάλλευση που έχει πλέον καταστεί μονόδρομος, αφού η κατοχή ακίνητης περιουσίας έχει πλέον και οικονομικές συνέπειες (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κοκ). Δε μπορώ να δεχτώ ότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει ένα κομμάτι γης που το κράτος να μπορεί να χτίσει 15-20 διαμερίσματα και να τα διαθέτει στους ανθρώπους αυτούς.

Δε μπορώ να δεχτώ ότι την κρίση των ακινήτων θα την πληρώσει ξανά ο ιδιώτης. Και μάλιστα ποιος ιδιώτης. Όχι ο παράνομος, όχι ο παράτυπος, αυτός που εκμεταλλεύεται τα ακίνητά του παράνομα, που δε φορολογείται για τα έσοδά του, που δεν πληροί τους όρους υγιεινής κοκ. Αυτός όπως το έκανε πριν θα το κάνει και τώρα, δε θα επηρεαστεί. Αυτός που θα επηρεαστεί είναι μόνο ο νόμιμος.

Το σπίτι μου, την περιουσία μου, έχω δικαίωμα να το αξιοποιήσω όπως θέλω, αρκεί να είμαι νόμιμος, να συμμορφώνομαι στους κανόνες του κράτους. Φτάνει βέβαια και το κράτος να βάζει κάποιους κανόνες, και να φροντίζει να τιμωρεί και όποιον δεν τους σέβεται. Πράγμα δύσκολο.

Τι πιστεύουν αυτοί οι κομπλεξικοί με την ιδιοκτησία άνθρωποι; Πως όταν σταματήσει κάποιος να νοικιάζει το σπίτι του μέσα από τις πλατφόρμες, θα το βγάλει για ενοικίαση τσάμπα και θα το πάρει ο ιατρός ή ο λιμενικός στο νησί; Λάθος. Δεν ξέρω αν έχουν καμία αντίληψη οι άνθρωποι αυτοί πόσο ψηλά έχουν φτάσει οι τιμές των ενοικίων ειδικότερα στα νησιά. Το σπίτι που θα φύγει από το airbnb και θα νοικιαστεί σε τέτοια τιμή, εξακολουθεί να μην είναι στην πράξη διαθέσιμο στο φοιτητή, ακόμα και στον εργαζόμενο του δημοσίου. Μην κάνουν όνειρα. Πάλι για λίγους θα είναι τα σπίτια. Και όσους περιοριστικούς κανόνες και να βάλουν το ίδιο θα παραμείνει. Διότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στην περιουσία του άλλου που με κόπο απέκτησε και επιβιώνει με αυτήν.

Ίσως μάλιστα αν σταματήσει το airbnb, τα πράγματα να είναι χειρότερα για όλους. Για το κράτος που θα χάνει το φόρο, για τη γειτονιά, το φούρνο και το μανάβη, που θα χάσουν τζίρο από τους ξένους επισκέπτες, για την καθαρίστρια, για τα συνεργεία καθαρισμού κλπ. Το έχουμε δει να ξανασυμβαίνει πολλάκις (όχι ο Παύλος).

Ας σοβαρευτεί το κράτος και ας σταματήσει να βολεύεται με πυροτεχνήματα. Ας υιοθετήσει σοβαρές πολιτικές για το χτίσιμο νέων σπιτιών, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές. Και ας αφήσει ήσυχα τα σπίτια που ο ιδιοκτήτης τους τα εκμεταλλεύεται μέσω airbnb. Ας βρει ΟΛΑ τα σπίτια που δουλεύουν με τις πλατφόρμες παράνομα, να τα φορολογήσει σωστά. Σε αυτό μαζί τους. Άλλωστε για να μεγαλουργήσει η ελεύθερη οικονομία είναι αναγκαία η επιβολή της νομιμότητας σε όσους δε συμμορφώνονται. Ποτέ όμως δε μπορείς να φτάσεις σε σημείο υποκατάστασης του ιδιοκτήτη. Και σίγουρα το αποτέλεσμα δε θα είναι ικανοποιητικό.

  • Τα μέτρα που σκέφτεται να επιβάλει η κυβέρνηση δεν ειναι φυσικά ολα λάθος, ειδικότερα στην Αθήνα. Να ξέρουν ΟΛΟΙ ότι υπάρχουν πολλές ενναλακτικές, ΝΟΜΙΜΕΣ λύσεις ενοικιάσεως του διαμερίσματος σε εταιρίες με πολυ μεγάλο ενοίκιο. Πράγμα που δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το λάθος μέτρο ειναι στα νησιά, και το σωστό στις εταιρίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.