5 λόγοι για να ψηφίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Οδυσσέας Ματζιούνης,

Είναι σε όλους πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τα λαϊκά ερείσματα που είχε κάποτε και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών βρίσκουν την κοινωνία απέναντί τους. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα ποσοστό που ακόμη και σήμερα απαντάει στις δημοσκοπήσεις ότι ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα οδηγήσει τον τελευταίο να παραμείνει στην πολιτική σκηνή ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το άρθρο απευθύνεται σε αυτούς τους ανθρώπους και στους λόγους που τους οδηγούν σε αυτή την επιλογή. Γιατί λοιπόν να καταψηφίσεις τον ΣΥΡΙΖΑ αν:

1.Δεν επιθυμείς να επιστρέψει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία : πρόσφατη έρευνα της Kapa Research δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος (56%) των εναπομείναντων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν το κυβερνών κόμμα γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Παρόλα αυτά ακόμη και να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ εσύ και οι ομοϊδεάτες σου δεν είστε αρκετοί για να κρατήσετε την ΝΔ από το Μαξίμου. Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις πάσχουν από πλευράς αξιοπιστίας η διαφορά, που φαίνεται παντού ότι είναι διψήφια, είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί καθώς η δημοσκοπήσεις σπάνια θα πέσουν έξω πάνω από 5 μονάδες όσο αφορά τις βουλευτικές εκλογές . Συνεπώς ψηφίζοντας ένα άλλο μικρότερο κόμμα που δυσκολεύεται να μπει στη Βουλή θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να μειώσεις την επιρροή της ΝΔ. Αυτό γιατί πλέον δεν τίθεται θέμα πρωτιάς αλλά αυτοδυναμίας και αυτή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων στην επόμενη Βουλή.

2.Σε εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά η αριστερά : σύμφωνα με την ίδια έρευνα αυτό ισχύει για το 34% των υποστηρικτών του πρωθυπουργού. Πράγματι ο κ. Τσίπρας πέρασε ορισμένους νόμους σε κοινωνικά ζητήματα προκειμένου να κρατήσει τις αριστερές του παρωπίδες. Όμως αυτά δεν ήταν ποτέ τα κυρία αιτήματα της Ελληνικής αριστεράς. Είναι για κόμματα του ίδιου χώρου στο εξωτερικό αλλά ακόμη και αυτά τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν την αποτυχία της εφαρμογής της δίκης τους ατζέντας. Έτσι και ο πρωθυπουργός, καθώς απέτυχε να εφαρμόσει αναδιανομή του πλούτου και κρατικοποιήσεις που είναι τα βασικά οικονομικά αιτήματα των πολιτών αριστερών καταβολών, προβάλει τα παραπάνω και μαζί με παροχές κλάσματα των περικοπών που έχει εφαρμόσει προσπαθεί να κρατήσει με το μέρος του μια μερίδα του αριστερού του ακροατηρίου. Ένα άλλο αίτημα της παράταξής σου τις τελευταίες δεκαετίες είναι η απομάκρυνση της οικογενειοκρατίας από την δημόσια ζωή . Παρόλα αυτά το σημερινό δημόσιο βρίθει από φίλους και συγγενείς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θα ήταν πολιτική ανοησία βέβαια να πούμε ότι αυτή είναι μια δεξιά κυβέρνηση δεδομένων των πολιτικών της στην οικονομία και σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα. Παρόλα αυτά σίγουρα έχει αποτελέσει τροχοπέδη στους παραδοσιακούς στόχους της ελληνικής αριστεράς.

3.Στηρίζεις την συμφωνία των Πρεσπών: σύμφωνα με το κείμενο που πέρασε η συμφωνία βρίσκεται σε ισχύ από την στιγμή που έχει γίνει νόμος του κράτους. Από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα έχουν γίνει πολυάριθμες παραβάσεις από πλευράς των Σκοπίων. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να αποκαλεί την χώρα του Μακεδονία και οι αλλαγές από μεριάς Σκοπίων δεν έχουν ξεκινήσει. Το συμπέρασμα είναι ότι η συμφωνία απέτυχε με αποτέλεσμα εμείς να δίνουμε όνομα, εθνότητα, γλώσσα και είσοδο σε διεθνής οργανισμούς χωρίς να πέρνουμε τίποτα ακόμη και από τα πενιχρά ανταλλάγματα που προβλέπει αυτή η επαίσχυντη συμφωνία. Παρόλα αυτά αν υποστηρίζεις την συμφωνία μάλλον είσαι από αυτούς που θεωρούν το Σκοπιανό ζήτημα μικρής σημασίας και είσαι ευτυχής που ο Τσίπρας πήρε ως αντάλλαγμα κατώτατο μισθό και μη περικοπή συντάξεων. Κι όμως μέχρι και αυτά είναι αέρας. Αν λάβουμε υπόψην την μείωση του αφορολόγητου που θα έρθει του χρόνου τότε οι πραγματικές αυξήσεις είναι πενιχρές ενώ με την μη περικοπή των συντάξεων τα πράγματα απλά δεν χειροτερεύουν χωρίς να υπολογίσουμε ότι η μείωση μπορεί απλά να έρθει αργότερα. Εκτός βέβαια αν δώσουμε κανένα νησί και αναβληθούν και τα δυο παραπάνω συμβάντα.

4.Είσαι δημοκράτης : αν πιστεύεις στους θεσμούς της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας τότε θα έπρεπε να είσαι ήδη αηδιασμένος με το πολιτικό αλισβερίσι που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή λόγω της δίψας του ΣΥΡΙΖΑ για εξουσία. Το πολιτικό ήθος που έχει εκπέμψει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, κάνοντας ότι πολιτική κυβίστηση υπάρχει κάτω από τον ήλιο για να κρατήσει την εξουσία, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή πολιτικό κυνισμό μεταξύ πολλών βουλευτών. Πλέον πολλοί από αυτούς βλέπουν τις έδρες τους ως πολιτικά προϊόντα προς συναλλαγή για το δικό τους πολιτικό όφελος και όχι ως εργαλείο για την εκπροσώπηση των συμπολιτών τους. Δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι άτομα, τα οποία είχαν τις ακριβώς αντίθετες θέσεις έξι μήνες πριν, παρέμειναν στην κυβέρνηση ενώ το κόμμα τους αποχωρούσε για να κρατήσουν τις καρέκλες τους. Επίσης δεν υπάρχει προηγούμενο μια κυβέρνηση να εκβιάζεται από την τηλεόραση ή μία βουλευτής να προαναγγέλλει την αποχώρησή της από την κυβέρνηση και ίδρυση νέου κόμματος την Παρασκευή και την Κυριακή να δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός είναι «λεβεντιά» λέγοντας με στόμφο ότι «εγώ θα τα ψηφίσω όλα». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γελοιοποιήσει την δημοκρατία και την έννοια της πολιτικής ηθικής. Γι αυτήν την χυδαία συμπεριφορά πρέπει να τιμωρηθεί από τους πολίτες.

5.Είσαι νέος : αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει σε πέρας την πιο καταστροφική πολιτική στην παιδιά των τελευταίων δεκαετιών. Επανέφερε το άσυλο στα πανεπιστήμια με αποτέλεσμα την έξαρση των φαινομένων εγκληματικότητας στους ακαδημαϊκούς χώρους και την απώλεια ουσιαστικής ασφαλείας προς τους φοιτητές. Απόδειξη των γεγονότων αυτών είναι η κατάσταση στο Α.Π.Θ. (και όχι μόνο) όπου υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς φοιτητριών και το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί μέρος της ρουτίνας του χώρου. Επιπλέον αυτή είναι η κυβέρνηση που έκλεισε τα ξενόγλωσσα τμήματα που είχαν δημιουργηθεί επί Σαμάρα όπου ξένοι φοιτητές επί πληρωμή παρακολουθούσαν προπτυχιακά προγράμματα. Αυτή η ενέργεια στέρησε χρήματα από τα πανεπιστήμια και ανέκοψε την πορεία που είχε χαραχθεί προς την εξωστρέφειά τους. Προφανώς κάτι τέτοιο είχε και αντίκτυπο στην ποιότητα εκπαίδευσης των σχολών, καθώς η αδυναμία συλλογής μη κρατικών πόρων σε συνάρτηση με την μείωση του προϋπολογισμού των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. οδήγησε σε λιγότερους συνολικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι σε αυτά.

Ταυτόχρονα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει με τις επιλογές της ότι αγνοεί κάθε έννοια αξιοκρατίας. Ένδειξη αποτελεί η αντικατάσταση της τιμής των σχολικών σημαιοφόρων από τους καλύτερους μαθητές στους πιο τυχερούς. Απόδειξη είναι η εισαγωγή φοιτητών σε πολλά τμήματα χωρίς εξετάσεις που έχει θεσμοθετήσει αυτή η κυβέρνηση. Το ίδιο ισχύει και στις επιλογές προσώπων. Ο κ. Καρανίκας έχει λιγότερα προσόντα για οποιαδήποτε θέση από τον μέσο φοιτητή (παρόλο που έχει το απύθμενο θράσος να αποκαλεί αγράμματους το 70% των Ελλήνων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) κι όμως ο πρωθυπουργός τον έχει επιλέξει ως το δεξί του χέρι. Επομένως φαίνεται η περιφρόνηση των κυβερνώντων για την σκληρή δουλειά και την επιτυχία, μαζί με την αδιαφορία τους για τον νέο ο οποίος θέλει να παράγει και να πετύχει στη ζωή του. Συμπέρασμα αυτοί δεν εξυπηρετούν τα δικά σου συμφέροντα.

Γενικά υπάρχουν πολλοί λόγοι οι οποίοι αποστρέφουν την ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία όμως έχει, όχι μόνο να μην τους ψηφίσουμε αλλά να δείξουμε ότι η πολιτική τους συμπεριφορά τιμωρείται στην κάλπη. Συνεπάγεται ότι η αποχή δεν είναι επιλογή καθώς αυτή θα σημαίνει την παραμονή του εν λόγω κομματικού μορφώματος στα πράγματα, έστω και ως αξιωματική αντιπολίτευση . Αλλά είναι και δουλειά της αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί τον κεντροαριστερό χώρο να βρει τρόπο να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και αυτό σημαίνει την ανανέωση αυτού του χώρου. Όσους ψηφοφόρους πήρε η κεντροδεξιά από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής τόσους θα δει και στις κάλπες καθώς έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια βλάβης του από αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι πολύ εύκολο να απορρίψει κάποιος ένα κόμμα αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολο να τον προσελκύσει ένα άλλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.