Η τωρινή δολοπλοκιακή κυβέρνηση, στοχεύει να κάνει “τα πάντα να ΜΗ ρει”

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

Αν τα πάντα ρει; Πώς ρει; Τι μας λέει ο σκοτεινός μας φιλόσοφος, Ηράκλειτος;

Η διαρκής κίνηση και η μεταβολή αποτελεί τη θεμελιώδη πραγματικότητα την οποία ο Ηράκλειτος εξέφρασε με την εικόνα ενός ποταμού που παραμένει ο ίδιος, ενώ το νερό που κυλάει μέσα του αλλάζει συνεχώς. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η φράση του ότι δεν είναι δυνατόν να μπει κανείς στο ίδιο ποτάμι.

Δημιουργούνται όμως τα ερωτήματα. Είναι αλήθεια ότι τα πάντα βρίσκονται σε μια διαρκή ροή και μεταβολή? Ότι δε μπορούμε να μπούμε 2 φορές στο ίδιο ποτάμι; Σύμφωνα με τους μελετητές η απάντηση είναι αρνητική και κακώς αποδίδονται όλα αυτά στον ίδιο τον Ηράκλειτο, και όχι στους οπαδούς του.

Ο ίδιος ο Ηράκλειτος συνέδεε τη μεταβολή με σταθερές παραμέτρους στην αλληλοδιαπλοκή .«Στα ίδια ποτάμια μπαίνουμε και δε μπαίνουμε» αν λάβουμε ως ποτάμι το νερό που ρέει, τότε πράγματι δε μπορούμε να μπούμε στο ίδιο, γιατί το νερό κυλάει διαρκώς. Αν όμως εκλάβουμε ως ποτάμι την κοίτη , την τοποθεσία, και την κατεύθυνση των νερών τότε μπαίνουμε και ξαναμπαίνουμε!

Κατά τον Ηράκλειτο η κίνηση και η μεταβολή δεν είναι τυχαίες, αλλά υπόκεινται σε νόμους.

«Τα ψυχρά θερμαίνονται , τα θερμά ψύχονται, τα υγρά ξεραίνονται, τα ξερά νοτίζουν»

Πίσω απ’ αυτήν την εναλλαγή, κυριαρχεί η ενοποιητική αρχή, που ο Ηράκλειτος την ταυτίζει με το Θεό λέγοντας. Ο Θεός είναι μέρα και νύχτα, χειμώνας καλοκαίρι, πόλεμος ειρήνη, χόρταση πείνα, αλλάζει σα τη φωτιά που όταν αναμειχθεί με αρώματα ονομάζεται ανάλογα με τη μυρωδιά του καθενός.

Με την ενότητα των αντιθέτων ο Ηράκλειτος δεν επιχειρεί να ενοποιήσει τα αντίθετα, αλλά να τονίσει ότι δεν πρόκειται καν για αντίθετα μέσα στην αλληλοδιαπλοκή και αλληλουχία τους.

Οι σημερινοί κυβερνώντες , με μόνους νόμους το ιδεολογικό και υλικό κέρδος τους, επιδιώκουν να μας βάλουν… όχι… στο ίδιο ποτάμι που <ρει>, αλλά σε ένα βαλτωμένο με πολλά έντομα νερό. Απέναντι στους νόμους της φιλοσοφίας, θεωρούν ως αλληλοδιαπλοκή ,να διαπλέκουν τα τσιράκια τους με διορισμούς για να τους πληρώνουμε εμείς ως είλωτες. Θεωρούν ως αλληλουχία να λεηλατούν, για να πραγματοποιούν τα εφηβικά τους όνειρα, πάντα με πολλά ψέματα και υποκρισίες.. Μια τέτοια δολοπλοκία ενάντια σε κάθε φιλοσοφικό νόμο, στα φυσιολογικά άτομα πρέπει να ξυπνά το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, και τα πλοκάμια του δόλου που μας περιζώνουν πρέπει να τα αφαιρέσουμε για πάντα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.