Αυτογελοιοποίηση με «κολοβές» δημοσκοπήσεις

ΔΕΝ είναι σπάνιο το φαινόμενο να δημοσιεύονται σε ΜΜΕ άμεσα ελεγχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ «κολοβές» δημοσκοπήσεις, αλλά κατά τα άλλα, υποθέτω «καθαρές». Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο παράδειγμα, η δημοσκόπηση της Palmos Analysis που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή». Από την οποία -ω του θαύματος!- έλειπαν τόσο η πρόθεση ψήφου όσο και η καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ όμως και τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας, αναρωτιέται κανείς -αφού το κεντρικό αφήγημα που ήρθε να στηρίξει η δημοσκόπηση ήταν το «φθείρεται γρήγορα η κυβέρνηση-καταρρέει»- γιατί τη δημοσιεύτηκε. Πώς «καταρρέει» μια κυβέρνηση όταν τα ίδια τα ευρήματα της μέτρησης που χρησιμοποιείται ως η απόδειξη της κατάρρευσης επικροτούν τις επιλογές της;

Είναι «κατάρρευση» της κυβέρνησης όταν π.χ. το 50% συμφωνεί με την κατάργηση των περιορισμών στους εμβολιασμένους, σε αντίθεση με το 45% που διαφωνεί; Δείχνει «κατάρρευση» της κυβέρνησης ότι για ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως οι καταστροφές από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, μόνο για το 26% των ερωτηθέντων στη μέτρηση της Palmos Analysis για την «Αυγή» φταίει η κυβέρνηση, όταν άλλο ένα 26% τις αποδίδει στα ακραία καιρικά φαινόμενα και το 45%(!) στις κακές υποδομές; Οι κακές υποδομές βαρύνουν άραγε περισσότερο μια κυβέρνηση 2 ετών ή μια διακυβέρνηση 4,5 ετών;

ΣΤΗΝ ίδια μέτρηση υπάρχουν κι άλλα ευρήματα-αυτογκόλ για την κυβέρνηση. Υπάρχει όμως και… ενάμισι εύρημα, το οποίο εξυπηρετεί το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Το «μισό» είναι ότι το 38% απαντά ότι η κυβέρνηση δείχνει ανοχή σε επεισόδια με ακροδεξιούς πρωταγωνιστές για να μην ενοχληθεί η δεξιά πτέρυγά της. Το 21% λέει ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί». Ενώ το 30% -καθόλου μικρό ποσοστό- πιστεύει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι «ανεπαρκείς». Κάτι που είναι ανοικτό σε ερμηνείες για το τι ακριβώς θεωρεί ως επαρκές.

Το ένα και μοναδικό εύρημα που προκαλεί αγαλλίαση στην Κουμουνδούρου είναι ότι ποσοστό άνω του 70% συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η ενδεχόμενη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω της «λίστας Πέτσα» και της Opinion Poll!

Αλλά κι αυτό, αν το καλοσκεφτεί κάποιος, είναι μικρό ποσοστό, δεδομένου ότι ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα κόμματα συμφωνούν -και υποθέτω και σχεδόν όλοι οι πολίτες θέλουν- να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο. Τη στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία της Βουλής (Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) θέλει να διερευνηθεί το διάστημα 2015-2021, το οποίο εμπεριέχει και τη διετία 2019-2021, στην οποία εστιάζει αποκλειστικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανονικά το ποσοστό συμφωνίας θα έπρεπε να ξεπερνά το 95%. Ομως, και το 70% που αποτυπώνει η έρευνα φαίνεται πως είναι ικανοποιητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ…

ΑΥΤΟ που δεν μπορεί να είναι ικανοποιητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, όση σκοπιμότητα κι όσος πολιτικός κυνισμός κι αν κυριαρχούν, είναι η γελοιοποίηση. Ή μάλλον η αυτογελοιοποίηση. Γιατί το να κρύβεις την πρόθεση ψήφου (προφανώς επειδή δεν είναι καλή και δείχνει ό,τι και οι άλλες δημοσκοπήσεις), όπως και την καταλληλότητα για πρωθυπουργός (προφανώς πάλι γιατί ο Α. Τσίπρας δίνει άνιση μάχη με τον «κανέναν», μακριά από τον Κ. Μητσοτάκη) για να ηττηθείς στο μέτωπο της «καταρρέουσας κυβέρνησης» και να δικαιωθείς -εν μέρει- για την Εξεταστική, είναι καθαρή πολιτική αυτογελοιοποίηση.

Ελεύθερος Τύπος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.