Η κυβέρνηση ως Τίμων ο μισάνθρωπος!

Γράφει η Ελένη Παπουτσή,  Εκπαιδευτικός Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

Ο Τίμων ο μισάνθρωπος ήταν άγγελος μπροστά στη συριζανέλιτικη φατρία!

Ο Τίμων (β΄μισό 5ου π.Χ.) ήταν Αθηναίος εύπορος πολίτης, ο οποίος έγινε ονομαστός για τη μισανθρωπία του. O Πλούταρχος αναφέρει ό,τι ο Τίμων παρουσιάστηκε στην εκκλησία του Δήμου, κι αφού ανέβηκε στο βήμα, είπε στους κατάπληκτους Αθηναίους: «Άνδρες Αθηναίοι, γνωρίζετε ότι έχω ένα κτήμα στον Υμηττό κι ότι σ’ αυτό υπάρχει μια συκιά, απ’ την οποία πολλοί έως τώρα κρεμάστηκαν. Επειδή λοιπόν σκοπεύω να χτίσω μια καλύβα κι αποφάσισα να την κόψω, θέλω να σας το ανακοινώσω, για να σπεύσουν να κρεμαστούν, όσοι από εσάς θέλουν».

Ο Τίμων πάμπτωχος κάποια στιγμή αποσύρθηκε σε ένα μικρό κτήμα που είχε στις πλαγιές του Υμηττού, κοντά στη σημερινή Ηλιούπολη και μετά βίας επιβίωνε, καλλιεργώντας το μόνος του. Η δυστυχία τον έκανε να τραβηχτεί στον εαυτό του και να μη θέλει να δει άνθρωπο στα μάτια του. Έτσι με τον καιρό ονομάστηκε από τους συμπολίτες του, Τίμων ο Μισάνθρωπος. Η φατρία που κυβερνά είναι πολύ χειρότερη, γιατί μας κρεμάει απτη συκιά κάθε μέρα! Άνθρωποι  αυτοκτονούν, άλλοι πεθαίνουν απτη πείνα, η αγορά στενάζει , οι τράπεζες υπολειτουργούν, και αυτοί χορεύουν,  ζουν προκλητικά στη χλιδή, και διορίζουν ανεπρόκοπους  φίλους τους για να κάνουν τάγματα δικά τους(τώρα χωρίς να έρχονται δανεικά),και  χωρίς να δίνουν σημασία στους δυστυχείς, αλλά  να χαίρονται με την εξαθλίωση.

Δεν είναι χειρότερη μισανθρωπία όταν:

Το  περί Δικαίου αίσθημα και συναίσθημα, δεν  αποκαθίσταται απτους κυβερνώντες ώστε  η  κοινωνία να  συμπεριφέρεται με  επίγνωση ;  Όταν η κοινωνία δε ξέρει ότι θα της δώσουν αυτό που της αναλογεί;

Ο Ρωμαίος νομοδιδάσκαλος Ουλπιανός  διδάσκει ότι η δικαιοσύνη είναι το ν απονέμεις στον καθένα ότι του ανήκει.

Συμφωνεί και ο Τζων Στιουαρτ, που θεωρεί ότι πρέπει να δίνουμε σε κάθε άτομο και σε κάθε λαό  ο,τι του ανήκει υλικά, πνευματικά , ηθικά!

Ο Αριστοτέλης στη Ρητορική του διδάσκει ότι η δικαιοσύνη είναι αρετή..!

Από την άποψη αυτή άδικο είναι  το ν αποδίδουμε σε κάποιον ότι δεν του ανήκει υλικά ,πνευματικά, ηθικά!

Δίκαιος είναι  ο αντικειμενικός, ο αμερόληπτος,  με πλούσιο ψυχικό κόσμο που σέβεται τους ανθρώπους.

Η δικαιοσύνη πρέπει να γεννιέται στη συνείδηση των ανθρώπων πριν φτάσουν οι νόμοι στη Βουλή.

Το δίκαιο κατά τον Λάιμπνις, είναι σύμφωνο με τον ορθό λόγο, και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι σαν τον Αριστείδη, αν δεν επιβληθεί ο έλεγχος της λογικής πάνω στα συναισθήματα, στα πάθη, στις επιθυμίες, εάν δηλαδή δεν ενεργούμε χωρίς οργή και πάθος (sine ira et studio)

Δικαιοσύνη χωρίς δύναμη είναι ανίσχυρη, ισχύς χωρίς δικαιοσύνη είναι τυραννία  λέει ο Πασκάλ

Ο απλός άνθρωπος που βλέπει να  επιβάλλεται το δίκαιο του, νοιώθει αγαλλίαση και αναπτύσσει  τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις για να επιτελέσει αριστουργήματα, και το αντίστροφο.

Από την άποψη αυτή  το δίκαιο μπορεί να θεωρηθεί πηγή  κάθε δημιουργίας.

Όταν το δίκαιο παραβιάζεται ,μεταβάλλεται σε μια τυφλή βίαιη δύναμη που καταπατά τα  δικαιώματα και συμφέροντα ατόμων και λαών!

Ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης μας το λέει με τους στίχους του.

 

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να `ν’ ήμερος να `ναι άκακος

λίγο φαΐ λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση

κι όπου φωλιάσει και σταθεί
κανείς να μην του φτάνει εκεί   (Πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω . Όπως μας λέει ο Όμηρος για τον άλλο Οδυσσέα)

Μα ήρθαν αλλιώς τα πράματα
τονε ξυπνάν χαράματα

τον παν τον φέρνουν πίσω μπρος
του τρώνε και το λίγο βιος

κι από το στόμα τη μπουκιά
πάνω στην ώρα τη γλυκιά

του τηνε παίρνουνε κι αυτή
χαρά στους που `ναι οι δυνατοί!

Χαρά στους που `ναι οι Δυνατοί
γι’ αυτούς δεν έχει χόρταση.

 

Όμως…

Το δίκαιο των αδυνάτων  τελικά, δεν υποτάσσεται στα συμφέροντα των ισχυρών και

δε χάνει  τη δύναμη του.!! Στις συνειδήσεις  των αδικουμένων γεννιέται η αγανάκτηση που γίνεται αδυσώπητος αγώνας  για την αποκατάσταση του δικαίου τους, ώστε να πηγάσουν  οι ισορροπίες και τα επιτεύγματα!

Και συ λαέ βασανισμένε, μη ξεχνάς τον αριστερο-φασισμό.

Ζούμε μες στην τυρρανία, στο σκοτάδι το πηχτό. Μπορούμε να βρούμε το δίκαιο μας, το ΦΩΣ ΜΑΣ! Από εμάς εξαρτάται ν αποβάλλουμε τη μισανθρωπία των συριζανελιτών  της κοινωνίας μας! Ενστερνιστείτε το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.