Α. Γκίκα: Με εντυπωσίασαν τα αντανακλαστικά Κόνσολα & Καμπουράκη για την προσχολική εκπαίδευση

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη 

Κανονικά θα εφαρμοσθεί στη Ρόδο το μέτρο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης όπως δήλωσε σήμερα στον Sky η Γενική Γραμματέας ¨Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  του υπουργείου Παιδείας κ. Αναστασία Γκίκα.

Η κ. Γκίκα μίλησε για τον αγώνα που έκανε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας με την παρότρυνση του νέου δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη για να μην εξαιρεθεί η Ρόδος από το μέτρο.

“ Με βάση τα έγγραφα που είχαμε στη διάθεση μας δεν ήταν δυνατό να εφαρμοσθεί το μέτρο στη Ρόδο. Χάρη στον αγώνα που έγινε όμως δόθηκαν λύσεις”, δήλωσε η κ. Γκίκα.

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας αποκάλυψε πως υπήρχαν ελλείψεις στη Ρόδο σε υποδομές και εξοπλισμό.

«Η εξαίρεση δεν είχε την έννοια η οποία δόθηκε. Δεν αποκλείσαμε κανένα. Θελήσαμε απλά, να δώσουμε την ευελιξία στους δήμους που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη στέγασης των νηπίων σε δημόσια νηπιαγωγεία για να καλύψουν τις ελλείψεις. Από τα έγγραφα που μας είχαν αποστείλει οι αρμόδιοι φορείς της Ρόδου και οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαπιστώσαμε ότι δεν επαρκούσε ο εξοπλισμός για όλα τα νήπια που θα έπρεπε να ακολουθήσουν το πρόγραμμα», δήλωσε η κ. Γκίκα και πρόσθεσε πως με την εξαίρεση δόθηκε στο Δήμο Ρόδου, η ευελιξία ώστε να μην βρεθεί στη δεινή θέση να χρησιμοποιήσει μόνο τα δημόσια νηπιαγωγεία για την εφαρμογή του μέτρου αλλά να βρει και άλλους χώρους.

Όμως με τον αγώνα και την προσπάθεια του υφυπουργού Τουρισμού κ, Μάνου Κόνσολα αλλά και τη στήριξη και το ενδιαφέρον του νέου δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη όπως είπε η κ. Γκίκα τα προβλήματα έχουν αρθεί.

«Τώρα έχετε όλη την ευχέρεια να εφαρμόσετε το μέτρο κανονικά και χωρίς προβλήματα. Εμείς δείξαμε ευαισθησία για να μην δυσκολευθεί η Ρόδος. Η απόφαση που ελήφθη δεν είχε την έννοια του αποκλεισμού του νησιού. Προς τιμή της η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκε άμεσα και είχε αποτέλεσμα. Μακάρι να είχαμε άμεσες συντονισμένες και στοχευμένες αντιδράσεις και από άλλους δήμους στην Ελλάδα. Είμαι εντυπωσιασμένη από την επικοινωνία που είχα με τον κ. Κόνσολα αλλά και με το νέο δήμαρχο με τον οποίο συνομιλήσαμε πάρα πολλές φορές », τόνισε η κ. Γκίκα

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Δυσκολίες στην Κω

Σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου και στην Κω η κ. Γκίκα δήλωσε:
«Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η προετοιμασία στην Κω. Από τα έγγραφα που έχω μπροστά μου προκύπτει ότι υπάρχουν δυσκολίες. Θα ήταν σημαντικό για την κοινωνία του νησιού να εφαρμοσθεί και εκεί. Είναι σημαντικό να κινητοποιούνται οι τοπικοί παράγοντες και να εξελίσσονται γρήγορα τα πράγματα».

Η προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά

Η κ. Γκίκα αναφέρθηκε στην προετοιμασία που γίνεται για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου και τον αγώνα για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών στα σχολεία.
«Είμαστε σε διαδικασία επιτάχυνσης και επίσπευσης των διαδικασιών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θα προβούμε σε ανακοινώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών. Μας ενδιαφέρει πολύ να ικανοποιήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ως εκπαιδευτικός καταλαβαίνω απόλυτα τις αγωνίες των δασκάλων και των καθηγητών. Κάνουμε ότι μπορούμε για να λειτουργήσουν όλα με τον καλύτερο τρόπο. Έχουμε όλη την καλή διάθεση και την πολιτική βούληση για να μεριμνήσουμε σχετικά», δήλωσε η κ. Γκίκα.

Οι ανακοινώσεις για τις Πανελλήνιες

Όσο για τις βάσεις και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή των αποφοίτων των λυκείων σε ανώτερες και ανώτατες σχολές θα ανακοινωθούν το αργότερο όπως είπε την άλλη εβδομάδα.

«Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Θα λάβει τέλος η αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους. Ευχόμαστε στους τελειόφοιτους καλή επιτυχία και ευόδωση των στόχων τους. Να έχουν καλά αποτελέσματα . Εμείς τους επισημαίνουμε πάντως ότι οι εξετάσεις είναι ένα ακόμη βήμα στη ζωή τους. Είτε τα αποτελέσματα είναι θετικά ή όχι θα έχουν μπροστά τους πολλές ευκαιρίες για να βελτιώσουν την κατάσταση και να κάνουν νεες αρχές. Στη ζωή μας πάντα μαθαίνουμε και προχωράμε μπροστά με αισιοδοξία» , δήλωσε η κ. Γκίκα.

Οι στόχοι στο υπουργείο Παιδείας

Η κ. Γκίκα μίλησε και για τους στόχους στο υπουργείο Παιδείας μιας και ανέλαβε πριν λίγο καιρό τα καθήκοντα της.

« Το πρωταρχικό για μας είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με τον καλύτερο τρόπο. Να είναι τα πάντα έτοιμα για τον αγιασμό και να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Μας ενδιαφέρουν οι διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση. Η διαδικασία θα καθυστερήσει λίγο. Κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθεί. Έχουμε υπόψη και τις ανάγκες στα απομακρυσμένα νησιά. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες όσο γίνεται πιο άμεσα και ολοκληρωμένα. Μετά με τους διορισμούς θα καλυφθούν οι ανάγκες. Για την ειδική εκπαίδευση θα διοριστούν 4.500 άτομα. Θα γίνουν και άλλοι αργότερα. Θέλουμε να λειτουργούν καλά τα σχολεία και να είναι ικανοποιημένοι και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Δεν μπορεί οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ζουν συνεχώς σε καθεστώς ανασφάλειας», τόνισε.

Το βιογραφικό της κ. Α Γκίκα

Η κ. Αναστασία Γκίκα είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αγγλική & Ελληνική Φιλολογία), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαιδευτική Ηγεσία από Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έχει πολυάριθμες επιμορφώσεις σε ειδικότερα πεδία Εκπαίδευσης & Διοίκησης, όπως στη στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών (Πάντειο Πανεπιστήμιο), στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου (ΕΚΠΑ), στη μαθητική διαρροή (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και Πανεπιστήμιο Λονδίνου), στη διοίκηση Σχολικών Μονάδων (ΕΚΔΔΑ), κά.

Ξεκίνησε να εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και συνέχισε στη δημόσια, ως καθηγήτρια σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και πιο πρόσφατα ως Αναπλ. Διευθύντρια στο 1ο ΓΕΛ Κηφισιάς και Διευθύντρια στο 8ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου.

Έχει ασκήσει διοικητικά καθήκοντα σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας, όπως στη Διεύθυνση ΕΕ για την εφαρμογή Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στα σχολεία, στη Διεύθυνση Σπουδών Β/θμιας Εκπαίδευσης ως Συντονίστρια της εισαγωγής της αγγλικής γλώσσας στην Α/θμια, ως Εκδότρια του Ηλεκτρονικού Περιοδικού Υπουργείου E-emphasis και ως Διευθύντρια της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.

Έχει εκλεγεί κατ’ επανάληψη ως εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών σε διάφορες θέσεις και είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένη σε θέματα εθελοντισμού με μακρόχρονες συνεργασίες με το Χαμόγελο του Παιδιού, την Special Olympics-UNICEF, την ActionAidHellas, τη Φλόγα, κ.ά..

Το συγγραφικό της έργο καλύπτει θέματα διδακτικής και εκπαιδευτικής πολιτικής σε κοινές και ατομικές εκδόσεις, δημοσιεύσεις και άρθρα. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά.

SkyRodos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.