Το 2018, έτος αλλαγών για την Ευρώπη

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικός Επιστήμονας

Όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αναγνωρίζουν την ανάγκη αλλαγών ,ώστε να μειωθεί το κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ.

Τι έχει καταφέρει η ΕΕ;

Η ΕΕ έχει πετύχει τους στόχους της, έχει πετύχει ειρήνη και ελευθερία. Η ΕΕ είναι μια κοινότητα δικαίου , όχι ένα κράτος ,με την έννοια ότι η ισχύς του δικαίου υπερέχει του δικαίου του ισχυρού. Η δικαιοσύνη τηρείται από ανεξάρτητη αρχή , το Δικαστήριο . Η ΕΕ είναι μια παγκόσμια δύναμη με διεθνή απήχηση , που φαίνεται και στις εμπορικές της συμφωνίες.

Προς  που κατευθύνεται;

Ο Πρόεδρος Juncker μίλησε για τον συμβιβασμό ως την τέχνη γεφύρωσης διαφορών , μια έννοια ταυτόσημη με την ουσία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μια πιο ενωμένη Ένωση είναι προς όφελος όλων των μερών.

  • Το ευρώ πρέπει να γίνει το κοινό νόμισμα όλων των μελών της
  • Ο χώρος Σένγκεν πρέπει να επεκταθεί σε Βουλγαρία, Ρουμανία
  • Η διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο πρέπει να επισπευσθεί.

Ένωση Ισότητας και Δημοκρατίας

Ισότητα σημαίνει στην ουσία της ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις από άκρη σε άκρη στην ΕΕ. Όχι σε πολίτες και καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας , ίδιες αποδοχές για  ίσης αξίας εργασία , κοινός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων.

Δημοκρατική ένωση είναι η κοινότητα με ενιαίους κανόνες στην χρηματοδότηση των κομμάτων , με ενίσχυση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Γιατί όχι υπερεθνικοί κατάλογοι υποψηφίων στις ευρωεκλογές;

Αν θέλουμε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία στην πράξη θα πρέπει να τολμήσουμε , να μην ψηφίζουμε για παράδειγμα ελληνικά κόμματα αλλά πολιτικές ομάδες της ΕΕ . Μην ξεχνούμε ότι μετά τις ευρωεκλογές επιλέγεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Το 2018 η Ένωση βαδίζει προς την ισχυροποίηση των δεσμών της:

Με την θέσπιση θέσης Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών , που θα συντονίζει όλα τα χρηματοδοτικά μέσα , ώστε με τον επαρκή συντονισμό να αποφεύγονται υφέσεις και κρίσεις.

Η ΕΕ αποτελεί λοιπόν κοινότητα δικαίου , ούτε ομοσπονδία , ούτε κράτος , ούτε πιεστικό κατασκεύασμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.