Ζητούνται δούλοι- φοιτητές νομικής για το Υπουργείο Εξωτερικών

Γράφει ο Άγγελος Βλαζάκης, Φοιτητής Νομικής

Ιστοσελίδα Νομικής Σχολής Αθηνών. Ο τίτλος πηχαίος. «Πρακτική άσκηση για φοιτητές στο Υπουργείο Εξωτερικών». Καλή ευκαιρία σκέπτεσαι και σπεύδεις να ανοίξεις την προκήρυξη. Όμως, φαρδιές πλατείες, από τον πρόλογο κιόλας του κειμένου οι λέξεις «εθελοντική», «χωρίς αμοιβή» κι ό,τι άλλο συνώνυμο μπορούσε να σκαφθεί ο συντάκτης για να εμπεδώσεις εξ αρχής ότι θα δουλεύεις 5ώρο και πολλές φορές υπερωρίες, όπως μαρτυρούν αυτοί που ήδη ξεκίνησαν, για να ανταμειφθείς με πλούσιες γνώσεις κι εμπειρίες. Να μάθεις πως φωτοτυπούνται τα έγγραφα, πώς κλείνουν οι φάκελοι και πώς μπαίνουν σε αλφαβητική σειρά…

Όσο εξωπραγματικό κι αν φαίνεται αυτή η Κυβέρνηση που υποσχόταν κατώτατο μισθό 700 ευρώ, από πέρσι αποφάσισε να πατάξει την ανεργία των φοιτητών προσφέροντάς τους την ευκαιρία για εθελοντική εργασία. Γιατί στο κάτω-κάτω σου δίνουν δουλειά και σου εμπλουτίζουν το βιογραφικό με τις ανωτέρω κομβικής σημασίας γνώσεις… θες και μισθό; Η σκληρή αλήθεια είναι ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν όντως την τελευταία 6ετία αρχίσει να ανήκουν στην Ιστορία του Δίκαιου, όμως η σύμβαση εργασίας ξαφνικά αποφάσισαν, βαφτίζοντάς την «μαθητεία», να πάψει να είναι αμφοτεροβαρής.

Τι είναι όμως μαθητεία; Ειδικότερα, κατά τον καθηγητή Γ. Λεβέντη η σύμβαση μαθητείας διακρίνεται σε γνήσια μαθητείας που ως σύμβαση έχει κατ’ εξοχήν σκοπό την παροχή γνώσεων και ευκαιριακά μόνο παρέχεται εργασία και σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μαθητευομένου όπου προέχον είναι το στοιχείο της παροχής εργασίας και μέσω αυτής προέρχεται η εκμάθηση. Ωστόσο, ακόμα και οι συμβάσεις μαθητείας δεν είναι από το νόμο άνευ αμοιβής. Ειδικά αυτές που αφορούν εργαζομένους ηλικίας 18- 25 ετών προβλέπουν αμοιβή 20% κατώτερη από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενους εργαζομένους κατ’ άρθρο 43 του ν. 3986/2011.

Όταν λοιπόν η νομιμότητα πάει περίπατο, η ηθική έχει ήδη μεταναστεύσει. Γιατί, είναι τουλάχιστον προσβλητικό να λες σε ένα παιδί που κάνει δουλεία γραφείου και είναι ήδη απόφοιτος Λυκείου όπως και το μισό υπόλοιπο προσωπικού σου, ότι είναι μαθητευόμενος και πρέπει και να σε ευχαριστεί που δουλεύει δωρεάν. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό να λες σε κάποιον που θέτει τις εργασιακές του δυνάμεις στο διευθυντικό σου δικαίωμα ότι δεν δικαιούται αμοιβής για αυτό. Είναι ακόμα προσβλητικότερο να υπάρχουν ιδιωτικές εταιρίες που όταν προσλαμβάνουν νέους φοιτητές τους πληρώνουν και το ίδιο το κράτος, αυτό το φιλεργατικό κι αριστερό, να εκμεταλλεύεται το άγχος των φοιτητών για τη δημιουργία ενός ελκυστικού βιογραφικού για να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του σε προσωπικό.

Νόμος δεν είναι πια το δίκαιο του εργάτη, αλλά το δίκαιο του εθελοντή… Μιλώντας τόσα χρόνια για την μισθωτή σκλαβιά είχαμε ξεχάσει την σκέτη σκλαβιά… Το Υπουργείο Εξωτερικών μας την ξαναθύμισε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.