Η Τουρκία απειλεί μόνο τον… εαυτό της

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Η Ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέτρεψε την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών στην χώρα τους, όχι επειδή έκρινε αν μετείχαν ή όχι στο πραξικόπημα εναντίον του Ερτνογάν (άλλωστε δεν ήταν στη δικαιοδοσία τους μια τέτοια απόφαση) αλλά γιατί θεώρησε ότι η Τουρκία δεν πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα τύχουν μιας δίκαιας δίκης.

Η ίδια η Ε.Ε. έχει επανειλημμένα επιπλήξει τους γείτονες μας για την στάση απέναντι σε θέματα αυταρχισμού και ελευθερίας του λόγου θέτοντας ως απαράβατο όρο για την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τους την βελτίωση των συνθηκών σε αυτόν τον τομέα. Γι’ αυτό και κάθε επίθεση της Τουρκίας για την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση απευθύνεται έμμεσα και στην Ευρωπαϊκή αντίληψη για τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της.

Η αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν με μύδρους κατά της Ελλάδας είναι και άστοχη και άτοπη, όπως και οι απειλές που την συνόδευσαν. Μόνο τον εαυτό της απειλεί με ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση από το Ευρωπαϊκό όνειρο, με απομόνωση και μια αβέβαιη στροφή προς την Ανατολή από όπου δεν της προκύπτουν στέρεες και μόνιμες συμμαχίες.

Αν μάλιστα επιχειρήσει αντίποινα αθετώντας την υπογραφή της στην συμφωνία για το προσφυγικό ή οδηγήσει σε οριστικό αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τότε θα έχει θέσει τον εαυτό της αμετάκλητα απέναντι στην Ε.Ε. Κι όσο κι αν παριστάνει ότι δεν την απασχολεί, η εμπορική και διπλωματική σχέση της με την Ευρώπη γνωρίζει καλά ότι αυτός ο δεσμός είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγοντας για την σταθερότητα στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.