Πασαρέλα στα Ίμια

Γράφει ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Φιλόλογος – Ιστορικός

Ήταν ένα γκρίζο και υγρό πρωινό του Φλεβάρη, σε κάποιο νεκροταφείο των προαστίων. Κόσμος πολύς, πολύς κι ο θυμός που τον ένιωθες στον αέρα πιο έντονα κι από την παγωνιά. Σφιγμένες γροθιές, πρόσωπα σκυθρωπά, μάτια υγρά και στον ουρανό κυριαρχούσε ο ήχος από τα δυνατά στροφεία των Aegean Hawk του Ναυτικού. Ήταν η κηδεία του Έκτορα Γιαλοψού, του τρίτου μέλους του πληρώματος που είχε χαθεί στα παγωμένα νερά των Δωδεκανήσων μέσα στο ελικόπτερο ΠΝ 21. Ήμουν δεκαέξι χρονών και παρότι πέρασαν εικοσιένα χρόνια από εκείνη τη μέρα και δεν έχω ξεχάσει το αποτύπωμα των συναισθημάτων, νομίζω οι περισσότεροι από όσους παρέστησαν χωρίς κοινωνική υποχρέωση σε αυτές τις κηδείες δεν το έχουν ξεχάσει.

Διάβασα κάπου ότι τα Ίμια ήταν το σήμα κινδύνου πως κάτι πήγαινε πολύ στραβά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, και έτσι ακριβώς είναι. Δεν θα κάνουμε αναψηλάφηση στα αυτονόητα εδώ, στην κρίση αυτή έγιναν μια σειρά από πολιτικά και στρατιωτικά λάθη, οι βραχονησίδες είναι μέρος της ελληνικής επικράτειας όσο είναι και η Πλατεία Συντάγματος και μετά από εκείνη την επώδυνη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996 οι Έλληνες αποστρέψαμε το βλέμμα από ό,τι είχε γίνει και συνεχίσαμε σαν να μην είχε συμβεί τίποτε. Το ότι επιλέγεις να παραβλέπεις την πραγματικότητα, όμως, δεν σημαίνει ότι αυτή δεν υπάρχει.

Θρέψαμε επί πολύ καιρό θαλερούς ευσεβείς πόθους για την Τουρκία, κυρίως για να ξορκίσουμε τον φόβο μας για αυτή ή μάλλον τον φόβο μας ότι μπορεί κάποτε να σπάσει το κρυστάλλινο παλάτι της ψευδαίσθησης ότι δεν πρόκειται να μας συμβεί τίποτε κακό. Πιστέψαμε πρόθυμα στον εξευρωπαϊσμό της και γίναμε ένθερμοι υποστηρικτές της ένταξής στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό καλοδεχτήκαμε και τον “ευρωπαϊστή ισλαμιστή” Ερντογάν στα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του, όταν μάλιστα φαινόταν να κερδίζει μάχες απέναντι στο βαθύ κράτος του αυταρχικού κεμαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι για χρόνια έδειχνε να εκπλήσσει ευχάριστα και να αποτελεί εγγύηση ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός ήταν παρελθόν. Στην πραγματικότητα ο κεμαλικός αναθεωρητισμός ήταν παρελθόν μόνο για να αντικατασταθεί από ένα άλλο, πολύ χειρότερο αναθεωρητισμό, τον νεο-οθωμανικό.

Είναι βαθιά πληγωμένες οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις τυφλές εκκαθαρίσεις του προηγούμενου έτους. Όμως, ας μην κάνει κανείς το λάθος να νομίσει ότι η προχθεσινή πασαρέλα της ηγεσίας τους στα Ίμια ήταν απλώς και μόνο ένα επικοινωνιακό χάπενινγκ για εσωτερική κατανάλωση. Η σκηνοθεσία ήταν πρωτοφανής, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Η Τουρκία που έχουμε απέναντί μας δεν είναι η κλασική και προβλέψιμη που είχαμε μάθει να αντιμετωπίζουμε για δεκαετίες. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, οι κινήσεις που κάνει, οι αντιδράσεις της απέναντι στις προκλήσεις, όλα είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτα. Δεν υπάρχουν πια δικλείδες λογικής ανατολικώς του Αιγαίου, δεν υπάρχουν ασφάλειες στο σύστημα, όλα εξαρτώνται από έναν άνθρωπο.

Ας κάνουν, όμως, όσες βόλτες θέλουν οι γείτονες. Ξέρουν καλά ότι ακόμα κι αν είναι ισχυρότεροι, αν αποφασίσουν να κάνουν κάποια αποκοτιά, θα τους στοιχίσει πολύ ακριβά -μην έχει κανείς αμφιβολία. Αυτό είναι, άλλωστε, που τους κρατούσε και τους κρατά μαντρωμένους, ο φόβος που έχουν κι αυτοί προς εμάς. Γνωρίζουν καλά πως ό,τι κι αν κερδίσουν, οι δαγκωματιές που θα δεχτούν θα πονέσουν πολύ, ίσως και να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, και τις απρόβλεπτες συνέπειες τις τρέμει κάθε καθεστώς σαν αυτό της Τουρκίας. Κάνουν αυτοί την πασαρέλα τους, κάνουν και οι δικοί μας ιπτάμενοι μασκαράδες υπουργοί τη δική τους, αλλά στον αέρα, τα νερά και τα βράχια του Αιγαίου υπάρχουν πάντα θνητοί και αθάνατοι σηματωροί της ελευθερίας.

Εμείς οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε τα Ίμια κυρίως με δύο τρόπους, άλλοι ως σύμβολο θυσίας για την προστασία της πατρίδας και άλλοι ως ενοχλητική υπόμνηση ότι πολλά μπορούν να πάνε πολύ στραβά ξαφνικά. Σε όποια κατηγορία κι αν εντάσσεται κάποιος, τους τρεις συμπατριώτες που έχασαν εκεί τη ζωή τους, τους τιμά, είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Παραλάβαμε το Αιγαίο ελληνικό. Ελληνικό θα το παραδώσουμε, ό,τι και να γίνει.

Πλήρωμα ΠΝ-21. Αιωνία η μνήμη.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.