Περί δραχμής το ανάγνωσμα
Γράφει ο Γιάννης Δ. Κίνιας, Δικηγόρου – πρώην Προέδρου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Πολύ κουβέντα γίνεται, και πάλι, το τελευταίο διάστημα για το GREXIT, από υπεύθυνους και ανεύθυνους, όπως συνηθίζεται σε περιόδους ανωμαλίας και Κρίσης, και την επιστροφή σε μία δραχμή, υποτιμημένη, κατά πολύ, έναντι του ευρώ.
Το ζητούμενο, όμως, είναι , και παραμένει, οι αληθινές προθέσεις των κατά καιρούς αναλυτών και οι μύχιοι πόθοι τους.
Γιατί επαναφορά σε μία δραχμή, σημαίνει για την Χώρα μας, αποξένωση και περιθωριοποίηση, φτώχεια και μαρασμό. Αποξένωση από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις Ευρωπαϊκές Αγορές, φτώχεια για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που ζει, κινείται και δραστηριοποιείται, μέσα στην ελληνική επικράτεια, και μαρασμό, σε πρώτη φάση και για πολύ χρόνο, για την Ελληνική Οικονομία, με αποτέλεσμα, τα μεν εισαγόμενα είδη, που είναι η πλειοψηφία των καταναλωτικών αγαθών να πάρουν τα ύψη, οι μισθοί και οι συντάξεις, να χάσουν, ακόμα περισσότερο, την αγοραστική τους δύναμη και όσοι έχουν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες να χάσουν σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεών τους.
Κλασσικό παράδειγμα, εξάλλου, είναι και αποτελεί, το πετρέλαιο, που, όπως είναι φυσικό, ως εισαγόμενο, κι αυτό, θα φτάσει σε δυσθεώρατα ύψη, με άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια των συνόρων μας, την λειτουργία των σχολείων και των νοσοκομείων, αλλά και την οικονομική ζωή, γενικότερα.
Το δημόσιο χρέος, όμως, όπως και το χρέος της Τράπεζας της Ελλάδος, σε περίπτωση εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη, είναι, όχι μόνο άμεσα απαιτητό, αλλά και σε ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την Χώρα.
Ας το ξανασκεφτούν, λοιπόν, όσοι κραυγάζουν, ανεύθυνα και ιδεοληπτικά, υπέρ του GREXIT και της δραχμής, κι ας αναθεωρήσουν, πριν να είναι αργά.