Το εκλογικό μας σύστημα καθορίζει την ψήφο μας…..

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαϊδης, Επιχειρηματίας

Το εκλογικό σύστημα που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές είναι αυτό της Ενισχυμένης Αναλογικής και δίνει ένα μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ακόμα αυτό αν πρωτεύσει έστω και με μία ψήφο. Το σύστημα αυτό καθορίζει σχεδόν υποχρεωτικά ότι το πρώτο κόμμα θα έχει τον κύριο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης και επίσης αποκλείει την δημιουργία της κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος.

Έτσι λοιπόν για να φθάσουμε και στα δικά μας, αν κάποιος επιθυμεί οπωσδήποτε να φύγει ο Τσίπρας και η ιδεοληπτική κομπανία του, το πρώτο που θα πρέπει να επιδιώκει είναι να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα αλλά κάποιο άλλο. Και επειδή άλλο πλην της ΝΔ δεν έχει τέτοιες δυνατότητες, όποιος επιθυμεί να απαλλαγεί οριστικά από τον Αλέξη και την παρεούλα του, πρέπει να επιθυμεί να έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα. Αυτό το καθορίζει το εκλογικό μας σύστημα και άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει. Η θα κάνει κυβέρνηση η ΝΔ η ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για να γίνει λοιπόν αυτό η αυτός θα πρέπει να ψηφίσει ΝΔ η να περιμένει άλλους να την ψηφίσουν και αυτός να ψηφίσει άλλο κόμμα πλην ΣΥΡΙΖΑ φυσικά. Αν πολλοί σκεφτούν έτσι και αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για αυτούς, η μεν ΝΔ μπορεί να έρθει πρώτο κόμμα αλλά πιθανώς δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Άρα θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με άλλο κόμμα. Ποιο μπορεί να είναι αυτό;

Αν οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια πραγματικότητα και έχουμε πεντακομματική Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι, η ΧΑ δεν μπορεί να είναι, το ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι, τι μένει; Η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης και πιθανώς και ο Λεβέντης αν κατορθώσει να περάσει το όριο του 3%. Άλλον κανένα δεν βλέπω να έχει παρουσία στην επόμενη Βουλή. Τι μας περιμένει λοιπόν μετά τις επόμενες εκλογές; Ή μια αυτοδύναμη ΝΔ ή ένας συνασπισμός ΝΔ-Φώφης η ίσως ΝΔ-Λεβέντη. Τα κουκιά είναι μετρημένα και μην ψάχνετε για άλλους συνδυασμούς.

Εδώ έρχεται και η περίπτωση της Φώφης που πρέπει να ξεκαθαρίσει αν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί μετεκλογικά με την ΝΔ, η αν αποβλέπουσα σε νέες εκλογές με Απλή Αναλογική, είναι διατεθειμένη να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ας δεχτούμε την καλή εκδοχή. Αυτήν την στιγμή που η Χώρα χρειάζεται γρήγορες αποφάσεις, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και γενικά πολύ γοργούς ρυθμούς, κάθε λογικός άνθρωπος που σκέφτεται το μέλλον του μέσα από την ευημερία της Χώρας θα πρέπει να προτιμήσει μια αυτοδύναμη ΝΔ και όχι ένας συνεταιρισμό όπου ο μικρός εταίρος θα μπορεί να βάζει εμπόδια και να καθυστερεί εκβιαστικά αν κάτι δεν συμφωνεί με την ιδεοληψία του.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και αν η ΝΔ το 2012 κυβερνούσε αυτοδύναμα με τον Σαμαρά πρωθυπουργό και δεν ήταν αναγκασμένη να ανέχεται όχι τον Βενιζέλο αλλά τον Κουβέλη, σήμερα η μοίρα της πατρίδας θα ήταν ασύγκριτα καλύτερη. Έτσι λοιπόν η αυτοδύναμη ΝΔ πρέπει να είναι η επιδίωξη κάθε λογικά σκεπτόμενου ατόμου και όχι ο ετερόκλητος συνεταιρισμός. Τουλάχιστον για αυτές τις στιγμές.

Και αυτή η σκέψη ενισχύεται από δύο πολύ ισχυρούς παράγοντες. Πρώτον, η ΝΔ με τα ανώτατα στελέχη της του Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένου έχει διακηρύξει πως ακόμα και αν κερδίσει την αυτοδυναμία θα επιδιώξει να εμπλουτίσει την κυβέρνηση της και με άξια στελέχη από άλλους χώρους. Αυτό το έχουν πει πολλές φορές και δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω. Δεύτερον, ποιος ηγείται της ΝΔ και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης; Κανένας ακραίος φανατικός η κάποιος μετριοπαθής φιλελεύθερος, πραγματικός πιστός οπαδός της Κεντροδεξιάς εκ πεποιθήσεως και όχι εκ ψηφοθηρικής ανάγκης; Το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί εγγύηση και για αυτούς που δεν είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ ότι θα βαδίσει τον δρόμο του ορθολογισμού χωρίς ακρότητες, φανατισμούς και αποκλεισμούς. Των αξίων εννοώ, γιατί των αναξίων που υπάρχουν σε κάθε κόμμα η τύχη θα πρέπει από τώρα να είναι προδιαγεγραμμένη.

Είπα και λίγα και πολλά και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Και αν κατάλαβε καλά και αν έχει μελετήσει καλά και το εκλογικό μας σύστημα, μόνο η ψήφος στην ΝΔ θα φέρει την λύτρωση που όλοι περιμένουμε. Όσοι την περιμένουμε φυσικά. Οι λοιποί και ιδίως αυτοί που ούτε κρύο ούτε ζέστη τους κάνει αν θα έχουμε Κυριάκο η Αλέξη μπορούν να ψηφίσουν ότι κόμμα θέλουν. Αλλά μόνον αυτοί…….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.