Ολλανδία 2017 μ. Χ.

Γράφει ο Δημήτρης Βερδελής, Φοιτητής Νομικής

Μετά το Brexit και την εκλογή του Donald J. Trump στην θέση του επικεφαλής της Αμερικάνικης ηγεσίας, η αντί-συστημική δεξιά έκανε δυναμική εμφάνιση στο πρόσωπο του Geert Wilders με τον πολιτικό του σχηματισμό το «κόμμα για την Ελευθερία» να έρχεται δεύτερος από τον δεξιό πρωθυπουργό Mark Rutte του «Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία». Ο Wilders αποχώρησε από το «Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» το 2004 επειδή αυτό στήριζε την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το 2006 ίδρυσε το «Κόμμα για την Ελευθερία» του οποίου βασικές θέσεις είναι:

  • Η ενίσχυση των Χριστιανικών, Εβραϊκών και ανθρωπιστικών αξιών.
  • Η 5ετής απαγόρευση ανέγερσης τζαμιών και Ισλαμικών σχολείων.
  • Η μείωση των φόρων.
  • Η απέλαση των λαθρομεταναστών και η 5ετής απαγόρευση μετανάστευσης από μη δυτικές χώρες.
  • Η κατάργηση του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Rutte για να κερδίσει τον Wilders και τις εκλογές υιοθέτησε την ατζέντα του σε ο, τι αφορά το Ισλάμ για αυτό και υπήρξε η τόσο μεγάλης έντασης αντιπαλότητα με την Τουρκία.

Στις Ολλανδικές εκλογές συνέβησαν τρία γεγονότα τα οποία θα δρομολογήσουν ραγδαίες εξελίξεις.

1ον) Η κατάπτωση των Εργατικών του μέχρι πρότινος υπουργού οικονομικών της Ολλανδίας και προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem όπου τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας και άρα πιθανότατα να συγκυβερνήσει ο Rutte με την «Χριστιανοδημοκρατική έκκληση» και τον Wilders οπότε θα υπάρξει δεξιά συγκυβέρνηση αντιμεταναστευτική και υπέρ της χαμηλής φορολογίας.

2ον) Η ανάδειξη του κόμματος «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» το οποίο έχει ιδρυτή τον πανεπιστημιακό και δημοσιογράφο Thierry Baudet και είναι ευρώ-σκεπτικιστικό και εναντίον του πολύ-πολιτισμού, το οποίο δεν υποστηρίζει τόσο «ακραίες» θέσεις όσο του Wilders και το οποίο μπορεί να λάβει μέρος στην συγκυβέρνηση που αναφέραμε ανωτέρω.

3ον) Οι θέσεις των Εργατικών στο μεταναστευτικό έκαναν δύο Τουρκικής καταγωγής βουλευτές τους να αποσκιρτήσουν από το κόμμα και να ιδρύσουν το “Denk”. Το “Denk” είναι λογοπαίγνιο μιας και στα Τούρκικα η λέξη “Denk” σημαίνει «Ισότητα» ενώ στα Ολλανδικά σημαίνει «Σκέψου!». Το “Denk” είναι καθαρά ένα κόμμα με ατζέντα υπέρ της μετανάστευσης, υπέρ της ισότητας, κατά της «ισλαμοφοβίας» κλπ. Το “Denk” κατηγορεί τον Wilders ως τον Χίτλερ της εποχής μας, δεν κριτικάρει ποτέ την Άγκυρα και κατ’ αυτούς η γενοκτονία των Αρμενίων δεν έγινε ποτέ, αποκαλεί τους μουσουλμάνους βουλευτές άλλων κομμάτων ως «αποστάτες» κ.ο.κ. Πιστεύω πως το “Denk” θα μας προξενήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο μέλλον.

Αυτά συνέβησαν στην Ολλανδία του 2017 μ. Χ. Προσωπικά ελπίζω στην εμφάνιση περισσότερων δεξιών κομμάτων και λιγότερων “Denk”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.